Czesław przeprowadził wywiad z selekcjonerem reprezentacji Rumunii IONUTZJ.
Świetna robota!
1.Przybliż swoją osobę polskiej społeczności BB?
Gram w Buzzerbeater'a od sezonu 8. Moim celem jest stworzenie mocnej drużyny, z którą mógłbym awansować najpierw do drugiej ligi, a póżniej do RBBA ( rumuński odpowiednik naszej PLK ). Gdy to już się stanie, mam zamiar być tam jedną z wiodących drużyn.
Obecnie grając w trzeciej lidze, jedną z moich ambicji jest dojście w rozgrywkach Pucharu Rumuni do półfinału. Niestety wygląda na to, że ze względu na duże szanse awansu do drugiej ligi, ten sezon jest ostatnim, w którym mogę zrealizować swoje plany.
2.Jak to się stało, że będąc Prezesem klubu z trzeciej ligi, udało się Tobie przekonać wyborców do swojej kandydatury na selekcjonera Rumuni U21?
W czasie wyborów w sezonie 12 osiągnąłem drugi wynik .W ostatnich wyborach wygrałem, prawdopodobnie dlatego, że chciałem tego najbardziej ze wszystkich kandydatów.
3.W ostatnim pojedynku, prowadzony przez Ciebie zespół długo walczył jak równy z równym, z faworyzowana Litwą. jak oceniasz to spotkanie?
Uważam, że mieliśmy spore szanse na końcową wygraną, niestety ostatnie 12 minut było fatalne w naszym wykonaniu. Prawdopodobnie główną przyczyną było to, że nasz PG oraz SG zagrali katastrofalnie. Zwykle grając CT, powinniśmy wygrać.
4. Jak oceniasz szansę Rumuni na wyjście z grupy? Kto jest twoim faworytem do awansu?
Po porażce z Litwą, Rumunia nie ma żadnej szansy na dalszą grę. Wg mnie awans uzyskają drużyny Litwy oraz Polski.Mogę stwierdzić, że awans drużyny litewskiej jest niespodzianką, gdyż poosiadają gorszy skład niż Polska czy Węgry.
5. Czy można powiedzieć, że koszykówka w Rumuni jest popularną dyscypliną sportu?
Nasza kadra nie osiąga dobrych rezultatów, tak więc koszykówka w Rumuni nie cieszy się dużą popularnością. Dlatego w klubach gra wielu zagranicznych graczy, a Rumunów dosłownie kilku.
6. Co wiesz o Polsce?
Niestety nie wiem zbyt wiele o waszym kraju, jedynie waszą historię. Historia to jedno z moich hobby. Uważam, że wasza drużyna piłkarska jest bardzo silna.
7. Czy znasz jakichś Polskich koszykarzy lub innych polskich sportowców ?
Nie.
8. Czy byłeś kiedyś w naszym kraju? Jeżeli nie chciałbyś Go zwiedzić?
Nigdy nie byłem w Polsce.
9. Zareklamuj Rumunie, dlaczego warto odwiedzić twój kraj?
Rumunia to najpiękniejszy kraj na całym świecie, ponieważ to moja ojczyzna i kocham ją.