BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Λιγα μαθηματικα

Λιγα μαθηματικα

Set priority
Show messages by
This Post:
00
167507.173 in reply to 167507.172
Date: 6/12/2011 5:09:42 PM
Overall Posts Rated:
1717
Αν δεν κανω λαθος για το προγραμμα που προτινεις δεν πρεπει να εισαι Συνδρομητης?

This Post:
00
167507.174 in reply to 167507.173
Date: 6/12/2011 5:18:00 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Ουπς,...έτσι είναι

Βέβαια εάν έχεις κάποιον γνωστό ή φίλο που είναι συνδρομητής μπορεί να στα παράγει αυτός τα Excelακια και να στα δίνει

Last edited by GM-sarithin at 6/12/2011 5:45:18 PM

Ο Marinάκης χτυπάει πάντα δυο φορές
This Post:
00
167507.175 in reply to 167507.174
Date: 6/12/2011 6:22:38 PM
Overall Posts Rated:
1717
Δυστυχως δεν εχω αυτη την δυνατοτητα :(

This Post:
00
167507.176 in reply to 167507.175
Date: 6/13/2011 9:08:00 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Καλησπέρα σε όλους

Διαπίστωσα (μέσω p.m) με μία σχετική έκπληξη ότι μεγάλος αριθμός χρηστών χρησιμοποίησε το ´εργαλείο´ για την ανάλυση των παιχνιδιών.

Αυτό οδήγησε σε εύλογες απορίες καθώς και σε ´αιτήσεις´ ανάλυσης πολλών παιχνιδιών.

Όμως όπως έγραψα σε έναν συνάδελφο υπάρχει ο κίνδυνος της ´αιμομιξίας´ ιδεών, δηλαδή ένας τρόπος σκέψης να ακολουθηθεί από μεγάλο αριθμό χρηστών (ακόμα και εάν είναι σωστός πάλι αυτό δεν είναι καλό μακροπρόθεσμα).

Θέλω εδώ να τονίσω ότι η πλειοψηφία των manager που μου απευθύνουν κάποια απορία-ερώτηση (αλλά και στην κοινότητα συνολικά) είναι εμπειρότεροι και συνήθως ικανότεροι από εμένα. Συχνά κατά πολύ. Εάν κάπου τα καταφέρνω καλύτερα είναι τα μαθηματικά.

Εδώ πιστεύω χρειάζεται ένα πάντρεμα!

Δηλαδή τα παιδιά με την βαθύτερη κατανόηση του παιχνιδιού ξέρουν να κάνουν το κατάλληλο ερώτημα (αυτό που έχει και την μεγαλύτερη ουσία). Εγώ μπορώ να δώσω κάποιες φορές μια πιθανή μαθηματική-στατιστική εξήγηση,όμως τα δικά μου ερωτήματα δεν είναι τόσο καίρια.

Οπότε νομίζω είναι φρόνιμο να εξηγήσω τους βασικούς τρόπους σκέψης ώστε και κριτική να μπορεί να γίνει και νέες ιδέες να μπουν στο ´παιχνίδι´.

Βέβαια αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα ερωτήματα καλό είναι να γίνονται στο δημόσιο Forum (και όχι σε p.m). Με τον τρόπο αυτό θα μετέχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός manager στην ανάλυση.

Αυτό που πρώτα θα ήθελα να τονίσω είναι ότι θα πρέπει στην αρχή τουλάχιστον να μην λαμβάνουμε υπόψη παιχνίδια με διαφορά διάθεσης , ακόμα καλύτερα να κοιτάμε παιχνίδια που και οι δύο ομάδες έπαιξαν Normal.

Το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ομαδοποιούμε τα όποια αποτελέσματα για ακριβώς τις ίδιες τακτικές (π.χ είναι άλλο πράγμα το Motion Vs MtM από το Motion Vs 3-2).

Με τα δύο προηγούμενα στο μυαλό μας κάνουμε τα παρακάτω.

