Jeśli masz do wyboru link, który gdzieś tam prowadzi do czegoś napisanego wieki temu, a mój post napisany przed chwilą, to lepiej wyjdziesz opierając się na wiadomości bardziej aktualnej.
Skille powiązane skaczą gdzieś tak proporcjonalnie, ale to więcej danych do napisania, więc chwilowo to co jest musi wystarczyć.
To było dla wieku U21 i trenera 5.
Wzrost zróżnicowany, wysokość trenowanego skilla zróżnicowana i rozkład innych skilli też zróżnicowany.
Bo trzeba zwrócić uwagę, że wysokość trenowanego skilla oraz rozkład pozostałych skilli też ma wpływ na szybkość treningu. Jeśli będziesz miał np. dwóch identycznie trenowanych 20-latków z takim samym wzrostem i wszystkimi skillami na poziomie 7, oprócz zbiórek, to gdy pierwszy będzie miał np. RB=1 a drugi RB=15 to szybkość treningu zbiórek będzie się różnić i to wyraźnie zauważalnie. Dlatego w konkretnym przypadku faktyczna prędkość może odbiegać od tych średnich.
Ja miałem przypadek, że trenowałem ten sam skill przez 5 tygodni pod rząd i miałem układ:
1. skok
2. skok
3. brak skoku
4. brak skoku
5. skok
Czyli jak widać zawodnik w tygodniach 1 i 2 musiał zyskać co najmniej 0,51 skilla podczas treningu a podczas treningów 3 i 4 nie więcej niż 0,49. Zatem prędkość treningu zwolniła, mimo że trener był ten sam, wiek ten sam, zawsze było 48+ minut.