Very very interesting....
Πως μας έστησαν στον τοίχο
25 Φεβρουάριος 2010 - http://news247.gr/a/43!121122
Επιμέλεια: Στράτος Μωραΐτης
Κάποιες από τις τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να κουκουλώσει τα συσσωρευμένα χρέη της, καταβάλλουν επί του παρόντος κάθε δυνατή προσπάθεια να ωθήσουν τη χώρα πιο κοντά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.
Προσομοιάζοντας το είδος των οικονομικών συναλλαγών που παραλίγο να οδηγήσουν σε χρεωκοπία το American International Group, η ολοένα και πιο δημοφιλής, προσοδοφόρα "ασφάλιση κατά του κινδύνου αποτυχίας" του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τα δάνεια του, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη για την Ελλάδα τη συγκέντρωση των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την αποπληρωμή των δανείων, σύμφωνα με χρηματιστές και συμβούλους επενδύσεων.
Οι συμβάσεις αυτές, γνωστές ως "credit-defaut swaps", επί της ουσίας προσφέρουν τη δυνατότητα σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες να στοιχηματίζουν οικονομικά κεφάλαια στην επιτυχία ή αποτυχία αποπληρωμής δόσεων δανείων μίας εταιρείας ή, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, μίας ολόκληρης χώρας. Εάν η Ελλάδα αποτύχει, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επενδυτές που έχουν επενδύσει σε τέτοιου τύπου "στοιχήματα" κερδίζουν αδρά.
"Είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονα σου και να εφευρίσκεις κίνητρα προκειμένου να καεί το σπίτι του για να εισπράξεις την αποζημίωση", εξήγησε ο Philip Gisdakis, επικεφαλής του τμήματος πιστωτικής στρατηγικής της UniCredit στο Μόναχο.
Καθώς η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθούσε να επιδεινώνεται, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το ευρώ, ο ρόλος της Goldman Sachs και άλλων μεγάλων τραπεζών στη συγκάλυψη της πραγματικής έκτασης των προβλημάτων της χώρας, επέσυρε την κριτική από πλειάδα ευρωπαίων ηγετών. Αλλά ακόμα και πριν το θέμα του κρυφού δανεισμού δει το φως της δημοσιότητας, μια όχι και τόσο γνωστή εταιρεία που υποστηρίζεται από την Goldman Sachs, η JP Morgan Chase και περίπου δώδεκα ακόμη τράπεζες, είχαν στήσει μια ιδιότυπη εταιρεία στοιχημάτων, όπου επενδυτές και παράγοντες της διεθνούς αγοράς είχαν τη δυνατότητα να ποντάρουν στο αν η Ελλάδα ή άλλα ευρωπαϊκά κράτη πρόκειται να χρεοκοπήσουν.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία, η «Markit Group» του Λονδίνου, παρουσίασε την επενδυτική λίστα "iTraxx SovX Δυτικής Ευρώπης", η οποία βασίζεται στις εν λόγω συμβάσεις credit-defaut swaps, δίνοντας τη δυνατότητα σε επενδυτές να στοιχηματίζουν όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.
Τα αποτελέσματα σχετικών συμβάσεων κινούνται σε ένα φαύλο κύκλο, σύμφωνα με κάποιους επενδυτές, καθώς όσο οι τράπεζες επενδύουν σε αυτές, το κόστος της ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. Ως εκ τούτου, θορυβημένοι από την αύξηση, οι επενδυτές ομολόγων αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας το δανεισμό της χώρας ολοένα και δυσκολότερο, τάση που με τη σειρά της, αυξάνει το άγχος των επενδυτών και πυροδοτεί νέες αρνητικές αντιδράσεις.
Στα γραφεία συναλλαγών διεξάγεται έντονη συζήτηση σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση. Ορισμένοι κρίνουν ότι τα credit-defaut swaps διόγκωσαν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της χώρας ευθύνεται για την επιδείνωση.
Καθώς ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν τους κερδοσκόπους εν γένει για την επιδείνωση της κρίσης, η γαλλίδα υπουργός οικονομικών, Christine Lagarde, απομόνωσε την περασμένη εβδομάδα ως κύρια αιτία τα credit-default swaps, ζητώντας "την επιβολή αυστηρότερων μέτρων και ελέγχου της οικονομικής αυτής αρένας, στην οποία κυριαρχούν λίγοι".
.....
Aris kai den eimai kala