This Post:
00
167507.177 in reply to 167507.176
Date: 6/13/2011 9:09:20 PM
Overall Posts Rated:
11571157
1)Μακροσκοπική ανάλυση (αφορά κυρίως στα ομαδικά Ratings)

Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένο συνδυασμό τακτικής π.χ Motion Vs Man to Man

Παίρνουμε ένα ματς και υπολογίζουμε το O.Fc της ομάδας μας.

Ακολούθως με το Excel αρχείο υπολογίζουμε το ποσοστό των open σουτ ως προς το συνολικό.
Έτσι (και αφού μαζευτούν πολλά παιχνίδια) ξέρουμε χοντρικά πόσα ελεύθερα σουτ πρέπει να αναμένουμε για δεδομένο O.Fc

Για τα εξωτερικά συστήματα σημειώνουμε τώρα το O.S και το ποσοστό επιτυχίας στα ελεύθερα σουτ. Για μεγάλο αριθμό παιχνιδιών ξέρουμε πλέον τι ποσοστό επιτυχίας πρέπει να αναμένουμε

Τέλος για τα σουτ που έγιναν πάνω σε άμυνα σημειώνουμε το O.Sc και το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας.

Τα ίδια ισχύουν για τα εσωτερικά συστήματα μόνο που τώρα σημειώνουμε το I.S και I.Sc

Για τα ουδέτερα συστήματα τα σημειώνουμε όλα.

Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πίνακες όπου για παράδειγμα σε ένα Motion Vs Man to Man έχουν τα παρακάτω.

O.Fc 0.76 ποσοστό ελευθέρων σουτ προς το σύνολο 43%
O.S 8.17 ποσοστό ευστοχίας σε ελεύθερα σουτ 47%
O.Sc 0.96 ποσοστό ευστοχίας σε σουτ με άμυνα 30%

Κάθεται κανείς και παρατηρώντας τις στήλες πινάκων όπως ο προηγούμενος βγάζει συμπεράσματα για την σχέση που έχουν τα ομαδικά ratings με τα ποσοστά των σουτ κ.λ.π

Βέβαια στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντυπωσιακά πιο πολύπλοκα και οι μαθηματικές αναλύσεις που μπορούν να γίνουν ξεπερνούν τους σκοπούς αυτού του Post.

Εδώ θα αναφέρω κάποια hints τα οποία δεν χρειάζονται μαθηματικές γνώσεις.

α) Ας πούμε ότι κάνοντας την ίδια δουλεία για ένα παιχνίδι παρατηρούμε ότι τα πήγαμε καταπληκτικά στο σκοράρισμα (σε σχέση με άλλα παιχνίδια με παρόμοιους δείκτες). Ήταν αποτέλεσμα τακτικής ή απλά τύχη;
Πάμε και κοιτάμε (στο Excel) τα ποσοστά μας στα ελεύθερα σουτ. Αφού σε αυτά δεν έχει σημασία η αμυντική ικανότητα του αντιπάλου με λίγη εμπειρία μπορούμε πάνω-κάτω να ξέρουμε τι να περιμένουμε από την ομάδα μας.

Εάν σε αυτά δούμε καταπληκτικά ποσοστά μιλάμε για τύχη!

Εάν αυτά είναι φυσιολογικά τότε πάμε στα σουτ που έγιναν σε άμυνα. Συγκρίνουμε τα ποσοστά αυτά με αντίστοιχα παιχνιδιών (με την ίδια τακτική) , ρίχνουμε και μια ματιά στα Match Up Ratings των παιχνιδιών αυτών.

Αν πάλι δούμε ´παράξενα´ ποσοστά μιλάμε για τύχη!

