BuzzerBeater Forums

BB Poland > [BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

[BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

Set priority
Show messages by
From: m4ti_

This Post:
00
141665.222 in reply to 141665.218
Date: 6/15/2010 4:19:43 PM
Overall Posts Rated:
2121
Miałem to samo. Nasiliło się to po zmianach w silniku. Szkoda ze nie ma o tym dokładnie w regułach jak to działa.

This Post:
00
141665.223 in reply to 141665.219
Date: 6/15/2010 4:38:50 PM
Overall Posts Rated:
9292
Nie jest to bug. To jest po prostu element gry.
Może zawodnik obraził się na trenera? A może złapał go skurcz i nie mógł grać tak długo? Przecież to jest młody zawodnik, bez doświadczeniu. W realnej koszykówce tacy prawie nigdy nie grają pełnego meczu.

Sorry, ale co ma piernik do wiatraka ? To jest gra, a nie życie. W tym wypadku jest po prostu niedociągnięcie w tym elemencie silnika i jest to błąd, który BBcy powinni w przyszłości poprawić.

From: djcharles

This Post:
00
141665.224 in reply to 141665.222
Date: 6/15/2010 4:43:50 PM
Overall Posts Rated:
9292
Miałem to samo. Nasiliło się to po zmianach w silniku. Szkoda ze nie ma o tym dokładnie w regułach jak to działa.

Jakoś już sporo czasu tego nie miałem i myślałem, że to może dopracowali. Jednak niestety jest to dalej i pewnie od szczęścia zależy komu się to trafi.

This Post:
00
141665.225 in reply to 141665.223
Date: 6/15/2010 4:44:34 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie jest to żadne niedociągnięcie. To jest element gry. Taki i nie inny, bo tak akurat wymyślono i tyle.
Rzuty osobiste są punktowane za 1 a mogłby być za 5. Rzuty za 3 są punktowane za 3 punkty a nie za 3,14. Czas na rozegranie akcji trwa 24 sekundy a nie 71, bo tak ktoś kiedyś wymyślił i z tym się nie dyskutuje, bo to jest element, cecha gry.
I tak samo elementem gry jest to, że prezes nie ma sto procent władzy nad minutami. Nie jest to żadne niedociągnięcie tylko cecha.

This Post:
00
141665.226 in reply to 141665.225
Date: 6/15/2010 4:55:10 PM
Overall Posts Rated:
9292
Nie no oczywiście. W takim wypadku jeżeli wszystko jest ułożone to po co w ogóle ustawiać skład, zmiany, głębokie rezerwy i polecenia ? Nie wymieniaj czsów itd. bo to nie ma sensu. Jeżeli już porównujesz to w takim wypadku jaką funkcję pelnisz w BB ? Po co są polecenia do wyboru podczas ustawień ? W takim wypadku najlepiej dać jedno i z głowy, niech się dzieje co chce.
Wybierając daną opcje masz wpływ na mecz, trening itd. Masz prawo wyboru. W takim wypadku ja decyduje czy chce by ten zawodnik był 48min. nawet chodzby mial lezec na parkiecie.

This Post:
00
141665.227 in reply to 141665.226
Date: 6/15/2010 5:00:51 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Możesz wpływać w pewien sposób.

Prosty przykład - możesz kazać rzucać zawodnikom za 3. Ale nie trafią za każdym razem, bo nie ma takiej fizycznej możliwości.

Albo możesz kazać grać pod kosz - ale czasem będą rzucać za trzy. Możesz zwiększać lub zmniejszać szansę na pewne zdarzenia, ale nie możesz ich zaplanować w stu procentach.

W takim wypadku ja decyduje czy chce by ten zawodnik był 48min.

A jak zadecydujesz, że chcesz, żeby Twój PG miał w meczu 50 bloków to też tak ma być, bo tak zadecydowałeś? Nie masz nad wszystkim kontroli...

nawet chodzby mial lezec na parkiecie.

I nie miałoby to nic wspólnego z realną koszykówką (a gra do takiego modelu dąży, nawet reklamuje się tym, że jest najbardziej realistycznym managerem kosza). W realu zawodnicy nie leżą na parkietach w końcówce. Ba, gdyby któryś wpadł na taki pomysł, żeby celowo się położyć na parkiecie, to raczej od razu odgwizdane zostałoby przewinienie techniczne, za utrudnianie gry.

This Post:
00
141665.228 in reply to 141665.227
Date: 6/15/2010 5:15:45 PM
Overall Posts Rated:
9292

W takim wypadku ja decyduje czy chce by ten zawodnik był 48min.
A jak zadecydujesz, że chcesz, żeby Twój PG miał w meczu 50 bloków to też tak ma być, bo tak zadecydowałeś? Nie masz nad wszystkim kontroli....
.

