BuzzerBeater Forums

BB Poland > Przyszłość BB?

Przyszłość BB?

Set priority
Show messages by
From: Pewu

This Post:
00
199139.183 in reply to 199139.182
Date: 11/20/2011 2:00:17 PM
Overall Posts Rated:
914914
Bo kredyty właśnie od tego są :) Pytanie, czy Twój zespół będzie szybciej rozwijał się (czyt. przynosił przychody) niż wynoszą odsetki. W innym wypadku wpadasz w niezłe kłopoty, z których nie ma już wyjścia. Ja sam już napisałem, że ten pomysł uważam za najmniej realny. Ponieważ, żeby wprowadzić taki zapis potrzeba konkretnych regulacji, a także łatwo zachwiać rynkiem w ten sposób. W każdym razie trzeba znaleźć pomysł na to jak wpompować dużą ilość gotówki i zamienić deflację na inflację :)

From: B.B.King

To: Pewu
This Post:
00
199139.184 in reply to 199139.180
Date: 11/20/2011 2:07:43 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Trade'y sposobem dla oszustów? W jaki sposób? Żeby wymienić zawodnika to drugi zespół musi także zgodzić się na wymianę, a co ważniejsze posiadać odpowiedniego zawodnika do wymiany :) Oszuści przeważnie krótko grają w BB, zatem nie mają czasu żeby zebrać odpowiednią gotówkę, kupić jakiegoś zawodnika z nabitą powiedzmy 1 umiejętnością, a na końcu dokonać wymiany. To za dużo roboty dla nich :)

Kredyty nie wymagają tak dużej wiedzy znów. Powiedzmy istnieje instytucja typu BBBank. Ma 3 produkty w ofercie:
- kredyt krótkoterminowy (do 1 sezonu). Wysoko oprocentowany. Podejrzewam, że stosowany byłby do zakupu zawodników.
- kredyt średnioterminowy (2-4)
- kredyt długoterminowy (5-10). Najniżej oprocentowany, jednak minimalna kwota kredytu to 5 000 000, a najwyższa ok 10 000 000.

No i te dwie zmiany umożliwiają zrobić piękne oszustwo ;-)
Odnośnie 1. Piszesz, że drugi zespół musi się zgodzić na taką wymianę. No przecież właśnie na tym polega oszustwo, że jeden zespół zgadza się na wymianę niekorzystną dla siebie ;-) Bardzo proste, zwłaszcza jeśli obydwa zespoły są kontrolowane przez tego samego managera. A w takich przypadkach jeden się "poświęca" na rzecz drugiego. Czyli w tym wypadku mógłby się zawsze wymieniać dając zawodnika lepszego a biorąc gorszego.
Pisałeś wcześniej, że kryterium mogłaby być pensja. No to popatrz po ile chodzą SF-y z pensją 80k oraz Centrzy z pensją 80k ;-) SF kosztuje 5 baniek a Center pół bańki ;-) Przebitka tysiąc procent ;-)
I teraz główny klub (ten, na który pracują lewe satelity) kupuje sobie Centra za 500k i wymienia na SF-a za 5M ;-) Jednym klikiem zyskuje 4,5 bańki ;-)

A skąd ma ten lewy klub brać kasę na SF-a za 5 baniek? No z Twojego kredytu ;-) Zaciąga go od razu wiedząc, że nie ma zamiaru go spłacić ;-) Teraz to przynajmniej taki lewy klub musi się w grze utrzymać przez jakiś czas, żeby uzbierać 5 baniek, które potem mógłby wykorzystać do wałków. A dzięki kredytom miałby od razu ;-)

A co do wykrywania oszustów to nigdy nie będzie stuprocentowej wykrywalności, bo po prostu się nie da. W HT gra kilkanaście razy więcej userów niż w BB. A więc i GM-ów jest o wiele więcej. A i tak swego czasu udało się jednemu gościowi założyć kilkanaście drużyn w najmniejszych krajach ;-) To nie to, że on je założył w jednym kraju, on to zrobił w najmniejszych ;-) A potem kilka flag w ten sposób uczynił łatwymi do zdobycia. A następnie to ogłosił - podał linki do wszystkich swoich lewych drużyn. Skala trudności założenia lewych drużyn w różnych krajach jest o wiele większa niż w jednym. A w małych tym bardziej. To obrazuje, że system jest dziurawy jak sito ;-)

