A tak przy okazji - jakbym miał kasę, to chętnie kupiłbym zawodników w typie przedstawianym przez Hawkeyeda. Ale boję się, że ceny za nich będą zawsze przerastać możliwości mojego klubu i tak wyląduje w kraju, w którym dużo łatwiej się zarabia. Ale dla kadry w sumie nie powinno to mieć większego znaczenia.
Dzięki.
Dlatego też zgłaszając wprowadzenie proponowanych przeze mnie zmian poszedłem dalej i zaproponowałem nie tylko trenowanie zawodników pod NT, ale również wprowadzenie systemu szkolenia, który zwiększałby procentową ilość polskich zawodników w polskich klubach. A co za tymi idzie dochody tychże klubów. Co oznacza również dochody polskich lig. Gdyby wszystko poszło sprawnie. Gdybyśmy potrafili się zorganizować to moglibyśmy przeobrazić polskie kluby w najbardziej dochodowe w świecie BB a polską ligę w najbardziej konkurencyjną, czyli po prostu najlepszą.
Wówczas byłoby Nas stać bardziej niż innych.
Byłoby to do wykonania biorąc pod uwagę, że z całą odpowiedzialnością tych słów zakładam, że pozostale nacje myślą tylko o tym, by wygrywać w U-21 bądź zdobywać tytuły NT a nikt nie poszedł tak daleko, żeby działać ku podnoszeniu poziomu własnych lig i zwiększaniu ich konkurencji. Bo o ile korzyści z tego może być wiele i wygrani mogą być wszyscy to... początkowo nikomu pewnie nie chciałoby się za to zabrać.
I jestem pewien jak niczego innego, że żaden naród BB na to nie wpadł i tego nie robi.
Bo do tego potrzebny by był jakiś światły idealista - wizjoner.
Zresztą, możecie zwrócić uwagę jak daleko wybiegałem ze swoimi planami odnośnie tych zmian.
Nie chodziło mi tylko o zmianę modelu treningowego NT.
Czekałem aż ktoś wciągnie w tę sprawę selekcjonera, żeby zasadność zakresu kompetencji tego stanowiska również podważyć.
A oprócz korzyści dla NT rozciągnąłem swoje plany i wizję na korzyści czysto ekonomiczno-oświatowo-konkurencyjne dla całej polskiej społeczności BB.
Last edited by Hawkeyed at 7/8/2010 10:43:09 AM