BuzzerBeater Forums

BB Poland > Debata wyborcza

Debata wyborcza (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
169159.222 in reply to 169159.55
Date: 1/14/2011 6:57:14 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Czy zamierzacie przeprowadzić taką akcję w Polsce?

Osobiście wątpię, że w naszym kraju uda się to przeprowadzić na większą skalę. U nas jednak bardziej w modzie jest sranie do ogródka sąsiada niż wspólne wybudowanie szaletu. Ale jeśliby się dało w ten zabezpieczyć chociaż jednego, dwóch, trzech zawodników, to ja jestem za. Ale prosiłbym o pomoc w tym temacie bo takiej akcji nigdy nie przeprowadzałem i potrafię się do tego przyznać.

Czy Polscy mutanci, którzy nadal dominują w światowym NT są dla was skreśleni?
Sprawdzimy. Dużo sobie obiecuję po pierwszym meczu, gdy wszyscy mają równą formę, więc można najciekawszych zawodników porównać.

Jeśli nie, czy znacie jakieś kluby, które by ich przygarnęły w Polsce? Jeśli nie, to czy maci jakiś pomysł na ich wyszukanie?

Właśnie poddałeś mi pod rozwagę pomysł. Włączam swoje czarowanie i wyszukuję kluby, które się wyprzedały. Chyba nawet kiedyś Cię szkoliłem jak to robić, mój padawanie. To trwa sekundę. Można by co tydzień robić takie sprawdzanie (w ligach 1-5 jest 5456 klubów, to trwałoby godzinkę tygodniowo). Co Ty na to?

Jaki macie stosunek do treningu graczy odwróconych?
Co do stosunków to wszystko jedno czy odwrotnie czy po bożemu, ważne, żeby była długonoga i miała czym oddychać.

Jaki macie pomysł na przejęcie i trening zawodników kończących 21 i wychodzących z szerokiej kadry U-21?
To jest detal, w U21 gra 18-stu zawodników a my tu obracamy setkami ;-) Oczywiście najpierw analiza czy do czegoś się nadają (część zawodników w U21 ma potencjał, który dyskwalifikuje ich do NT). Więc już jest ich mniej, ale kilku ciekawych pewnie zostanie. W takim wypadku dyskusja z ownerem. Nikt tak dobrze zawodnika nie będzie trenował jak gość, który zaznał frajdy doprowadzenia zawodnika do jednej kadry. Jak mu się spodoba do doprowadzi go do drugiej. Jeśli nie, to wtedy myślimy co dalej.

Czy macie jakiś skautów, zaplecze- jeśli tak to kogo?
Nie mam swoich ludzi, nie podejmowałem takich dyskusji przed zakończeniem wyborów. Uznałbym za foux pas, gdybym teraz już podjął takie rozmowy. Nie dzieli się skóry na nieubitym niedźwiedziu.

Jak chcecie koordynować zawodników +21?
Dobrze. Co sezon przegląd (na tym się trochę znam) ;-)
Dodatkowo rozważam operowania sumami. Coś co już się przyjęło. A więc np. raport dla społeczności że mamy trzech SS>110 a dwunastu SS>100. Taki a taki wiek, taka a taka pozycja. Wtedy każdy mógłby sobie orientacyjnie określić jak dobry jest jego zawodnik.

Jak widzicie podział zawodników z draftu pomiędzy U-21, a NT?
Decydujący głos ma owner - po dostarczeniu rzetelnej informacji, oraz także wstępnej analizie przydatności zawodnika. Potem wybiera U21, ale jak przegnie pałę, to się zmieni kolejność picków ;-) Zrobię taki draft, w którym NT będzie miała 20 pierwszych picków ;-) Potem będzie przerwa na kawę a potem NT będzie miała 20 następnych picków ;-)

Czy U-21 psuje (niszczy) młodych, utalentowanych zawodników? Czy należy ją rozwiązać, ewentualnie olać (U-21)?

Nie, nie należy. Dwie kadry to dwie szanse na medal. Medal, który mógłby fajnie się przysłużyć naszej społeczności bo na razie to lipton, jeśli patrzy się na półki reprezentacji. Wszystko jedno która kadra go zdobędzie pierwsza.

Ja jestem umysł ścisły. Dwie kadry to dwie szanse na medal. Rozwiązałbym jedną z kadr tylko pod warunkiem, że dzięki temu druga będzie miała szansę ponad 2,1 razy większą na medal. Wtedy to się opłaci. W innym wypadku nie. Jeśli mnie przekonasz, że rozwiązanie jednej z kadr zwiększy szanse na medal drugiej o ponad 2,1 razy, to wtedy rozważę taką opcję.

