BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Λιγα μαθηματικα

Λιγα μαθηματικα

Set priority
Show messages by
This Post:
00
167507.193 in reply to 167507.191
Date: 6/14/2011 2:53:29 PM
Overall Posts Rated:
1717
Μηπως μπορεις να βοηθησει λιγο με την μεταφραση των Ο.F.c , FlowRating?

Ας πουμε λες ακομα και με υψηλα Ο.F.c(απο ποια τιμη και μετα θεωρουμε οτι εχουμε υψηλο O.F.c) εχει προβλημα να δωσει πολυ καλα FlowRatings (τι τιμη πρεπει να εχει το FlowRating ωστε να θεωρειται καλο?) αναφερομενος για την υπομονετικη επιθεση.

Last edited by Stephanos23 at 6/14/2011 3:02:14 PM

This Post:
11
167507.194 in reply to 167507.193
Date: 6/14/2011 3:25:26 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Ναι κατάλαβα τι ρωτάς.

Σαν γενικό κανόνα πάρε ως καλή μία τιμή Flow Rating πάνω από 1 (όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο)

Κακή μία τιμή Flow Rating κάτω από 1 (όσο μικρότερη τόσο χειρότερη)

Τώρα το Patient (όσο αφορά το O.Fc) είναι περίεργη περίπτωση (πολύ μάλιστα!)

Ακόμα και για πολύ καλά O.Fc (π.χ 0.8 και πάνω) δεν λειτουργεί καλά αν έχουμε τα καλά Match Up Ratigs στους εσωτερικούς παίχτες.

Εάν όμως έχουμε μέτριο προς καλό O.Fc (0.65 εώς 0.8) και τα Match Up είναι δυνατά στην περιφέρεια το Patient δυναμώνει πολύ.

Μάλιστα έχει σημασία και η κατανομή των Match Up Ratings αλλά αυτό είναι πιο πολύπλοκο:)

Ο Marinάκης χτυπάει πάντα δυο φορές
This Post:
00
167507.195 in reply to 167507.194
Date: 6/14/2011 3:36:44 PM
Overall Posts Rated:
1717
Thanks..τωρα το καταλαβα :)

This Post:
00
167507.196 in reply to 167507.191
Date: 6/15/2011 6:36:47 AM
Overall Posts Rated:
1414
Όχι,όχι δεν πρέπει να το κοιτάμε συγκριτικά γενικά με τον αντίπαλο!

Απλά για ίδιο συνδυασμό τακτικής (π.χ RnG Vs Man to Man) πρέπει να σημειώνουμε τα O.Fc και FlowRating

Το χασαμε... παμε παλι. Αυτο το καταλαβα, αλλος ειναι ο προβληματισμος μου , θα προσπαθησω να το πω παλι.

Ας παρουμε την patient που την εχουμε ευκαιρη.Εσωτερικα παιγμενη βγαζει μετριο ως κακο FlowRating.Αυτο σημαινει πως δεν αξιοποιηθηκαν σωστα οι παικτες με την συγκεκριμενη επιθετικη τακτικη εναντιον M2M.

Ομως, ολες οι επιθετικες τακτικες επιρεαζουν και τα team ratings.Η μηχανη , αν δεν κανω λαθος, κοιτα τα team ratings, φτιαχνει ενα σκορ και προχωραει με τα matchup ratings ωστε να βαλει τα + και -.

Ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης,μια επιθετικη τακτικη λαθος παιγμενη που δηνει μετριο FlowRating, μηπως εχει κερδισει απο τα match ratings πραγματα? Ειναι μετρησιμο?Μηπως τελικα και λαθος παιγμενη εδωσε κατι που δεν το υπολογιζουμε?

Μην κολλησεις αναγκαστικα στην patient ,ειναι γενικοτερο το ερωτημα.Ισως να ειναι και χαζο, αλλα καλυτερα χαζες ερωτησεις, παρα παρανοησεις.

ΥΓ.Για την patient υπαρχει και ενα νημα εδω (187125.1)

Last edited by Gio Sugar at 6/15/2011 7:21:48 AM

This Post:
11
167507.197 in reply to 167507.196
Date: 6/15/2011 7:21:19 AM
Overall Posts Rated:
11571157
Ομως, ολες οι επιθετικες τακτικες επιρεαζουν και τα team ratings.Η μηχανη , αν δεν κανω λαθος, κοιτα τα team ratings, φτιαχνει ενα σκορ και προχωραει με τα matchup ratings ωστε να βαλει τα + και -.

