BuzzerBeater Forums

BB Poland > Przyszłość BB?

Przyszłość BB?

Set priority
Show messages by
This Post:
00
199139.172 in reply to 199139.171
Date: 11/19/2011 1:30:07 PM
Overall Posts Rated:
6363
Chodzi mi ogólnie, bez skrajności proszę :)

From: Mario

This Post:
33
199139.173 in reply to 199139.164
Date: 11/19/2011 1:30:41 PM
Overall Posts Rated:
605605
I może gwizdkę z nieba bys chciał:):)
Nie dość że zajmuje wysokie miejsca zgarnia mnóstwo kasy z frekwencji przez to, to jeszcze chciałby z draftu mieć przywileje.
Przecież to ma polegać na tym by zrównywać szanse słabszych drużyn z mocniejszymi. Dzięki dobremu draftowi mają szanse zarobić by móc mieć lepszy skład.
Chciałbyś pogłębiać różnice między czołówką a dołem tabeli? Spadnij do V ligi i zacznij z zerowym kontem budować zespół:)

Zawsze możesz odpuścić jeden sezon i wyciągnąć gwiazdę. Przecięż nie musisz robić tego co sezon tylko co np.5 akurat w tym czasie wytrenujesz ładnego gracza... no chyba że tylko o kase chodzi? :)

From: nwankwo

This Post:
00
199139.174 in reply to 199139.173
Date: 11/19/2011 5:11:45 PM
Overall Posts Rated:
6565
Tak jest, popieram kolegę! Poprzewracało im się w głowach w tej PLK ... ;)

From: Big Z

This Post:
00
199139.176 in reply to 199139.173
Date: 11/20/2011 8:32:33 AM
Overall Posts Rated:
6363
Nie dość że zajmuje wysokie miejsca zgarnia mnóstwo kasy z frekwencji
To nie takie proste, bo wydatki są też dużo większe. W PLK trzeba dokonać wyboru, albo bijesz się o najwyższe cele i zarabiasz drobniaki, albo odpuszczasz i zbijasz kasę, którą ewentualnie możesz zainwestować pod koniec sezonu lub zachomikować. Zresztą w niższych ligach pewnie jest podobnie...

Jasne, że mogę spaść i próbować kogoś lepszego wylosować (już raz tak zrobiłem :), ale wolałbym czerpać radość z draftu bez tak drastycznych środków.

From: Mario

This Post:
00
199139.177 in reply to 199139.176
Date: 11/20/2011 9:28:22 AM
Overall Posts Rated:
605605
No ale tak bys tylko pogłębiał różnice pomiędzy czołówką a resztą.:)
Nie można mieć wszystkiego :)

Może ciekawe by było odkupienie od innego managera miejsca w drafice?

Last edited by Mario at 11/20/2011 9:36:06 AM

From: Pewu

This Post:
22
199139.178 in reply to 199139.177
Date: 11/20/2011 10:17:32 AM
Overall Posts Rated:
914914
Ciekawe byłoby odkupienie miejsca w drafcie, ale tylko w obrębie swojej ligi :) Inne ciekawe opcje moim zdaniem:
- trade - polegałby na zasadzie wymiany zawodników po podobnej pensji z możliwym odstępstwem powiedzmy +/- 15% pensji oraz możliwa dopłata.

- draft classes - możliwa predykcja boom'u talentu jaki nas czeka w drafcie z perspektywą kilku sezonową.
- więcej podatków :), czyli sprawozdawczość finansowa na koniec sezonu - każdy zespół przedstawiałby w przerwie między sezonowej (oczywiście automatycznie wygenerowane) swoje dochody i wydatki z działalności następnie płaciłby podatek od zysku. Uniemożliwia, albo zmniejsza pole manewru tzw. "tankowania", które jest nienaturalne w zawodowym sporcie

- giełda (moje zboczenie i luźny pomysł :)) - szło by to w parze ze sprawozdawczością. Byłoby to podstawą osiągnięcia wyższych zysków, zdobycia kapitału czasowego (krótko lub długoterminowego), zaś na drugim końcu kija - strata zainwestowanego kapitału. Jestem świadom, że "zjadłoby" to mnóstwo wydolności serwera (nie jestem informatykiem, więc nie wiem jak to określić), zatem na rynek wchodziłyby drużyny mocne marki lub takie, które po uiszczeniu opłat chciałyby tam uczestniczyć.