Αν όμως δεν συμβαίνει κάτι από τα δύο προηγούμενα μιλάμε για τακτική! Εδώ είναι και το ζουμί!
Πάμε και παρατηρούμε προσεχτικά το είδος των σουτ (ποιος έκανε την πάσα) και παρατηρούμε τι ήταν διαφορετικό από άλλες φορές; Ας πούμε ότι ο S.F πήρε πολλά drives αυτήν την φορά,γιατί; Το έκαναν και άλλα S.F εναντίον της ίδιας ομάδας,...κ.λ.π;

β) Φαινόμενα μεταφοράς. Στο παιχνίδι της εθνικής μας με το Περού είχαμε μικρότερο ποσοστό ελεύθερων σουτ από το στατιστικό αναμενόμενο (με βάση το O.Fc για το LookInside). Την ίδια ώρα είχαμε αύξηση του ποσοστού μας στα μαρκαρισμένα σουτ. Ρίξτε μια ματιά στα Match Up Ratings των παιχτών της ομάδας μας στο παιχνίδι αυτό. Καταλαβαίνεται γιατί έγινε αυτή η μεταφορά ποσοστών;

Τέτοιες μεταφορές είναι πολλών ειδών και δεν είναι δυνατόν να αναφερθώ σε όλες.

Αυτό που ήθελα να δείξω είναι κάποιες νοοτροπίες ανάλυσης που ίσως να φανούν χρήσιμες σε συναδέλφους:)

This Post:
00
167507.178 in reply to 167507.177
Date: 6/13/2011 9:10:04 PM
Overall Posts Rated:
11571157
2)Μικροσκοπική ανάλυση (Αφορά στα ατομικά χαρακτηριστικά των παιχτών)

Εδώ είναι αρκετό να είναι ίδια η επιθετική τακτική μόνο.

Το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου ερώτημα στο BB είναι ο ρόλος κάθε skill. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι το να βάλουμε ένα σουτ για παράδειγμα έχει να κάνει με τα skill του παίχτη μας (που είναι γνωστά) , αλλά και του αντιπάλου (που είναι άγνωστα).

Όχι πάντα όμως! Στις ελεύθερες βολές αλλά και σε κάθε άλλο ελεύθερο σουτ απλά δεν υπάρχει αντίπαλος. Αυτό που εύκολα μπορεί να κάνει κάποιος είναι να φτιάξει ανά επιθετική τακτική έναν πίνακα με τα διαφορετικά είδη σουτ.
Έχει σημασία αυτό γιατί κάθε σύστημα έχει διαφορετικό Bonus ή Minus στα skill.

Το επόμενο βήμα είναι πολύ απλό. Καταγράφουμε τα εύστοχα και τα συνολικά σουτ (ελεύθερα πάντα) σε ένα είδος την φορά (π.χ driving layaps). Μετά από έναν μεγάλο αριθμό αγώνων έχουμε ήδη πετύχει μία ´χαρτογράφηση´ των ποσοστών που είχε ο κάθε παίχτης μας σε διαφορετικά είδη σουτ.

Τα skill είναι γνωστά και η άμυνα του αντιπάλου δεν είχε σημασία αφού τα σουτ ήταν ελεύθερα.
Τώρα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει κανείς μαθηματικά για να συνδέσει-με αυστηρό τρόπο-τιμές των skill με αναμενόμενα ποσοστά ευστοχίας, Όμως με λίγη φαντασία και κοινή λογική μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Αν για παράδειγμα οι P.G και S.G σας είχαν αντίστοιχα 22/41 και 11/50 driving layap (ελεύθερα πάντα) με αντίστοιχα I.S 7 και 3, τι συμπέρασμα βγάζετε;

Μετά από έναν σημαντικό όγκο δεδομένων μπορούμε πλέον να έχουμε γνώση στο τι περιμένουμε (σε μία φυσιολογική μέρα) από τους παίχτες μας στις διάφορες τακτικές (και να επιλέξουμε σοφότερα φυσικά)

Ας τα συνοψίσω τώρα λίγο.

Η μακροσκοπική ανάλυση μας δίνει μία πρώτη βασική εικόνα του πως ´μοιράστηκε´ το παιχνίδι. Η μικροσκοπική μία συσχέτιση των skills με την ευστοχία.

Στην μακροσκοπική ανάλυση με την βοήθεια και των Match Up Ratings μπορούμε να κατατάξουμε τα κεντρικά χαρακτηριστικά των διαφόρων συστημάτων με τις παραλλαγές τους.