Να σου πω την αλήθεια δεν γνωρίζω εάν συμβαίνει πράγματι έτσι; Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι:)

Ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης,μια επιθετικη τακτικη λαθος παιγμενη που δηνει μετριο FlowRating, μηπως εχει κερδισει απο τα match ratings πραγματα? Ειναι μετρησιμο?Μηπως τελικα και λαθος παιγμενη εδωσε κατι που δεν το υπολογιζουμε?

Για αρχή κάτι άσχετο,....Μία τακτική μπορεί να την παίξουμε επίτηδες ´λάθος´. Παράδειγμα μπορεί ένας καλός περιφερειακός του αντιπάλου (στην επίθεση) να κάνει εύκολα φάουλ. Εεε μπορώ να κατευθήνω τις επιθέσεις πάνω του με σκοπό να του μειώσω τα αγωνιστικά λεπτά (και στην ουσία να αμυνθώ καλύτερα).

Τώρα σε αυτό που ρωτάς! Ναι υπάρχει ένας τρόπος να μετράς τα αποτελέσματα γενικά! Για ´κοντινα´ στατιστικά κοιτάει κανείς και τα ποσοστά ευστοχίας.

Στην πραγματικότητα είναι απλό. Ομάδες με όμοια (O.Fc,O.Sc,OS,...) που παίζουν Patient έχουν την εξής εικόνα. Όταν πλεονεκτούν στα εξωτερικά Match Up Ratings έχουν κατά μέσο όρο καλύτερα ´σχετικά ποσοστα´ από την περίπτωση που είχαν εσωτερικά το πλεονέκτημα στα Match Up Ratings!

Εδώ θέλω να τονίσω κάτι. Η πλειοψηφεία των managers προβληματίζεται συνήθως μετά από μία ήττα!
Εεε,...μετά από νίκη με FlowRating 0.85 πρέπει να προβληματιστούμε!
Μπορεί κάλιστα σε εσωτερικά επικεντρωμένο Patient ένας P.G με Match Up Rating 80 να βάλει 25/32 σουτ!
Αυτό είναι τύχη!!! Η τακτική ήταν λάθος!!!

This Post:
00
167507.198 in reply to 167507.197
Date: 6/15/2011 8:17:27 AM
Overall Posts Rated:
1414
Ok, τελεια, χιλια ευχαριστω ...
τα κεφαλια μεσα τωρα και δουλιτσα μπας και μαθω τιποτα :)

This Post:
00
167507.199 in reply to 167507.198
Date: 6/15/2011 11:56:38 AM
Overall Posts Rated:
11571157
Το πλεονέκτημα του συνδυασμού ανάλυσης με χρήση των O.Fc,Flow Rating,Match Up Ratings,ποσοστά είναι ότι μας δίνει σημαντικές πληροφορίες με απλό τρόπο , χωρίς πολλά μαθηματικά και με λίγο σχετικά κόπο.

Φυσικά κάθε μακροσκοπική ανάλυση έχει την πιθανότητα να πει ´ψέματα´ κάποιες φορές!

Εκεί είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε και άλλα στοιχεία, όμως αυτό χρειάζεται και γνώση και πολύ δουλειά.

Θα παρουσιάσω ένα παιχνίδι μου και θα το αναλύσω (με χρήση μόνο αυτών των αριθμών) ώστε να μπούμε σιγά-σιγά στο νόημα.

Το παιχνίδι είναι το (32933773)

Εγώ επέλεξα ένα Look Inside / 3-2 ενώ ο αντίπαλος ένα RnG / 3-2.

Είχαμε λοιπόν Tsouik O.Fc (0.80) και FlowRating(1.02) με ποσοστά (46%)
η ομάδα JKPlayers BC O.Fc (0.73) και FlowRating(1.24) με ποσοστά (38%) , τρίποντα (27%)

Match Up Ratings

Tsouik Τεράστια υπεροπλία στο P.F και C , μέτρια στο S.F και αδύναμα στο S.G και P.G.
JKPlayers BC Μεγάλη δύναμη στο S.G , μέτρια προς καλό στο P.G και αδύναμα στο S.F , P.F , C

To Flow Rating του αντιπάλου είναι καταπληκτικό (1.24). Αυτό είναι αποτέλεσμα της 3-2 άμυνας κυρίως!