This Post:
00
169159.223 in reply to 169159.61
Date: 1/14/2011 7:15:06 PM
Overall Posts Rated:
12061206
1. Czy w przypadku niepowodzenia w wyborach, zainteresowanie kadrą NT nie osłabnie? W jaki sposób zamierzasz pomagać?

Na początku to wyglądało tak, że to ja napraszałem się z pomocą do NT. A był sporu opór ;-) No ale wywalali mnie drzwiami to ładowałem się oknem ;-)
A teraz to jest tak, że mój typowa reakcja po zalogowaniu się w BB jest taka, że sprawdzam pocztę od VJ ;-)

2. Nowe taktyki - pierwsze wnioski, uwagi. Czy masz nimi zamiar grać w najbliższych meczach kadry? Jak muszą wyglądać statystyki rywala, abyś zdecydował się zagrać z użyciem nowinek ( a ataku lub/i obronie )
Nie mogę podać wielkich konkretów. Będę dalej badał tą sytuację. Miałbym wielkiego cykora grać nowymi taktykami od razu.

3.Grupy ME już rozlosowane. Proszę o komentarz dot. rywali? Który mecze będą najważniejsze ? Proszę o ocenę szans na awans z tej grupy.
Najbliższy mecz jest najważniejszy ;-) Następnie pomyślimy o kolejnych.
Serio każdy mecz jest ważny. Przecież nawet małe punkty mogą grać rolę, bo przecież możliwa jest taka sytuacja, że Hiszpania, Serbia i my będziemy mieli po jednej porażce.
Najtrudniej o punkty będzie oczywiście z tymi zespołami.
Grupa jest najmocniejsza w historii. Mówi się trudno i nie ma co płakać. Trzeba jednego faworyta odesłać do domu - dzięki temu będzie łatwiej na głównym turnieju ;-)

4. Znając pomeczowe statystki tego pojedynku: (12560), czego zabrakło do wygranej ? Co sądzisz o poziomie zbiórek? Z czego to wynika?

Przegraliśmy bo byliśmy słabsi. Normalna sprawa. Słabszy ma zawsze mniejsze szanse na wygranie.
Rywal miał 164 bbstaty a my 145. Graliśmy na wyjeździe. Rywal miał średnią z rzutów (na sto punktów - suma podzielona przez 5) równą 108 a my 104,6.
Zbiórki to jedno ale przecież też obrony mieliśmy niższe, sumę ataków, procent osobistych, jeszcze kilka rzeczy by się znalazło. Każda taka strata o jakiś ułamek zmniejsza szanse na wygraną.
Niemniej dało się wykonać kilka manewrów, które by tą szansę zwiększyły. To jest pozytyw, bo widzę możliwości poprawy i wyciśnięcia trochę więcej z naszego składu w tym meczu. Można było np. trafić z obroną, ale nie tylko, widzę jeszcze kilka elementów. Np. wystawić dwunastu zawodników a nie dziesięciu. Takie niuansiki też zwiększają szansę na wygraną. Czy to by wystarczyło do wygranej? Tego nie wiem. Ale mogłoby.

5. Dlaczego taki, a nie inny wynik? (29196776). pech?, BBbug?, klątwa?

Jestem prawie pewny, że pierwotnie tu był inny mecz ;-) No ale wiadomo, że jak chodzi o jakiś ciekawy mecz to chodzi o Odlewnictwo.

Przypuszczam, że na sto rozegranych takich meczów Mario by wygrał co najmniej 51 razy. Więc na pewno można powiedzieć, że miał pecha, bo na 1 mecz nie wygrał ani razu i jest to losowanie poniżej wartości oczekiwanej a to zawsze jest pech (zresztą każdy przegrany zawsze może mówić o pechu, bo nawet jak ma 1% szans na wygraną, to przegrana jest gorsza od wartości oczekiwanej - nieważne).
Niemniej Mario nie zrobił wszystkiego, żeby ten mecz wygrać. Jak masz 70% szans na wygraną to powinieneś się ustawić tak, żeby zwiększyć te szanse do 80%. Jak masz 80% szans to ustaw się na 90%. W ten sposób będzie Ci się w sezonie trafiał 1-2 tak zwany bug mniej ;-)
Ale jak masz 20% szans na wygraną to ustaw się tak, żebyś miał 30% szans. Wtedy 1-2 razy Twój rywal będzie przeklinał buga ;-)
No więc Mario nie zrobił wszystkiego i otworzył furtkę dla rywala szerzej.
Co mógł zrobić lepiej? Kilka czynników. Też pewnie nie wymienię wszystkich. Mógł zagrać TC, mógł zagrać wolniej. Mógł potrenować generala, mógł inaczej trenować swoich zawodników, mógł jeszcze kilka innych rzeczy zrobić, których nie zrobił.

