Zdravo svima,
Uprkos razocarenju u ponedjeljak, red je da se hladne glave napise kratki osvrt na poraz od Hrvatske:
(60186).
Kao sto ste vjerovatno vidjeli dosad, nasa reprezentacija je napravila veliki korak u nazad u borbi za medalju i mjesto na predstojecem Svjetskom Prvenstvu. Nasuprot mojim ocekivanjima i ocekivanjima strucnog staba, Hrvatska nam je ocitala lekciju i u potpunosti iskomplikovala situaciju u nasoj grupi.
Mec nije poceo dobro za nasu reprezentaciju - vec nakon cetiri minute nam se povrijedilo prvo krilo Spomenko Jocic i to je bio prvi nagovjestaj da cemo imati probleme u ovom mecu. Na nasu zalost, nasa ekipa nije podnijela dobro tu informaciju te smo indisponirano pristupili napadackom segmentu ove igre - uzimali smo vrlo lose suteve a nismo uspjeli da realizujemo lagane prilike pod hrvatskim kosem. Prva cetvrtina zavrsava prednoscu od 7 poena za Hrvatsku, medjutim u ovom trenutku smo i dalje vjerovali u preokret jer su najbolji hrvatski bekovi Cvrljak i Corak nakupili veliki broj faulova (po tri ako se ne varam).
U drugoj cetvrtini smo uspjeli malo da zbijemo redove i u napadu i odbrani, prvenstveno radi Stekica, medjutim nikako nismo uspijevali da u potpunosti istopimo hrvatsku prednost. Cetvrtinu pobjedjujemo jednim poenom razlike za -6 na poluvremenu, a Cvrljak i Corak zavrsavaju poluvrijeme sa 5 faulova. I dalje smo se nadali da ce njih dvojica brzo biti izbaceni u drugom poluvremenu i da cemo tu napokon uspjeti preokrenuti rezultat.
Drugo poluvrijeme pocinje katastrofalno za nas - Hrvatska pravi veliku seriju i dolazi do prednosti i od 13-14 poena i tu vec pocinjemo da shvatamo da ce se utakmica tesko pobijediti. Ovdje negdje dozivljavamo i povredu katastrofalnog Crleneca i tu su nam potonule skoro sve ladje. Hrvati su neumoljivi na obje strane parketa a Corak i Cvrljak magicno prezivljavaju ovu cetvrtinu potpuno neokrznuti. Cetvrtina zavrsava prednoscu Hrvatske od 16 poena.
Posljednju cetvrtinu smo odigrali prilicno kvalitetno, medjutim pocetni zaostatak je bio preveliki za stici u jednoj cetvrtini. Svaka nasa serija za topljenje hrvatske prednosti je docekanatrojkama cudesnih Bracanova i Corka, i tu nam je bio i kraj. Pred sami kraj utakmice su Corak i Cvrljak napravili svoje posljednje faulove, ali je tada jednostavno bilo prekasno. Hrvatska je pobijedila sa ogromnih 12 razlike.
Kao sto sam vjerovatno rekao u razgovoru sa nekoliko menadzera, nemam racionalno objasnjenje za ovaj rezultat. Slicne forme i entuzijazmi obje ekipe, a promaseni hrvatski GDP i nase vece zalaganje i kvalitet su nam na pocetku davali pravo da se nadamo relativno ugodnoj pobjedi, te je time rezultat jos tezi za svariti.
Ako moram da smislim objasnjenje za ovo, mislim da nas je kostala kombinacija dvije super brze taktike i GE promjena koja je na snazi od ove sezone. Stamina se trosi puno brze nego u ranijim sezonama i Hrvatska je ocito imala petorku da se bolje nosi sa time.
U svakom slucaju, moramo naci nacin da se oporavimo od ovog poraza i pobijedimo preostale utakmice - sa Belgijom i Njemackom. Belgija je u ponedjeljak napravila ogromno iznenadjenje savladavsi Italiju (dijelom zahvaljujuci velikom taktickom previdu selektora Italije) a Njemacka je u skladu sa ocekivanjima unistila Sloveniju. U nasoj grupi tako trenutno imaju cetiri ekipe sa 2-1 omjerom, mi smo peti sa 1-2, a posljednja Slovenija ima tri poraza.
U drugoj grupi je sve proslo u skladu sa ocekivanjima - domaca Spanija je pobijedila Grcku, Izrael je savladao Tursku a Poljaci su ostvarili svoju prvu pobjedu - i to protiv Rumunije. Dva kola prije kraja Spanija i Izrael imaju po dvije pobjede prednosti u odnosu na pratioce i mislim da tu nece biti zanimljive borbe za polufinalna mjesta.
Cujemo se u petak nakon treninga ili pred izuzetno vaznu utakmicu sa Belgijom.
LP