1. potencjał nie ma wpływu na ocenę gracza.
2. żeby porównywać oceny graczy tak, aby miało to sens to obaj muszą grać w meczu na tej samej pozycji, podobną ilość minut (np obaj w wyjściowym albo obaj w rezerwie...bo jak już ktoś pisał rezerwowemu, który wchodzi na kilkanaście minut i zagra przyzwoicie łatwiej jest wykręcić lepszą ocenę), obaj muszą mieć taką samą pozycję nominalną (bo np nominalny PF grający na C wykręci inną ocenę niż grając na PF) i taką samą formę.
forma ma duży wpływ na ocenę meczową np. oceny mojego C wahały się w zakresie 11,5 (przy formie porządnej) do 16,5 (przy silnej-sprawnej)...do oceny bardzo liczy się też twoje nastawienie w stosunku do rywala np Ty grasz normal kontra jego luz to z reguły wykręcisz wyższe oceny.
3. w ocenę meczową wkład mają wszystkie skille zawodnika (ktoś ma większą sumę skilli przy podobnym dole to wyciągnie wyższą ocene - tak jak kolega wyżej pisał o górze i braku dziur w tamtych skillach) przy czym każdy skill ma inną "wagę", która wlicza się w ocenę meczową...obrona jak już wiesz od BB Kinga ma największą "wagę", ale u wysokich duży wkład do oceny mają też zbiórki (większy niż IS -rzut z bliska)...
porównaj też drugie obrony u wysokich - na obwodzie OD (bo jak jeden ma tam dziurę, a drugi np przeciętny to już masz sporo do oceny) - obrony mają duży wkład, ale obrona nawet u wysokich nie sprowadza się jedynie do ID, ale i OD.
myślę, że jednemu z tych grajków ocenę podbija właśnie to +3 w zbiórkach w stosunku do drugiego, a nie wiem jeszcze jak się mają bloki bo i one mogą zaważać...
4. kondycja grajków - przy wysokiej też można zyskać na ocenie
nie wiem co jeszcze, ale to chyba najważniejsze....czynników jest mnóstwo.
to już mam odpowiedź - miażdżąca przewaga w zbiórkach +6 plus bloki +3 i robi to swoje w ocenie meczowej.
Last edited by Huanito at 1/17/2012 9:45:57 AM