- kredyty - rozwijać chyba nie muszę. Możliwość udzielania kredytów miałyby zespoły oraz jakieś odgórne instytucje. Wiązałoby to się ze spłatą odsetek jak i udzielonego kapitału, jednak pojawia się pytanie co w wypadku, gdyby inny zespół wykiwał rywala finansowo? Temat rzeka, mogłoby to być dobrym polem manewrowym dla "oszustów", jednak wiele zależałoby od regulacji. Ten pomysł traktuje jako najmniej realny

- Dodanie czynnika wagi lub atletyczności zawodnika - nie podlegałby treningu, jednak miał wpływ na grę pod koszem, mijanie rywali, grę w obronie, zbieranie. Na podstawie tego można stworzyć "slum dunk contest"
- wcześniejszy pomysł, progresywny podatek od sprzedaży zawodnika - zmieniałby się w zależności od ligi właściciela zawodnika. Najwyższy podatek płaciłyby zespoły najwyżej w hierarchii. Dodatkową zależnością może być wiek zawodnika. Im młodszy tym większe zobowiązania podatkowe

- Konferencje - menedżer uczestniczyłby w konferencjach przed lub po meczu. Do uzgodnienia. Na nich padałoby kilka pytań, powiedzmy 3. Odpowiedź na każde z nich może uszczęśliwić lub oburzyć fanów. Relacja fanów do wyników polegałaby na wynikach osiąganych przez zespół, czyli nie można obiecywać gruszek na wierzbie będąc na pozycji spadkowej, jak i wierzyć, że cięzko będzie utrzymać się walcząc o awans.

Na razie chyba starczy :P

From: McReal

To: Pewu
This Post:
00
199139.179 in reply to 199139.178
Date: 11/20/2011 11:39:44 AM
Overall Posts Rated:
3737
1. Trade - zwiększenie możliwości oszustom z raczej niewielkim zyskiem dla ogółu społeczności. Trochę sztuka dla sztuki.
2. Draft classes - nic nie zrozumiałem. :D
3. Giełda - jeśli miałaby być w uproszczonej formie to kolejna sztuka dla sztuki, a jeśli masz na myśli rozbudowaną giełdę to chyba lepiej byłoby zaangażować się w grę na prawdziwej giełdzie i zainwestować realne środki finansowe niż tracić czas i umiejętności na wirtualną gotówkę.
4. Kredyty - na pewno pozwoliłoby to na rozbudowę i ekonomiczny rozwój gry, za to pewnie kosztem zatrudnienia kilku nowych BBków i kolejnych ich problemów z ogarnięciem jakości rynku w grze.
5. Dodatkowe skille? - na reszcie slum dunk contest? :D Gdyby tak tylko im się chciało robić takie rzeczy tak jak im się nie chce. :P
6. Progresywny podatek - kolejne zmniejszenie różnic między poziomami lig. Może w ogóle zrobimy jedną gigantyczną ligę i będzie spokój? ;D
7. Konferencje - genialny pomysł, obawiam się tylko pewnej automatyzacji odpowiedzi po kilku sezonach od wprowadzenia tej nowinki, znaczy, żeby ustalić formuły odpowiedzi w każdej sytuacji, udostępnić na forum i wszyscy odpowiadali by zawsze tak jak trzeba.

From: Pewu

This Post:
11
199139.180 in reply to 199139.179
Date: 11/20/2011 1:03:32 PM
Overall Posts Rated:
914914
Trade'y sposobem dla oszustów? W jaki sposób? Żeby wymienić zawodnika to drugi zespół musi także zgodzić się na wymianę, a co ważniejsze posiadać odpowiedniego zawodnika do wymiany :) Oszuści przeważnie krótko grają w BB, zatem nie mają czasu żeby zebrać odpowiednią gotówkę, kupić jakiegoś zawodnika z nabitą powiedzmy 1 umiejętnością, a na końcu dokonać wymiany. To za dużo roboty dla nich :)

Draft classes - byłby to pewien pogląd tego co nas czeka w drafcie w sezonie 20 powiedzmy. Innymi słowy są to zawodnicy, którzy mają trafić do draftu, jednak nie w najbliższym sezonie. Pomogłoby to prowadzić politykę zespołu opierającą się na zawodnikach z draftu. Nie w każdej lidze można wybrać 18 letniego historyka o pensji powyżej 6000 :) Nieudany draft może doprowadzić do spowolnienia rozwoju zespołu, nawet na kilka sezonów.

Na konferencjach pytania ulegałyby zmianie co jakiś czas. Zresztą to nie pytania są ważne, a odpowiedzi:) Odpowiedź odpowiedzi nie równa. Wygrasz za mało lub przegrasz za wysoko i humor fanów spada.

