Wczoraj na czacie ktoś podał skile grajka , nie wiem czy prawdziweczy nie
Pewnie pokazał prawdziwe, bo wiem jak wyglądają teraz i wiem że można się przerazić.
ale jeżeli są prawdziwe to uważam ze grajek został zmarnowany na maksa .
Nie, nie został zmarnowany. Bo wiem też jak wyglądały skille na początku i z całą pewnością mogę powiedzieć, że grajek nie został zmarnowany. Skille na początku wyglądały jeszcze gorzej niż teraz ;-) Też na początku się ucieszyłem, jak zobaczyłem jego pensję i pozycję. Ale potem zobaczyłem skille i to było jedno z większych rozczarowań w BB.
Pamietam ze zaraz po drafcie ten gracz miał pensję ponad 6 tysi a moze nawet i ponad 7 tysi ,
A dokładnie mówiąc miał pensję 6 558. Ale pensją też nie ma co się podniecać, bo ona jest dziwnie w BB liczona.
Tutaj masz tabelkę jak przedstawia się koszt skilli w BB:
http://img825.imageshack.us/img825/2592/kosztskilliwbb.pn...(też wyliczone przez Josefa Ka).
Na większości pozycji około połowa skilli jest darmowych. I tak jest u PF-a (a Cybura był PF-em po drafcie). Co to oznacza? Ano oznacza to taką śmieszną rzecz, że zawodnik ze skillami:
7 7 7 7 7 7 7 7 7 7
oraz zawodnik ze skillami
7 1 1 1 1 1 7 7 7 7
będą mieli taką samą pensję ;-) Z dokładnością do błędów we wzorach.
I tak właśnie było z Cyburą. On urodził się ze skillami bardzo zbliżonymi do wersji drugiej. A więc same szóstki i siódemki w JS, IS, ID, RB, SB i prawie same jedynki lub dwójki w pozostałych pięciu skillach ;-)
Po prostu on wyglądał niemalże jak spełniony koszmar zawodnika, który wygląda super a po sprawdzeniu skilli jest wielki zawód.
moim zdaniem aż prosiło się zacząc od trena OD/PS ze szczególnym naciskiem na OD .
Wtedy nie zagrałby ani w U21 ani w NT. No to chyba jasne jest, że lepiej, żeby zagrał w U21 i nie zagrał w NT, niż gdyby miał się kompletnie zmarnować i nie zagrać nigdzie.
Cybura był bardzo ładnie trenowany. Oprócz okresu gdy miał kontuzję, to pewnie stracił ani jednego trena, lub śladowe ilości. Mimo tego ma teraz sumę skilli równą 83. W tym te najtrudniejsze dalej są czarne ;-)
Gdyby przez te 4 sezony trenował dolne skille, to miałby teraz sumę na poziomie 70, może trochę więcej, ale na pewno grubo poniżej 80. Czyli słabizna. Załóżmy, że trenowałby jednak ten dół w U21.To by mu do NT pozostało 50 skoków - jeśliby miał być multiskillem. No chyba, że byśmy chcieli zrobić z niego takie mutanta z lepszymi z bokami - wtedy potrzebowałby tylko 40 ;-) Ciężka sprawa.
A teraz mu brakuje już tylko siedmiu skoków, żeby mieć lepszą pensję niż Wisnia ;-) Jakbyśmy go chcieli z NT, to na pewno teraz jest bliżej kadry niż gdyby trenował dół ;-) A jakby się uprzeć to za 1,5 sezonu zjadałby Turbato pod koszem ;-)
Pod NT powinien być gracz trenowany a nie pod 4 skilową U21 bo teraz z jego pensją i z jego wiekiem to można już go na straty spisywać pod kątem NT .
Od początku jak go zobaczyłem to stwierdziłem, że na 99% spisany na straty dla NT. Pechowy układ skilli mu się trafił na początku, suma była poniżej 50. A jeśli jakoś jednak do tej NT dobije, to super. Jakaś szansa zawsze jest.
Na starcie określiłem go, że ma 1% szans na grę w NT. A obecnie on ma 100% złoty medal ME U21 i... ciągle ma 1% szans na grę w NT. Nie tak źle, nic nie straciliśmy ale za to dopisujemy sobie do kolekcji złoty.
Dlatego czy nie lepiej bedzie aby pod NT historyków i tym bardziej legendy były trenowane inaczej jak do U21 ??
Chodzi o to, że 90% trenowanych do NT i tak odpadnie. Więc każdy zawodnik, który trafił do U21 jest bardziej wartościowy, niż 10% nadziei, że kiedyś trafi do NT.
Trening na przyszłość jest ważny. Ale nie popadajmy w skrajność, nie możemy w nieskończoność skupiać się tylko na treningu na przyszłość i odpuszczać aktualne szanse, które mamy teraz.
Trzeba znaleźć złoty środek. I trenowanie Cybury do U21 na pewno od tego złotego środka nie odbiegał. To była dobra decyzja.