Czy bloki na poziomie 13-14 są wystarczająco wysokie, aby zatrzymywać IS na poziomie 15-16? Podejrzewam, że nie, choć chciałbym się mylić. Druga sprawa gra ofensywna/defensywna jest efektem umiejętności całej piątki na parkiecie, a nie tylko 1 zawodnika.
Mi nie chodzi o ty czy bloki na poziomie 13-14 są w stanie zatrzymać IS 16 tylko czy robią różnicę. Powinny. Bo skoro nie ma różnicy między blokami =7 a blokami =13- 14, to dlaczego ma być różnica między blokami = 13- 14 a blokami = 18-19 ?
Tak na innym przykładzie: Jeżeli atakujesz z dystansu przeciwko obrońcy z OD =16 to widać różnicę gdy atakujesz grajkiem z JS=16 i JR =8 a takim z JS=16 i JR = 14. Nie mówię że ten drugi trafia jak chce przeciwko temu obrońcy, ale widać że jednak te 6 poziomów w JR robi różnicę (to czy wielkość tej różnicy jest adekwatna do różnicy w pensji to inna kwestia). W przypadku bloków najwyraźniej tej różnicy nie widać.
Reprezentacja jest właśnie idealnym miejscem na eksperyment. Ogromna baza zawodników. Czemu nie poświęcić 3-4 z 50 na coś nowego? A może wypali właśnie? Z drugiej strony rozgrywki na poziomie reprezentacji są bardziej wyrównane niż na poziomie klubowym, co stwarza idealne pole dla porównań. Szczególnie trening jaki jest w u21 (mutacja) daje świetne warunku ku temu. Nabity IS+ID+RB vs. SB+ID+RB. Ciekawa rywalizacja, prawda? :)
To spróbuj wygrać wybory z takim programem:
Za mojej kadencji kadra będzie eksperymentować. Nie będę używać sprawdzonych metod, które od wielu sezonów dają nam medale we wszystkich imprezach i sprawiły że w tej chwili mamy jedną z kilku najmocniejszych reprezentacji w świecie BB. Będę próbował innych taktyk i ustawień , które inne czołowe reprezentacje oraz kluby w BB uznały za gorsze i nieefektywne. Jako, że poziom rozgrywek na szczeblu międzynarodowym jest najbardziej wyrównany to da mi to możliwość właśnie udowodnienia raz na zawsze czy to LI jest faktycznie takie mocne, czy jednak da się je pokonać za pomocą np. RnG. Jeśli uda nam się przy okazji wygrać jakieś medale to super, ale jeśli nie to nic się nie stanie, bo najważniejsze jest to, że uda nam się potestować rzeczy na które innym reprezentacjom brakuje jaj aby spróbować :)
Serio, jeśli wygrasz wybory z takim programem to na następnym zjeździe masz u mnie butelkę złotego Jasia :)
A co do poświęcenia 3-4 zawodników z 50, to z pewnością doskonale wiesz, że to nie takie proste. Nawet w Polsce która jest jedną z największych nacji w BB, więc teoretycznie powinniśmy mieć luksus poświęcenia kilku zawodników w sezonie na różne eksperymenty.
Problem polega na tym, że których z tych zawodników chcesz poświęcić na taki eksperyment? Najlepszych trochę szkoda, bo i tak bardzo niewiele ich dochodzi do poziomu reprezentacyjnego, więc oddawanie ich z miejsca na eksperyment jest raczej niewskazane. Najsłabszym z kolei już przy urodzinach brakuje do tych najlepszych minimum z 15 punktów w skillach, więc nawet jeśli będą sumiennie trenować przez całą karierę to do kadry mogą nigdy nie trafić bo po prostu na starcie mieli za dużą stratę.