Ale co jest celem pod U-21? Spowolnienie wzrostu pensji, żeby nie zablokować potencjału? Czy też może stworzenie jak najbardziej rozwiniętych w głównych umiejętnościach zawodników na dane pozycje? Jestem przekonany, że mój zbilansowany wychowanek z rozłożoną pensją będzie przegrywał rywalizację o miejsce w składzie z innym, który będzie wyciągnięty do maksimum. Dodam jeszcze tylko, że mój allstar który miał być SG najprawdopodobniej będzie zmuszony przez większość sezonu za sprawą swojego potencjału do trenowania PS, chociaż lepiej byłoby gdyby trenował swoje rzuty bądź też obronę na dystansie. W ten sposób będzie z pewnością za słaby na SG i mimo, że niemal przekwalifikuje się na PG to na tę pozycję też oczywiście będzie już za słaby. Wielokrotnie czytałem, że pod kątem U-21 nie ma czasu na boki. Bo nie ma. Trening jest ograniczony czasowo. Jest limit wieku i tyle. Decydując się na allstarów w dodatku wg mnie można nałożyć sobie limit potencjału.
Przeglądam właśnie kadry różnych nacji i np. Włosi czy Izraelczycy obwodowych zawodników w wieku 21 lal z pensją ok. 50 tys. tworzą na pęczki. Co oznacza, że wytrenowwanie takiego zawodnika nie jest jakąś wielką trudnością. Gdyby każdy z nich był allstarem ile czasu jeszcze mógłby wydajnie trenować?