Για να το κάνουμε αυτό με συστηματικό και ακριβή τρόπο χρειάζεται να υπολογίσουμε τον παράγοντα τύχη (μικροσκοπική ανάλυση). Επιπρόσθετα με την μικροσκοπική μπορούμε να κατανοήσουμε σημαντικά καλύτερα τον ρόλο (ποσοτικά) των διαφόρων skills.

Αυτό είναι όλο; Όχι! Υπάρχουν κάμποσα ακόμα,.....

Το νόημα αυτών των post είναι να κατανοήσετε τους βασικούς τρόπους δουλείας. Εάν τώρα κανείς το θέλει μπορεί να προχωρήσει σε ανάλυση ή να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση-προβληματισμό.

Υ.Γ Όποιος θέλει (για οποιοδήποτε λόγο) φυσικά να επικοινωνούμε με p.m. Η βασική επιδίωξη είναι απλά να γίνει όσο πιο εξωστρεφής η συζήτηση!

This Post:
00
167507.179 in reply to 167507.178
Date: 6/14/2011 6:54:23 AM
Overall Posts Rated:
1414
Το νόημα αυτών των post είναι να κατανοήσετε τους βασικούς τρόπους δουλείας. Εάν τώρα κανείς το θέλει μπορεί να προχωρήσει σε ανάλυση ή να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση-προβληματισμό.

Επειδη καποια παιδια οπως εγω δεν εχουν supporter θα ηθελα να πω τι κανω εγω και αν καποιος εχει να προτεινει κατι θα ειναι αρκετα σημαντικο.

Αρχικα κραταω σε ενα xls το RBc και το % επιθετικων και % αμυντικων.Ετσι ανα τακτικη ξερω που χανω και που κερδιζω σε ριμπ.

Αντιστοιχα κραταω το OFc ,Ast/Tot , Ast/Turnover, Λαθη ανα κατοχες , τριποντα ανα κατοχες, βολες ανα κατοχες.Αρα εχω ανα επιθετικη τακτικη και OFc , το πως θα αντιδρασει η ομαδα μου επιθετικα.

Συνολικα , συγκρινοντας και με τα ratings και τα υπολοιπα καλουδια που εχει το xls του παπαγαλου,ακομα και χωρις supporter εχεις μια μακροσκοπικη αποψη του πως δουλευουν καποια πραγματα.

This Post:
00
167507.180 in reply to 167507.179
Date: 6/14/2011 9:34:05 AM
Overall Posts Rated:
11571157
Καλησπέρα

Ναι αυτό το θέμα με τους supporters το ξεχνάω συνέχεια,... συγνώμη.

Η γνώμη μου είναι ότι κρατώντας κανείς αρχείο με τα μεγέθη που γράφεις σιγά-σιγά αποκτά πολύ καλύτερο έλεγχο του παιχνιδιού.

Αρχικα κραταω σε ενα xls το RBc και το % επιθετικων και % αμυντικων.Ετσι ανα τακτικη ξερω που χανω και που κερδιζω σε ριμπ.

Δεν κατάλαβα ακριβώς ποια νούμερα κρατάς για το Reb. Το στατιστικά σωστό (αυτό κάνουν και οι κανονικές ομάδες) είναι το παρακάτω.

Ας πούμε ότι η ομάδα μας είχε OR 13 TR 45 και ο αντίπαλος OR 12 TR 59!

Σημειώνουμε τα δικά μας επιθετικά προς τα αμυντικά του αντιπάλου, στο παράδειγμα μας

Reb(ομάδας μας) είναι 13/(59-8)=0.254

και αντίστοιχα του αντιπάλου

Reb(αντιπάλου) είναι 12/(45-13)=0.375

Συνολικα , συγκρινοντας και με τα ratings και τα υπολοιπα καλουδια που εχει το xls του παπαγαλου,ακομα και χωρις supporter εχεις μια μακροσκοπικη αποψη του πως δουλευουν καποια πραγματα.

