Nie jestem doswiadczonym graczem. Przez te sezony co grałem okazało sie, że miałem zle wyobrazenie na temat oceny graczy. Na początku myslalem że licza sie skile i już. Potem zauwazyłem że gracz z wysokimi skilami który miał byc gwiazdą ma gorsze statystyki meczowe niz koleś co miał byc sredniakiem. Potem zaczałem pytac o ocene meczową i napisano mi że jest ona bardzo wazna, więc ową oceną sie kierowalem. Jednak myslałem, że jest to ocena wymierna
Rozumiem, że sa rózne ligi. Rozumiem że gwiazda Euroligi bedzie zadaniowcem w NBA. Bedzie miał mniej zbiórek, asyst itd...
Więc myslałem że zeby pomóc graczom została wprowadzona ocena meczowa. Ze wszystko ...skile, srednie meczowe, doswiadczenie, kondycja, poziom przeciwników jest kalkulowany i z grubsza wychodzi ocena meczowa. Jesli ktoś ma 13 to jest bardziej wartościowy niż ten co ma 12. Z grubsza, bo na ocene i gre wpływ ma forma taktyka. Jednak tak nie jest. Mam 12 i mam 14 i nie mam zielonego pojęcia co to jest. Ocena jest niewymierna.
Jak mam ocenić II lige słowenską i którąs tam chinską? Ilu jest Chinczyków i ilu Slowenców? Wychodzi na to, że zeby ocenić zawodnika to musze wiedzieć ile jest lig w każdym kraju, znac poziom kazdej ligi. Potem zobaczyć jacy zawodnicy w lidze grają, kto gra w drużynie, jaka taktyka(i tak za nic w swiecie nie potrafie ocenić kto do jakiej sie nadaje), jakie skile, jak był prowadzony, jakie statystyki meczowe ... i dopiero w tym kontekście mozna ocenić ocenę zawodnika. Wtedy wychodzi, że 12 to lepiej niż 14, że 15 to gorzej niz 13...a zawodnik mający staty 24 20 i 60% skuteczności, gra gorzej niz zawodnik 10, 10 i 30% skuteczności nawet pomimo że obrone ma drastycznie nizsza.