Kredyty nie wymagają tak dużej wiedzy znów. Powiedzmy istnieje instytucja typu BBBank. Ma 3 produkty w ofercie:
- kredyt krótkoterminowy (do 1 sezonu). Wysoko oprocentowany. Podejrzewam, że stosowany byłby do zakupu zawodników.
- kredyt średnioterminowy (2-4)
- kredyt długoterminowy (5-10). Najniżej oprocentowany, jednak minimalna kwota kredytu to 5 000 000, a najwyższa ok 10 000 000.

Oprocentowanie zależne byłoby powiedzmy na podstawie ostatnich 14 tygodni - czy zespół wypracował zysk, delikatna strata lub utrzymuje stan gotówki. Przeważnie zespoły wypracowują zysk, więc byłoby kilka pułapów powiedzmy ze wzoru (Zmiana stanu gotówki [gotówki aktualnie - gotówka 14 tyg. temu]/średni poziom przychodów przez ostatnie 14 tygodni)

Progresywny podatek - już teraz powiększają się różnice między ligami McReal :) Prawdę mówiąc przy obecnym systemie warto jest chomikować kasę i pewnego dnia wpompować na rynek częśc zasobów w zamian otrzymując 5 starterów na miarę B3 oraz ich zmienników. Jak myślisz ile potrzebowałbyś na uzbieranie ok. 10 mln $, bo taka kwota gwarantuje zespół na poziomie PO PLK, a może i mistrzostwo. Biorąc pod uwagę spadające ceny to realna siła nabywcza tych 10 mln będzie jeszcze rosła w czasie. Zresztą nie tylko na zacieranie róznic między ligami ma wpływ ten podatek. Dodatkowy wariant to rosnący podatek wraz z młodszym wiekiem zawodnika wystawionego na sprzedaż. Obecnie draftowicze psują rynek i nie jest normalnym zachowanie, że zawodnik o pensji 80-100 000 w pełni oraz całkiem młody (do 27 lat) kosztuje tyle samo co 18 latek (mówią także na swoim przykładzie, bo też przelicytowałem zawodnika, ale nie tylko ja brałem udział w licytacji).

/BBcy obecnie mają za mało narzędzi do kreowania wartości pieniądza.

Last edited by Pewu at 11/20/2011 1:04:33 PM

From: Silverado

This Post:
00
199139.181 in reply to 199139.180
Date: 11/20/2011 1:37:45 PM
Overall Posts Rated:
170170
raz: duży plus, że Ci się chce, zawsze będę za wprowadzaniem ciekawych i rozsądnych innowacji do gry:)
dwa:
BBcy obecnie mają za mało narzędzi do kreowania wartości pieniądza.
4x TAK. :)
ekonomia w tej grze jest bardzo ważna i drażni mnie fenomen "tankowania" ostatnimi czasy, bo to wypacza rywalizację. dlatego nie można mechanizmów ekonomii zaniedbywać i dlatego zwiększenie kontroli nad takimi zachowaniami jest konieczne (chociażby przez wprowadzenie różnego rodzajów podatków).
jednakże mało który Twój pomysł mnie przekonał, może oprócz wprowadzenia dodatkowego czynnika wagi/atletyczności zawodnika, ale powinno mieć to symboliczne znaczenie i być raczej urozmaiceniem niż czynnikiem zmieniającym siłę drużyny.
pomysły okołodraftowe typu "dużo lepsi zawodnicy": nie, nie i jeszcze raz nie. jeżeli faktycznie chcemy lepszych zawodników, to powinno być to raczej odbite w nieco większym potencjale draftowiczów i być wprowadzone bardzo stopniowo by nie zachwiać ekonomii gry.
sprawa tankowania mogłaby być rozwiązana np. przez zwiększenie wpływu dużej ilości porażek na przychody (ale istnieje wtedy ryzyko że słabsze zespoły nie będą chciały awansować, no i może to też spowodować jeszcze większe różnice między ligami), albo przez zwiększenie podatku dla drużyn dokonujących dużej ilości transferów.
a może rozwiązaniem jest stopniowe obniżenie wszystkich przychodów i wydatków (począwszy od kontraktu z TV, poprzez pensje zawodników, a także w mniejszym stopniu dochody z biletów oraz pensje personelu)?

From: Silverado

This Post:
00
199139.182 in reply to 199139.180
Date: 11/20/2011 1:45:39 PM
Overall Posts Rated:
170170
hmmm ale nie uważasz że kredyty długoterminowe jeszcze bardziej rozchwiałyby rywalizację? możliwość zastrzyku gotówki rzędu 10mln u każdego przeciwnika ligowego nieco mnie przeraża i prawdopodobnie zmusiłaby mnie również do zaciągnięcia ogromnego kredytu ;) a gdyby wszyscy grali na kredycie... ;)

Advertisement