Nie wiem czy to by wystarczyło. Ale jak przegrasz i wiesz, że zrobiłeś wszystko co mogłeś najlepiej jak mogłeś, to wg mnie wtedy łatwiej przyjąć taką porażkę.

This Post:
00
169159.224 in reply to 169159.62
Date: 1/14/2011 7:23:20 PM
Overall Posts Rated:
12061206
więc, czy jako nowy selekcjoner (ktokolwiek wygra) czy macie zamiar mieszać się w do najmłodszych grajków?? czy zostawiacie to U21???

Już się mieszam ;-)
I nie będę w tym temacie nic zmieniał. Te parę godzin raz w sezonie na draft dla U21 spokojnie mogę poświęcić ;-) Na inne rzeczy też.

słowem widząc takie coś (18320097) chcielibyście go jakoś nakierować??

W obecnym drafcie widziałem 36 lepszych zawodników. Najpierw zająłbym się nimi, potem przyszłaby kolejka na Ksiuu ;-)
Z tym zawodnikiem jest dosyć prosta sprawa. To jest wręcz modelowy przykład zawodnika, który nie nadaje się do odwracania ;-) Tak więc spokojnie można go nakierować w stronę tradycyjnego treningu. Z tym że właściciel powinien dostać pełne wyjaśnienie, że nieodwróceni są gorsi ;-)

czy wejdziecie vinniemu z butami do łóżka? ;)

U21 dostanie autonomię z bezpiecznikiem. Jak będzie się współpraca fajnie układała, to... nic nie będzie. Ale jak U21 zacznie za bardzo fikać i się szarogęsić, to ustrój zostanie zmieniony. Wasale są winni hołd swojemu Królowi. Król w swojej łaskawości i wspaniałomyślności może zrezygnować z egzekwowania swoich przywilejów. Ale w każdej chwili może zmienić zdanie.

From: B.B.King

This Post:
00
169159.225 in reply to 169159.64
Date: 1/14/2011 7:32:34 PM
Overall Posts Rated:
12061206
1. Jak powinien wyglądać idealny SF i PF? Czy nasza kadra ma kogoś zbliżonego do tych wartości?

SS 120+. Skille... hmmm.
Pewnie chodzi Ci o nieodwróconego PF-a :(
Na całe szczęście SF odwrócony może być nieodwróconym ;-)

PF:
ID > IS. OD >= 2+(JS+JR)/2
DV - takie samo jak SG. Tutaj moje zdanie różni się od większości. Wg mnie PG, SG, SF i PF potrzebują mniej więcej tyle samo DV. Tylko C potrzebuje mniej. No może PF potrzebuje odrobinę mniej niż ta trójka obwodowych miglanców, ale to jest odrobinka tyci tyci.
PS - mniejsze niż SF
RB - większe niż SF.
HN - trochę mniejsze (2-3 oczka) niż DV.
Co tam jeszcze zostało. Aha - rzuty. No ile się da, im więcej tym lepiej, oczywiście JS>JR.

SF. Obie obrony wypasione.
Pozostałe skille mniej na dole i więcej na górze.
Z pocałowaniem ręki biorę SF-a, który ma obie obrony = 15 i wszystkie pozostałe skille równe 12.
W mojej opinii SF-owi potrzeba więcej skilli podkoszowych niż to się ogólnie uważa (że to taki SG z lepszymi trochę zbiorkami i obroną pod koszem). Wg mnie interesująco wygląda kierunek, w którym Toporek trenuje tych swoich słabych PF-ów (lub silnych SF-ów) ;-)

To tak w skrócie.

