Па не баш, више за одређивање неке горње границе до које лицитација може да иде у појединим случајевима.
Да се на конто базе података о трансферима у претходних 10 година, нађу неке средње вредности за различите типове играча, и око њих, зависно карактеристикама играча, формира нижи или виши опсег у оквиру ког би лицитација за поменутог играча требала и смела да се креће.
Рецимо, узмемо за произвољан пример играча, чија је средња вредност, на основу ранијих резултата трансфера сличних у претходних 10/5/3 године процењена на 2,5 милиона.
Информација коју менаџери о њему треба да добију, није његова средња вредност, него опсег у оквиру ког се средња вредност налази. Нпр. "Слични играчи, продавани су у опсегу између 2.000.000 и 2.650.000."
Изнад горње границе, могуће је понудити и 10 милиона, али менаџер који је изнад горње границе продао играча та средства неће добити-ни цента више од горње границе, нити ће менаџер који је изнад горње границе откупио играча, уложена средства добити назад.
А за сваког играча треба да постоји и буде транспарентна опсежна вредност!
Сам опсег, требало би да сходно раличитој типологији, карактеристикама и степену развијености играча буде варијбилан. Горња граница такође, али никада превише удаљена од средње вредности.
Сходно бољим карактеристикама квалитетнијих играча и та варијабла, односно њена горња граница требало би да буде више. Али не превише, 400/500 хиљада, 1.000.000-1.500.000.
Али те механизме, не могу ја да развијем. Људи који су осмислили и креирали ББ неупоредиво су упућенији у функционисање принципа и параметара игре од мене. Они оперишу са променљивама, факторима и прилично извесно је да поседују и горе наведене податке. Ја само мислим, да да су желели или желе то, могли су до сад, прилично лако да изведу. Мада опет, не држи ме баш за реч, јер нисам програмер. :)
Али да је смислено, верујем да јесте.
Него, шта се дешава са изборима за селектора младе?
Дал' је могуће да нам је момак из Босне, једини пријављени кандидат?!
Ја нисам чак ни знао да је тако нешто могуће..