Η 3-2 συνήθως ρίχνει τα ποσοστά ευστοχίας στα εξωτερικά σουτ και πέρνει το παρακάτω ρίσκο στην κυκλοφορία. Ή μπλοκάρει την μπάλα στις θέσεις 1,2 και 3 με αποτέλεσμα χαμηλά ποσοστά ή δεν το πετυχαίνει τόσο καλά και κάποιες επιθέσεις πηγαίνουν με καλές πιθανότητες στο 4 και το 5.
Κάποιες φορές η 3-2 ´σπάει´ με J.S από τις θέσεις 1,2,3 (γίνεται τύπου Motion)

Το τεράστιο F.R (1.24) δείχνει πανεύκολα ότι οι επιθέσεις ´κόλλησαν´ εξωτερικά!
Άρα πέτυχε το μπλοκάρισμα. Τα ποσοστά (38%) τρίποντα (27%) είναι μέτρια άρα και η άμυνα σε αυτό το κομμάτι καλή!

Το O.Fc του ήταν (0.73) . Υποθέτω ότι είναι (Hanling) τύπου και όχι (Passing). Πως μπορεί κανείς να είναι σίγουρος όμως;

Παρακολουθούμε τον αντίπαλο και σε άλλα παιχνίδια (δεν έχει νόημα να το παρουσιάσω τώρα) και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε το παιχνίδι του αρκετά.

Για να δούμε τώρα την 3-2 του αντιπάλου. Εγώ ήμουν με O.Fc (0.80). Ο κανόνας είναι ότι η 3-2 δεν μπορεί να μπλοκάρει εύκολα τόσο καλό O.Fc. (Όχι πάντα όμως!)

Πράγματι το F.R μου ήταν (1.02) δηλαδή σχετικά καλό. Μάλιστα με κενή πλέον την ρακέτα τα ποσοστά ανέβηκαν στο καλό (46%).

Ανέφερα αυτό το παιχνίδι για να δείξω το παρακάτω χρήσιμο επιχείρημα.

Το F.R δείχνει την ´κατευθυντικότητα´ στην επίθεση. Δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό (εναντίον MtM είναι σχεδόν πάντα καλό να είναι μεγάλο).
Όμως ενώ η επίθεσή μου λειτούργησε καλύτερα από του αντιπάλου τελικά έχασα το παιχνίδι!
Εύκολα βλέπει κανείς ότι το πρόβλημα ήταν στα Rebound.

Όμως με λόγω Rebc (1.28) αυτό ήταν αναμενόμενο!

Μάλιστα όταν το Rebc γίνεται πάνω από 1.15-1.20 μεγαλώνει πολύ η πιθανότητα να χάσουμε την μάχη των Reb ολοκληρωτικά!

Σχόλιο: Θα ήταν φρόνιμο να ´ρίξω´ το O.Fc βελτιώνοντας το Rebc ; (αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα βαρύ S.F)

Η πιθανή αδυναμία στο O.D ενός άλλου S.F θα κρυβόταν σχετικά από την 3-2.

Άρα με έναν απλό σχετικά τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την τακτική κατανόηση που έχουμε στο παιχνίδι:)

This Post:
11
167507.200 in reply to 167507.199
Date: 6/30/2011 9:04:25 AM
Overall Posts Rated:
11571157
Τα ´σκουπίδια´ στο Buzzer Beater.

Το πόσο ικανή είναι μία ομάδα σε κάποιο παιχνίδι στο τομέα Rebound εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυριαρχούν όμως οι παρακάτω.

Skill στο Reb , ενθουσιασμός , έδρα , διάθεση , τακτική , αντοχή , αγων κατάσταση , είδος του σουτ ,....

Διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όμως η πλειοψηφία των παραγόντων απεικονίζεται στο ομαδικό Rating Rebound, άρα μπορούμε να μιλάμε για τους παρακάτω παράγοντες.

Reb Rating , διάθεση , αντοχή , είδος του σουτ.

Εδώ θα αναφερθώ στο Reb Rating. Συγκεκριμένα στο ´συσχετισμένο´ reb rating (Rebc) το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά το Reb Rating της μίας ομάδας προς το Reb Rating της άλλης.

Ακολουθεί πίνακας στον οποίο για διάφορες τιμές του μεγέθους Rebc αναγράφεται η μέση αναμενόμενη τιμή των πόντων που κερδίζει κανείς από τα παραπάνω επιθετικά.