2. Jak powinna wyglądać góra u C na poziomie reprezentacyjnym?

Jestem zwolennikiem, że każdy skill w NT powinien być minimum przeciętny-porządny. Tak więc sorry, grubasek nawet jak ma 3 metry wzrostu to trenuje koziołki i różne fikołki i nie ma, że boli lub że się nie mieści pomiędzy pachołkami ;-)

This Post:
00
169159.226 in reply to 169159.80
Date: 1/14/2011 7:36:14 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Joł ziom.
W mojej mowie (punkt pierwszy, paragraf pierwszy, podpunkt pierwszy - czyli generalnie drugi post), odniosłem się do tych dwóch punktów, które poruszyłeś - czyli o silnikach i taktykach.
Happy? ;-)
Zagłosujesz na mnie czy mam Cię dalej bajerować? ;-)

To: MuzG
This Post:
00
169159.227 in reply to 169159.113
Date: 1/14/2011 7:51:38 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Mianowicie jak większości polskich menadżerów BB wiadomo B.B King najczęściej uaktywnia się na forum podczas przerw między sezonowych. Wtedy to wykonuje kawał dobrej roboty przygotowując listę draftu i pomagając selekcjonerom. Natomiast w trakcie trwania sezonu pojawia się na forum sporadycznie i najczęściej kiedy jest wywoływany do tablicy. I tutaj się pojawia pytanie. Czy jego działalność między sezonowa równoważy jego PUBLICZNE/FORUMOWE braki działalności w trakcie sezonu ?? Czy taki menadżer który interesuje się kadrą najwięcej tylko podczas off-seasonu zasługuje na stołek selekcjonera ?? A może jest jednak tak że B.B King w trakcie sezonu kontaktuje się z resztą sztabu tylko za pomocą BB-maila. Prosiłbym więc o wypowiedzenie się w taj sprawie zainteresowanego, bo bardzo mnie interesuje czy po raz kolejny tylko "na chwilę" będziemy mogli się ucieszyć z Twojej aktywniejszej obecności na forum :)

Widziałem, że już Ci tam już selekcjonerzy dawali jakieś odpowiedzi, więc coś tam pewnie się rozjaśniło.
Co do tego, że ujawniam się podczas wyborów... hmm... do tej pory (nie licząc tych) wyborów, startowałem tylko raz (dwa sezony temu). I w czasie wyborów byłem raczej mało aktywny. Uaktywniłem się dopiero po wyborach (po ogłoszeniu wyników). Tak czy inaczej jeden raz to trochę mała próbka wg mnie do wyciągania wniosków. Ja jestem umysł ścisły (już to pisałem). W szkole mnie uczyli, że skrajne wyniki się odrzuca. Jeśli masz tylko jeden wynik i odrzucisz skrajne, to pozostanie mniej niż zero ;-) Zdecydowanie mało na formułowanie jakiś bardziej szczegółowych tez.

Kolejna sprawa jest taka, że w faktyczne w okolicach przerwy się dzieje. To w przerwie międzysezonowej wprowadzane są zmiany przez BB-ków. A jak jest zmiana to u mnie od razu pojawia się ciekawość jak ją wykorzystać, żeby wycisnąć lepiej niż rywal. Na takiej zasadzie urodził się pomysł z odwróconymi.

Kolejna rzecz. W poprzednim sezonie na forum były głównie nudy ;-) Tak na prawdę nie było nic ambitniejszego, co by bardziej przykuło moją uwagę. Życie na BB toczy się głównie w wątku czik czak cz jakoś tak. A ja w ciągu ostatnich 10-ciu lat obejrzałem około pięciu meczów NBA ;-)
Nigdy nie angażowałem się w dyskusje na tematy trywialne.

Aha. Jeśli jednak już się wypowiadam na forum, to zwykle są to sprawy o dużej zawartości merytorycznej. Wyznaję zasadę, że lepiej rzadziej niż konkretniej. Musisz też wiedzieć, że po każdym takim poście na forum dostaję wiele maili. Co też zabiera mi czas. Przykład - ostatnio ktoś zapytał w innym wątku o OD PF-a. Odpowiedziałem. I od razu dodatkowe pytania w skrzynce ;-)

No i w ostatnim sezonie byłem bardzo pochłonięty studiowaniem tajników mocy. I nie ma tu ściemy. Są nowe zaklęcia, są nowe eliksiry. Ale nauczony doświadczeniami nie mam ochoty tak ochoczo z nimi od razu lecieć na forum, bo zawsze rozwijało się w to kierunku, który mnie nie satysfakcjonował. Więc postanowiłem podziałać trochę ciszej. Zaleta jest taka, że mam więcej spokoju. Wada jest taka, że mniej jestem forumowo użyteczny dla innych ;-) Ale moje potrzeby mają wyższy priorytet, więc cóż... ;-)

This Post:
00
169159.228 in reply to 169159.140
Date: 1/14/2011 8:04:44 PM
Overall Posts Rated:
12061206
1. Ile każdy z naszych szanownych kandydatów jest w stanie poświecić dziennie czasu na kadrę?