Ale dzięki opcjom mam wpływ na ustawienie składu, taktyki i to jest moje zadanie. Przeczytaj jeszcze raz w czym jest problem.

nawet chodzby mial lezec na parkiecie.

I nie miałoby to nic wspólnego z realną koszykówką (a gra do takiego modelu dąży, nawet reklamuje się tym, że jest najbardziej realistycznym managerem kosza). W realu zawodnicy nie leżą na parkietach w końcówce. Ba, gdyby któryś wpadł na taki pomysł, żeby celowo się położyć na parkiecie, to raczej od razu odgwizdane zostałoby przewinienie techniczne, za utrudnianie gry.

Jeżeli już tak porównujesz to w realu zawodnicy nie muszą grać 48min. by zaliczyć trening więc przestań porownywać do reala.

Last edited by djcharles at 6/15/2010 5:16:39 PM

This Post:
00
141665.229 in reply to 141665.228
Date: 6/15/2010 5:22:00 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale dzięki opcjom mam wpływ na ustawienie składu, taktyki i to jest moje zadanie. Przeczytaj jeszcze raz w czym jest problem.

I Twoje efekty są widoczne. Jeśli wystawisz "dokładnie wg list" i dasz go na rewerwie, to zagra 47 minuty ;-) A jak byś wystawił na rezerwie kogoś innego to zagrałby tylko 36 minut. Więc Twoje decyzje mają realne przełożenie na przebieg spotkania. Ale akurat tak jest to wymyślone, że nie możesz zaplanować rozkładu minut idealnie. To jest element gry, że jest drobna niepewność, lekka nieprzewidywalność.

Jeżeli już tak porównujesz to w realu zawodnicy nie muszą grać 48min. by zaliczyć trening więc przestań porownywać do reala.
No to nie porównuję do reala. Porównam do BB. A w BB jest tak wymyślone, że zawodnik wcale nie musi grać 48 minut, nawet jeśli nie będzie miał zmiennika. Bo wcale nie jest powiedziane, że każdy zawodnik koniecznie musi idealnie wyrobić minuty.

This Post:
00
141665.230 in reply to 141665.229
Date: 6/15/2010 5:33:40 PM
Overall Posts Rated:
9292
]No to nie porównuję do reala. Porównam do BB. A w BB jest tak wymyślone, że zawodnik wcale nie musi grać 48 minut, nawet jeśli nie będzie miał zmiennika. Bo wcale nie jest powiedziane, że każdy zawodnik koniecznie musi idealnie wyrobić minuty.

Nieprzewidywalny to jest wynik. W zależności od ustawienia jakie wybiorę trener powinien się dostosować. Tutaj chodzi o zmiany trenera i moje polecenia jako osoby decydującej kto ma grać. Jeżeli wybiore wedlug listy to trener powinien ściśle się do tego dostosować do grajków ustawionych tak jak podałem, zmieniać ich i nie wprowadzać zamętu. Tutaj jest po prostu błąd, a nie element gry.

Zerknij sobie też do indtrukcji: Możesz ustawić poziom ingerencji trenera w Twoje ustawienia, każąc mu stosować się ściśle do Twoich poleceń (Dokładnie wg listy rezerwowych),

Nie mam czasu na takie wywody. Poczytaj sobie instrukcje i dostępne opcje. Nie porównuj do bloków itd. tylko do tego, że przy danym ustawieniu (masz wybór) to Ty decydujesz kogo i z kim trener będzie zmieniał.

Tyle w temacie.

pozdr. :)

This Post:
00
141665.231 in reply to 141665.230
Date: 6/15/2010 5:45:58 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Możesz mi próbować udowadniać, że powinno być tak jak chcesz, ale to trochę daremny trud, bo fakty są takie, że BB-cy uważają inaczej i inaczej to zaprojektowali ;-)

Schematy zmian nie oznaczają idealnie dokładnie tego samego, co rozumiesz. One działają bardziej na zasadzie wag - określają procentowo poziom ingerencji trenera w ustawienie. I nigdy Twoje ustawienie nie będzie respektowane na 100%, bo wtedy żadna zmiana nie miałaby szansy się dokonać (nawet jakbyś wystawił rezerwowych), bo wtedy trener rozumiałby tak, że skoro ustawiłeś zawodnika w podstawowej piątce to musi grać w niej zawsze.

Poza tym słowo "ściśle" nie oznacza idealnie. Jeśli masz "ściśle" przylegający kostium i słowo "ściśle" oznaczałoby idealne przyleganie tak, że nawet atom powietrza się nie przeciśnie, to nie byłoby szans go zdjąć.

Ściśle zatem oznacza około 99%, prawie 100%, ale niekoniecznie idealnie 100%.

Ja na to nic nie poradzę że tak jest (ba, nawet sam bym wolał, żeby było tak jak chcesz). Tylko staram Ci się to wytłumaczyć.

Advertisement