From: Silverado

This Post:
00
199139.185 in reply to 199139.183
Date: 11/20/2011 2:10:25 PM
Overall Posts Rated:
170170
no ale czy to nie zabije nieco rywalizacji? wpompowanie takiej ilości gotówki w drużyny zmaksymalizuje ryzyko przekrętów na stacie, poza tym zrobi z tej gry, menadżera stricte finansowego, pomysł kredytów jest zbyt trudny do bezpiecznego zrealizowania ale i tak chyba mnie nie przekonuje.
z innej beczki podbijam pomysł zmniejszenia wydatków i przychodów:)

edytka dodaje, że king mnie z tym uprzedził ;)

Last edited by Silverado at 11/20/2011 2:11:58 PM

This Post:
00
199139.186 in reply to 199139.185
Date: 11/20/2011 2:27:57 PM
Overall Posts Rated:
914914
Ja wychodzę z założenia, że to nie produkt jest zły, a jego zapis. Po pierwsze z produktu jakim jest kredyt, będzie można skorzystać najwcześniej po 1 sezonie gry. Można to oczywiście wydłużyć. Do tego czasu oszust musi utrzymać swój drugi lub kolejny zespół w tajemnicy. Dodatkowo można dodać zapis, że pieniądze z kredytu nie mogą służyć na zakup lub trade zawodnika. Jedynie na zachowanie płynności zespołu (jesteśmy świeżo po zakupie zawodnika) lub rozbudowę hali.

Co do samych wymian zawodników. Ilu oszustów posiada SFa o wartości rynkowej 4,5mln? Ilu takich jest w grze? Ilu takich zawodników zmienia klub i jak często? Można dodać inne zapisy do warunków wymiany:
- po wymianie budżet płacowy nie może przekraczać zysków ze sprzedaży biletów za ostatni mecz w innym wypadku nie dochodzi do wymiany
- suma skili 1-6, 7-10, 1-10 czy jakie ktoś wymyśli kombinacje nie może być różna niż 10/15% w innym wypadku nie dochodzi do wymiany
- różnica wieku zawodników nie może przekraczać np. 5 lat w innym wypadku nie dochodzi do wymiany
- zawodnik może dokonywać wymiany odkąd jego staż w grze wynosi min. 2 sezony (tu mogą zmieniać się wartości)
- maksymalna liczba wymian w danym sezonie jest ograniczona np. 3
- zawodnicy, którzy nie przekroczyli 21 roku życia nie mogą być przedmiotem wymian

I jeszcze kilka można wymienić opcji.

From: McReal

This Post:
00
199139.187 in reply to 199139.180
Date: 11/20/2011 2:38:53 PM
Overall Posts Rated:
3737
Draft classes - byłby to pewien pogląd tego co nas czeka w drafcie w sezonie 20 powiedzmy. Innymi słowy są to zawodnicy, którzy mają trafić do draftu, jednak nie w najbliższym sezonie. Pomogłoby to prowadzić politykę zespołu opierającą się na zawodnikach z draftu. Nie w każdej lidze można wybrać 18 letniego historyka o pensji powyżej 6000 :) Nieudany draft może doprowadzić do spowolnienia rozwoju zespołu, nawet na kilka sezonów.
Teraz już rozumiem, pomysł mi się bardzo podoba. Może czas zgłosić? :)

Na konferencjach pytania ulegałyby zmianie co jakiś czas. Zresztą to nie pytania są ważne, a odpowiedzi:) Odpowiedź odpowiedzi nie równa. Wygrasz za mało lub przegrasz za wysoko i humor fanów spada.
Nie no jasne, ale i tak musiałoby się to opierać na jakimś algorytmie, a znając zacięcie matematyczne niektórych menadżerów, długo nie potrwałoby obliczenie "jak to działa" ;)

Kredyty nie wymagają tak dużej wiedzy znów. Powiedzmy istnieje instytucja typu BBBank. Ma 3 produkty w ofercie:
- kredyt krótkoterminowy (do 1 sezonu). Wysoko oprocentowany. Podejrzewam, że stosowany byłby do zakupu zawodników.
- kredyt średnioterminowy (2-4)
- kredyt długoterminowy (5-10). Najniżej oprocentowany, jednak minimalna kwota kredytu to 5 000 000, a najwyższa ok 10 000 000.

