Moje wnikliwe obserwacje dowodzą,
Twoje wnikliwe obserwacje nie zauważyły, że OD=1 u Węgrzyna obniża jego wartość o 50% ;-)
Nie wierzę w żadne twoje wnikliwe obserwacje, wg mnie nie było żadnych.
Przykład Rakusa i Luderitza dowodzi jedynie, że da się wytrenować OD wysokim do poziomu reprezentacyjnego do gry na PG...ale wciąż brakuje jeszcze PS, DV, HN, JS i JR
Ale przecież odwróceni trenowaliby inne skille i wtedy ze wszystkim dałoby się zdążyć.
Przykład Węgrzyna dowodzi, że da się wytrenować PS, ale wciąż brakuje jeszcze DV, HN, JS, JR, OD.
Bo Węgrzyn był po prostu słaby na starcie. I zrozum jedną rzecz, wystarczyłoby Węgrzynowi trenować OD zamiast PS (oczywiście musiałby być inny na starcie), nie trenować mu ID (zaoszczędzamy czas) i już mamy odwróconego C kryjącego jako PG.
Zygmunt to może trochę lepszy przykład...ale do gry na PG wciąż mu bardzo dużo brakuje, a wygląda na to, że już się zablokował....
Wg mnie się nie zablokował. Po prostu ma 26 lat więc to normalne, że trening jest 2x wolniejszy (albo jeszcze bardziej). Widziałem przypadki 18-latków, którzy skaczą dopiero po trzech treningach. Więc to, że 25-26 latek nie skacze po pięciu, to wygląda na normalny przypadek. Ale to nie z powodu bloku tylko z powodu wieku. Jakby się zablokował to trening zwolniłby ze 4 razy (2x z powodu wieku i kolejne 2x z powodu bloku). A więc na skok trzeba by było czekać sezon.
Zresztą to jest temat zastępczy, wystarczy wziąć historyka i nie ma sensu zmieniać tematu na blok.
A do odwróconego PG dużo mu brakuje tylko dlatego, że po prostu nie był trenowany na odwróconego PG. Gdyby był trenowany na odwróconego PG, to nie trzeba by mu było trenować OD a zaoszczędzony czas przeznaczyć na inne skille, bardziej potrzebne u PG. Także na IS dałoby się zaoszczędzić.
albo po prostu zawodnicy w jego wieku (26 lat) potrzebują tak dużo czasu na skok (bo przecież pensja nie jest za duża), co też za odwróconymi nie przemawia.
To nie ma znaczenia. W taki sam sposób nie przemawia to za nieodwróconymi, trening zwalnia tak samo dla odwróconych jak i nieodwróconych. A jednak 26-latków dalej się trenuje.