Για Rebc (1.00) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 0 πόντους από παραπάνω επιθετικά
Για Rebc (1.10) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 6 πόντους από παραπάνω επιθετικά
Για Rebc (1.20) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 9 πόντους από παραπάνω επιθετικά
Για Rebc (1.30) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 11 πόντους από παραπάνω επιθετικά
Για Rebc (1.40) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 12.5 πόντους από παραπάνω επιθετικά
Για Rebc (1.50) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 14 πόντους από παραπάνω επιθετικά
.................................................................................................................................
Για Rebc (2.00) κατά μέσο όρο κερδίζουμε 16 πόντους από παραπάνω επιθετικά

Να τονίσω ότι τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ωσάν οι ομάδες να παρουσίαζαν τα ίδια ποσοστά ευστοχίας.
Η ευστοχία αυτή (μαζί με τις βολές) επιλέχθηκε να είναι 50%

Βλέπουμε λοιπόν ότι καθώς η υπεροχή στο Rebc μεγαλώνει κερδίζουμε πόντους αλλά (όπως και σε κάθε άλλο πράγμα στο BB) με μειούμενο ρυθμό.

Άρα μέχρι περίπου το όριο 1.20 , 1.30 υπάρχει μεγάλο περιθώριο 9-11 πόντοι αλλά μετά το φαινόμενο αρχίζει να παρουσιάζει ´κορεσμό´.

Άμεσα λοιπόν δημιουργούνται κάποιες στοιχειώδεις τακτικές δυνατότητες.

Αξίζει συχνά κανείς να κυνηγήσει (μέσω τακτικής , παίχτη κ.λ.π) να φτάσει το Rebc στο 1.30 περίπου με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους (περίπου 11 πόντοι).

Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να πάμε ´παθητικά´ στο Reb. Πράγματι εάν με normal τακτικές ο αντίπαλός μας βρίσκεται ήδη σε Rebc π.χ 1.35, μπορούμε να θυσιάσουμε και άλλο Rebc (1-3-1 ή ´ελαφρύ´ 3άρι κ.λ.π) ώστε να αποκτήσουμε πλεονέκτημα σε κάποιο άλλο τομέα που κάλλιστα μπορεί να μας αποδώσει παραπάνω.

Προσοχή Το Reb ίσως να είναι το στατιστικό με την μεγαλύτερη διακύμανση στο παιχνίδι , δηλαδή πυκνά-συχνά παίρνουμε αποτελέσματα που αποκλίνουν αρκετά από το συνηθισμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το Rebc εμπεριέχει ένα σημαντικό ρίσκο. Άρα χρειάζεται εμπειρία και διπλή προσοχή!

This Post:
00
167507.201 in reply to 167507.200
Date: 6/30/2011 9:05:25 AM
Overall Posts Rated:
11571157
Οι υπόλοιποι παράγοντες

Ανέφερα και πριν ότι κάμποσοι παράγοντες που επηρεάζουν το Reb είναι ενσωματωμένοι στο Reb Rating, αλλά όχι όλοι.

Οι υπόλοιποι παράγοντες που είναι γνωστοί σε εμένα είναι η αντοχή , το είδος του σουτ και η διάθεση , αυτοί δεν απεικονίζονται στο Reb Rating , οπότε πρέπει κανείς να τους κοιτάξει ανεξάρτητα.

Η αντοχή (stamina) βρέθηκε να είναι απρόσμενα σημαντική. Καθώς περνούν τα αγωνιστικά λεπτά οι παίχτες μας παρουσιάζουν λόγω κόπωσης μία πτώση στην απόδοση στο Rebound κατά μέσο όρο 15%.

Όσοι από αυτούς έχουν καλή αντοχή έχουν μικρότερη πτώση στην απόδοση.
Αντίθετα η μη αντοχικοί (π.χ stamina 1) μπορούν να φτάσουν σε πτώση απόδοσης ακόμη και 25%.

Αυτή η διαφορά είναι σημαντική και σε ´οριακά´ ματς μπορεί να αποδειχθεί και αποφασιστική.

Το είδος των σουτ παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο κοντινό είναι το σουτ , αυξάνει η πιθανότητα διεκδίκησης του επιθετικού Reb. Μία κάπως πιο αναλυτική παρουσίαση μπορεί κανείς να βρει σε προηγούμενο post μου (167507.26)

Τέλος η διάθεση που κατά γενική ομολογία αυξάνει τα Rebound. Όμως χρειάζεται πολύ μεγάλο δείγμα για ποσοτικό προσδιορισμό και δεν το έχω κάνει για την ώρα.

Οι παράγοντες που γνωρίζω εγώ να έχουν κάποια σημασία στο Reb είναι όπως είπα και πριν οι παρακάτω

Skill στο Reb , ενθουσιασμός , έδρα , διάθεση , τακτική , αντοχή , αγων κατάσταση , είδος του σουτ

Εάν κάποιος manager έχει και κάποιον άλλο κατά νου παρακαλώ πολύ να μου τον υποδείξει, ευχαριστώ.