Oprocentowanie zależne byłoby powiedzmy na podstawie ostatnich 14 tygodni - czy zespół wypracował zysk, delikatna strata lub utrzymuje stan gotówki. Przeważnie zespoły wypracowują zysk, więc byłoby kilka pułapów powiedzmy ze wzoru (Zmiana stanu gotówki [gotówki aktualnie - gotówka 14 tyg. temu]/średni poziom przychodów przez ostatnie 14 tygodni)
W teorii spoko, tylko jak długa instrukcja musiałaby do tego być i jak wielu menadżerów opanowałoby ten aspekt gry, zważywszy na to, że spora część nowych zarządców czyta instrukcję gry dopiero po paru sezonach? :) Ucząc wielu takich świerzaków podczas mojej kadencji doszedłem do wniosku, że wolałbym nieznacznie uprościć niektóre zasady gry na rzecz większej ilości graczy.

Progresywny podatek - już teraz powiększają się różnice między ligami McReal :) Prawdę mówiąc przy obecnym systemie warto jest chomikować kasę i pewnego dnia wpompować na rynek częśc zasobów w zamian otrzymując 5 starterów na miarę B3 oraz ich zmienników. Jak myślisz ile potrzebowałbyś na uzbieranie ok. 10 mln $, bo taka kwota gwarantuje zespół na poziomie PO PLK, a może i mistrzostwo. Biorąc pod uwagę spadające ceny to realna siła nabywcza tych 10 mln będzie jeszcze rosła w czasie. Zresztą nie tylko na zacieranie róznic między ligami ma wpływ ten podatek. Dodatkowy wariant to rosnący podatek wraz z młodszym wiekiem zawodnika wystawionego na sprzedaż. Obecnie draftowicze psują rynek i nie jest normalnym zachowanie, że zawodnik o pensji 80-100 000 w pełni oraz całkiem młody (do 27 lat) kosztuje tyle samo co 18 latek (mówią także na swoim przykładzie, bo też przelicytowałem zawodnika, ale nie tylko ja brałem udział w licytacji).
Ja jednak jestem za swobodnym rozwojem rynku i jak najmniejszej ingerencji weń odgórnie. Wolałbym właśnie większe różnice pomiędzy ligami niż obecnie, zacierające się granice nie nobilitują do walki o awanse. Sztuczne "wyrównywanie szans" kojarzy mi się z państwem opiekuńczym, z jakim mam do czynienia na co dzień w realu, a jednak wolałbym wchodząc do gry czuć odmianę. ;)

Last edited by McReal at 11/20/2011 2:40:07 PM

From: Mario

This Post:
00
199139.188 in reply to 199139.181
Date: 11/20/2011 3:23:00 PM
Overall Posts Rated:
605605
możesz mi wyjaśnić pojęcie "tankowanie"?

From: Mario
This Post:
00
199139.189 in reply to 199139.186
Date: 11/20/2011 3:31:02 PM
Overall Posts Rated:
605605
Ja bym wolał by się pozbyć graczy "Retired". Oni są źródłem coraz to mniejszej ilości gotówki na rynku. Bo zamiast pieniądze przepływać od managera A do B i pozostać w grze to bezpowrotnie znikają. Nie wspominając już że opłacalność ciężkiego treningu spada, bo pełno dobrych graczy z zaniżoną wartość z retired można dostać.

This Post:
66
199139.190 in reply to 199139.188
Date: 11/20/2011 4:45:50 PM
Overall Posts Rated:
170170
możesz mi wyjaśnić pojęcie "tankowanie"?

tankowanie - (pol. od czas. tankować, gwara BB) słowo użyte w (199139.178) przez PeWu (164211) oznaczające nasilające się ostatnimi czasy zjawiska wyprzedawania składu i zarabiania na tym ogromnej ilości gotówki tworząc tymczasowo z drużyny warzywo. Pozwala to w danym okresie czasu uzbierać górę pieniędzy i wrócić do gry znacznie silniejszym. Zjawisko oderwane od rzeczywistości. Dozwolone, wg reguł gry.

najdokładniej jak mogłem ;)

Last edited by Silverado at 11/20/2011 4:50:45 PM

This Post:
00
199139.191 in reply to 199139.190
Date: 11/20/2011 4:49:59 PM
Overall Posts Rated:
914914
Musisz często używać wikipedii :D

This Post:
00
199139.192 in reply to 199139.191
Date: 11/20/2011 4:51:39 PM
Overall Posts Rated:
170170
no niestety, ale zdarza mi się :D

From: ozi90

This Post:
00
199139.193 in reply to 199139.192
Date: 11/21/2011 3:22:59 AM
Overall Posts Rated:
6363
Mogę dodać, że w NBA też istnieje pojęcie tankowanie, z tym że nie ma z tym związanego zysku finansowego, raczej straty. A zyskuje się oczywiście wyższy % w loterii draftu.

Advertisement