Κάτσε μισό λεπτάκι να ανεβάσω ένα post που έχει ένα Excel αρχειάκι. Είναι πάναπλο στην χρήση και δεν χρειάζεται να είσαι supporter. Σε εμένα αυτό το απλοικό στατιστικό που περιέχει μου φάνηκε πολύ χρήσιμο

This Post:
00
167507.181 in reply to 167507.180
Date: 6/14/2011 10:08:21 AM
Overall Posts Rated:
11571157
Ένα απλό στατιστικό και για τους μη supporters.

Ακολουθεί ένα απλό και κατά την γνώμη μου χρήσιμο εργαλειάκι ανάλυσης.

Αν σε κάποιο παιχνίδι έχουμε καλό O.F και αντιμετωπίζουμε μέτρια εξωτερική άμυνα θα έχουμε καλό O.Fc.

Αυτό συχνά αυξάνει τον αριθμό των ελεύθερων επιθέσεων και κατά μέσο όρο την συνολική μας ευστοχία.

Όμως ένα καλό O.Fc συχνά δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε. Αυτό γιατί άλλο πράγμα η καλή κυκλοφορία και άλλο ότι τελικά τα σουτ τα πήραν οι παίχτες που θα θέλαμε!

Στο παρακάτω Excel υπάρχει ο τρόπος να υπολογίσουμε πόσο πραγματικά καλά λειτούργησε η ´ροή´ στην επιθεσή μας.

(https://rapidshare.com/files/3580284933/FlowRating.xls)

το αρχείο αυτό προέκυψε από το παιχνίδι

(35546261)

εάν υπάρχουν ερωτήσεις για το πως συμπληρώνεται ευχαρίστως να τις απαντήσω

Σχόλια: Σε κόκκινο φόντο είναι η τιμή του O.Fc, ενώ σε κίτρινο το FlowRating.

Το FlowRating μετρά το πόσο καλά αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα μας στα Match Up Ratings.
Βλέπουμε ότι ενώ είχα O.Fc = 1 είχα κακή τιμή στο F.R (0.93)

Αντίθετα ο αντίπαλος με μόνο O.Fc = 0.63 είχα καλή τιμή στο F.R (1.01)

Άρα ο αντιπαλός μου αξιοποίησε καλύτερα τα Match Up του από εμένα. Κέρδισα γιατί είχα καλύτερο ρόστερ αλλά όχι τακτική!

Γιατί όμως ομάδες με καλό O.Fc δεν αξιοποιούν καλά τα Match Up Ratings;

Η τακτική είναι η απάντηση. Πράγματι στο παράδειγμα μας εγώ επέλεξα Patient. Τα καλύτερα match up τα είχα στις θέσεις (P.F-S.F-C). Όμως οι επιθέσεις ειδικά από το S.G ήταν πάρα πολές.

Όμως για τα δεδομένα της κατηγορίας δεν έχει κακή πάσσα!

Συμπέρασμα: Το εσωτερικά επικεντρωμένο Patient (τουλάχιστον για την ομάδα μου) είναι κακή επιλογή εκτός ίσως εάν το παίξω με δύο καθαρά P.G! Ούτε με 1.5 P.G δεν δούλεψε!

Ελπίζω να βοήθησα!

This Post:
00
167507.182 in reply to 167507.180
Date: 6/14/2011 10:16:39 AM
Overall Posts Rated:
1414
Δεν κατάλαβα ακριβώς ποια νούμερα κρατάς για το Reb. Το στατιστικά σωστό (αυτό κάνουν και οι κανονικές ομάδες) είναι το παρακάτω.

Rbc = δικα μου rating / rating αντιπαλου πχ εγω εχω ρεμπ 6 και ο αντιπαλος 3 , αρα rbc = 2

%αμυντικα = πηρα 50 , ειχε 20 - 80 fg αρα, 50/60 , αρα πηρα το 83%
%επιθετικα = πηρα 20, ειχα 30 -80 fg αρα , 20/50 , αρα πηρα 40%

Αναλογα την τακτικη και το Rbc βρισκεις αν πας για πολλα ή για λιγα.
Λογικα το δικο σου ειναι πιο σωστο βεβαια αρα ωρα να το αλλαξω :)

Message deleted
Advertisement