Po svém prvním funkčním období jsem se rozhodl znovu kandidovat na post reprezentačního trenéra. Nejprve bych rád zhodnotil své dosavadní působení. Obě sezony považuji z hlediska výsledků za úspěšné. V obou případech jsme obsadili druhé místo, shodně po finálové porážce od Polska. V rámci ME je vždy hlavním cílem kvalifikace na MS, což jsme dokázali splnit, ale jako úspěch považuji v obou soutěžích zisk trofeje (semifinále). Na druhou stranu za neúspěch považuji některé přestupy, tedy především oba odchody Štrunce do zahraničí. Tímto jsem nakousl první ze dvou hlavních problémů, tím prvním je malý zájem o hráče především v I. lize a tím vyšší riziko odchodu hráčů do zahraničí (Štrunc, Liska, Volný, a někteří mladí hráči), druhým problémem je stále klesající počet hráčů (který je, ale i na globální úrovni) v minulé sezoně klesl počet českých manažerů z 347 na 315 (pokles o 9,2%). Což vede k poklesu hráčů s pot10 v draftu, v letošním draftu jsme měli pouze 4 18leté hráče s pot10. Posledním hlavním bodem, který chci hodnotit je zapojení hráčů z posledních dvou draftů (23,24 sezona, tj. drafty, které jsem měl na starost z pozice NT trenéra) do tréninku. Bilance je následující:
20letí (draft 23) – 3 hráči (jeden v zahraničí),
19letí (draft 24) – 6 hráčů
Což považuji za relativně dobrou bilanci (ale samozřejmě je podstatné kolik hráčů zvládne trénink až na úroven NT), bohužel pouze jeden z těchto hráčů je primárně na pozici PF/C (teoreticky u Luxe je ještě možnost rozhodnout se mezi SF a PF/C).
Kádr by měl na následující funkční období zůstat ve velmi podobné síle, samozřejmě záleží na majitelích, u kterých hráči budou, ale postupně by se měli zapojovat mladí hráči (viz. Seznam trénujících hráčů na fóru). Takže cíle by měli zůstat stejné, tedy ty nejvyšší, jako úspěch budu považovat medaile z ME i MS. A druhým hlavním úkolem je snaha o zapojení co nejvíce hráčů z draftu do tréninku a dále udržovat celý tréninkový program. Ohledně taktických variant s největších pravděpodobnosti vzhledem k nefunkčnímu novému engimu zůstaneme primárně u Look inside, ale tým by měl být komplexní a být schopen zahrát třeba i princeton.
Rozhodně jsem v řeči neobsáhl všechna témata, takže velmi rád odpovím na jakoukoliv otázku.