Wystarczająco. Najgorętszy okres będzie w ciągu najbliższych tygodni. A potem będzie coraz łatwiej. Rywali będzie coraz mniej. Najłatwiej będzie w finale MŚ bo już będzie tylko jeden rywal do ogarnięcia więc pestka. Mam plan żeby do tego czasu wszystko śmigało jak w zegarku i pojedziemy rywali rutynowo. Będę mógł logować raz na tydzień

Zwracam też uwagę, że mam jeszcze te swoje midichloriany. Które pracują nawet gdy śpię (jak w reklamie). Ja śpię, a przegląd baz się robi ;-) Małe skubaństwo ale przydatne ;-)
Tak więc nawet okres mojego snu możesz wliczyć do czasu, który poświęcam na kadrę ;-)

2. Jakich zawodników do tej pory wprowadził do kadry?

Żadnego. Ci którzy mnie znają, to wiedzą, że jestem fanem wychowanków. Aktualnie w składzie mam ich jedenastu (chyba będzie musiała być czystka) ;-) Dwóch trzymam z sentymentu (Warcholiński - wygrał dla mnie konkurs trójek a Latocha zaliczył pierwsze triple-double w klubie - prawdziwe legendy). Przez tylko durnowato płacę im pensje. W sumie takie podejście spowalnia mój rozwój no ale trudno, chodzi o fun ;-)
O czym to było? Aha. Ty o wprowadzaniu reprezentantów a ja o wychowankach. No niestety większość sezonów kończyłem w finale ligi. A więc numer w drafcie miałem zwykle bliższy końca niż początkowi. I przez to jeszcze nikt ciekawy się nie trafił. Maksymalnie wieloletnia gwiazda. Teraz trafiła się supergwiazda, ale też bez rewelacji. Może kiedyś.
Trafi się perełka w drafcie to ją wytrenuję. Trenowanie kupionych zawodników mnie nie kręci.

3. Czy w drużynie preferuje zawodników z Polski czy zagranicznych?

Przy zakupach nie zwracam większej uwagi. Gdyby była taka możliwość kupić bardzo zbliżonych zawodników to jasne, że wybrałbym Polaka. Ale zawodnicy, którzy wpadają mi w oko, rzadko są Polakami. Trudno się dziwić. W BB jest kilkadziesiąt razy więcej nie Polaków niż Polaków.
Oczywiście wszystko to co pisałem w poprzednim punkcie o wychowankach też w pewnym stopniu podpada pod to pytanie. Były już takie spotkania, że całe S5 było z wychowanków. Musiałbym sprawdzić czy był mecz z samymi - mogło nie być, bo zawsze mogła być jakaś bidulka zagraniczna, która potrzebowała minut i się szwendała w składzie ;-)

4. Czy chce, żeby system skaltowania pozostał z tymi samymi skautami?

Pisałem w mowie, chętnie widzę skautów dalej na swoim stanowisku.

5. Co nowego chciałby wprowadzić lub zmienić?

Też było w mowie. Generalnie chodzi o usprawnienia w skautingu i analizie. Kwestie organizacyjne.
Oczywiście do tego chcę wprowadzić jak najwięcej Jasnej Strony Mocy.

This Post:
00
169159.229 in reply to 169159.226
Date: 1/15/2011 5:53:56 AM
Overall Posts Rated:
9494
Joł ziom.
W mojej mowie (punkt pierwszy, paragraf pierwszy, podpunkt pierwszy - czyli generalnie drugi post), odniosłem się do tych dwóch punktów, które poruszyłeś - czyli o silnikach i taktykach.
Happy? ;-)
Zagłosujesz na mnie czy mam Cię dalej bajerować? ;-)

Bajeruj dalej :)

This Post:
00
169159.230 in reply to 169159.226
Date: 1/15/2011 5:55:17 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838
Twój bajer już znam, jeszcze poczytam bajer innych i zdecyduję komu dam się uwieść.

From: m4ti_
This Post:
00
169159.231 in reply to 169159.220
Date: 1/15/2011 5:58:40 PM
Overall Posts Rated:
2121
Bazy uaktualniłem więc przyszły selekcjoner będzie miał znacznie łatwiej niż ja;]
Także zachęcam do walki o głosy!;]

This Post:
00
169159.232 in reply to 169159.1
Date: 1/17/2011 1:06:26 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Obecnie podliczamy wyniki wyborów na Selekcjonera Reprezentacji (kraj - Polska). Wkrótce zostaną one ogłoszone.

:)

zaraz się obaczy co i jak z tą kadrą :)

Advertisement