This Post:
00
167507.202 in reply to 167507.201
Date: 6/30/2011 3:08:48 PM
Overall Posts Rated:
1414
Εάν κάποιος manager έχει και κάποιον άλλο κατά νου παρακαλώ πολύ να μου τον υποδείξει, ευχαριστώ.

Εγω ευχαριστω, πολυ καλη δουλεια. Εχω την εντυπωση απο τα λιγοστα παντα δεδομενα της ομαδας μου πως με ιδιο Rebc αλλα διαφορετικη αμυντικη τακτικη αντιπαλου, εχεις περισσοτερα επιθετικα.Πχ με 1,2 απεναντι σε 3-2 θα παρεις περισσοτερα απο οτι σε 2-3.

Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να πάμε ´παθητικά´ στο Reb. Πράγματι εάν με normal τακτικές ο αντίπαλός μας βρίσκεται ήδη σε Rebc π.χ 1.35, μπορούμε να θυσιάσουμε και άλλο Rebc (1-3-1 ή ´ελαφρύ´ 3άρι κ.λ.π) ώστε να αποκτήσουμε πλεονέκτημα σε κάποιο άλλο τομέα που κάλλιστα μπορεί να μας αποδώσει παραπάνω.

Στηριζομενος σε αυτο που λεω παραπανω, θεωρω πως η αλλαγη τακτικης ειναι πιο συνθετη απο το να κρατησεις την ιδια με λιγοτερο ρεμπ, με αλλαγη θεσης ή παικτη ας πουμε.

Last edited by Gio Sugar at 6/30/2011 3:12:54 PM

This Post:
00
167507.203 in reply to 167507.202
Date: 6/30/2011 3:45:28 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Εχω την εντυπωση απο τα λιγοστα παντα δεδομενα της ομαδας μου πως με ιδιο Rebc αλλα διαφορετικη αμυντικη τακτικη αντιπαλου, εχεις περισσοτερα επιθετικα.Πχ με 1,2 απεναντι σε 3-2 θα παρεις περισσοτερα απο οτι σε 2-3.

Ναι , ναι ακριβώς! Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι έχει να κάνει με την απόσταση των σουτ.
Η 3-2 οδηγεί την επίθεση προς τα μέσα (όχι πάντα) ενώ η 2-3 προς τα έξω (όχι πάντα πάλι)

Να σημειώσω ότι ένα πολύ συχνό είδος επιθετικού είναι το tip in, το οποίο έχει διαφορετική πιθανότητα να συμβεί ανά είδος σουτ. Αυτό μάλιστα είναι και το κεντρικό νόημα συχνά σε ´core´ Look Inside. Δηλαδή τα καθαρά Look Inside (χωρίς πάσα) , θα σε ανεβάσουν και στα επιθετικά.

Στην πραγματικότητα έχω ήδη ψιλοαρκετά δεδομένα για να γράψω τις σχετικές πιθανότητες ανά σύστημα.
Αλλά δεν θέλω να το κάνω τύπου μπούσουλα το πράγμα. Πετάω την σπόντα ώστε όσοι managers θέλουν να προβληματιστούν και να κοιτάξουν και με έναν άλλο τρόπο το παιχνίδι

Στηριζομενος σε αυτο που λεω παραπανω, θεωρω πως η αλλαγη τακτικης ειναι πιο συνθετη απο το να κρατησεις την ιδια με λιγοτερο ρεμπ, με αλλαγη θεσης ή παικτη ας πουμε.

Πονηρός ο βλάχος

Η αλλαγή τακτικής είναι πράγματι πιο σύνθετη!

Πράγματι έτσι είναι. Εάν προσέξεις χρησιμοποιώ την λέξη στοιχειώδης στο post.
Δηλαδή μια βασική αρχή σκέψης!
Ο συνδυασμός της τακτικής είναι ένας άλλος.
Το τι Reb έχουν οι αναπληρωματικοί ψηλοί ένας άλλος.
Σε πιο λεπτό θα μπουν οι αλλαγές (σε σχέση με το Stamina) των βασικών επίσης.
Το να παίζει παίχτης άλλη θέση άμυνα και άλλη επίθεση.
Και είναι κάμποσα ακόμα:)

Το βασικό νόημα είναι να ξεκινήσει και η κουβέντα και ο προβληματισμός. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφεία επικοινωνεί μέσω p.m (δεν ξέρω γιατί!)

Υ.Γ Πάντα αναφέρομαι σε κανονικοποιημένες τιμές! Δηλαδή (D.Ra)/(O.Rb) / (D.Rb)/(O.Ra)

Last edited by GM-sarithin at 6/30/2011 3:57:22 PM

Advertisement