Zainteresowanie ludzi wątkiem jest proporcjonalne do zainteresowania nim samych selekcjonerów założycieli:P Prawdę mówiąc to trochę zabawne, że wątek powstał już dobry sezon temu, a pierwszy wpis odnośnie treningu pojawia się dopiero teraz:-) Poza tym to cdn. na samym końcu to dla mnie dość niepokojący widok bo to może oznaczać, że do końca kadencji się tego dalszego ciągu nie doczekamy:D No ale oczywiście należy docenić, że coś się w końcu w ogóle pojawiło:-)
Po tej lekkiej nutce ironii meritum:
Jeśli gracze do taktyk obwodowych mają więcej ISa niż JR to ja w zasadzie nie mam pytań.
Chciałbym bardzo zobaczyć zalecenia treningu dla grajków do taktyk podkoszowych...
Natomiast co do założeń. Mam spore zastrzeżenia co do kolejności trenowanych skilli. Zaczynając trening od OD i PS w zasadzie nabijamy pensję do maksimum już na samym początku. Mało to ekonomiczne. Zalecałbym najpierw trening skilli, które najmniej wpływają na pensje.
Widzę też małe błędy w obliczaniu szybkości treningu. Dla przykładu w wieku 20 lat grajek trenujący na nominalnego PG ma zalecony trening 1na1 dla skrzydłowych. Zaczyna z poziomu DV=10 i HN=10, IS =7, JS=7. Po 12 tygodniach treningu ma DV=15 i HN=15, IS =10, JS=10...
Przyrost skilli: DV +5, HN+5, IS+3, JS+3. Według moich obliczeń wyjdzie trochę inaczej. Niby różnica pojedynczych skilli -1 JS, -1 IS, -1HN +1DV...ale uważam istotna. Poza tym jak już się do czegoś 3 miesiące przybiera to warto by to dokładnie zrobić;-P
Typ treningu JS JR OD HN DV PS IS ID RB SB
DV (PF/SF) 0,17 - - 0,37 0,47 - 0,19 - - -
Liczymy dla 12 tyg.:
JS = 12 * 0,17 ≈ 2 skoki
HN= 12 * 0,37 ≈ 4 skoki
DV= 12 * 0,47 ≈ 6 skoków
IS = 12 * 0,19 ≈ 2 skoki
BTW: Osobiście bym w ogóle albo prawie w ogóle 1na1 nie trenował jeśli to ma być grajek tylko do U-21. Według mnie lepiej ten prawie caly sezon treningu poświęcić na inne bardziej przydatne skille np. JR jeśli to ma być grajek do ataku z obwodu lub jakieś OD, PS lub nawet JS.
Poza tym mam wrażenie, że dyskusja na temat obecnej U-21 robi się trochę sztuką dla sztuki, gadką dla samej gadki. Powiedziane zostało już w zasadzie wszystko. Poruszone zostało kilka kwestii. Ok w niektórych były głosy podzielone.... Natomiast wszyscy albo niemal wszyscy zgodziliśmy się, że w U-21 liczą się przede wszystkim główne skille...a tutaj widzę, że selekconer dalej większą wagę przywiązuje do skilli bocznych niż do głównych...Ja osobiście wymiękam:-) Nie wiem czy warto coś dalej komentować bo w zasadzie przy każdej okazji trzeba by się po raz kolejny powtarzać. Zastanawiam się ile jeszcze będziemy się przekonywać?:D Tkwimy po prostu w tym samym. Postęp idzie tak ślamazarnie, że chyba prędzej kadencja Borcziego się skończy niż cokolwiek się zmieni (chyba, że wszystko się dzieje w podziemiu poza forum). A Włosi tymczasem najprostszą metodą (wręcz prehistoryczną) trzepią złoto za złotem:D
Widać, że są duże chęci...natomiast ewidentnie brakuje gdzieś konkretów, odwagi działania, może czasu i chyba gdzieś też wiedzy...
Last edited by kozlik4 at 10/7/2013 8:03:01 AM