BuzzerBeater Forums

BB Poland > [BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

[BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

Set priority
Show messages by
This Post:
00
141665.229 in reply to 141665.228
Date: 6/15/2010 5:22:00 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale dzięki opcjom mam wpływ na ustawienie składu, taktyki i to jest moje zadanie. Przeczytaj jeszcze raz w czym jest problem.

I Twoje efekty są widoczne. Jeśli wystawisz "dokładnie wg list" i dasz go na rewerwie, to zagra 47 minuty ;-) A jak byś wystawił na rezerwie kogoś innego to zagrałby tylko 36 minut. Więc Twoje decyzje mają realne przełożenie na przebieg spotkania. Ale akurat tak jest to wymyślone, że nie możesz zaplanować rozkładu minut idealnie. To jest element gry, że jest drobna niepewność, lekka nieprzewidywalność.

Jeżeli już tak porównujesz to w realu zawodnicy nie muszą grać 48min. by zaliczyć trening więc przestań porownywać do reala.
No to nie porównuję do reala. Porównam do BB. A w BB jest tak wymyślone, że zawodnik wcale nie musi grać 48 minut, nawet jeśli nie będzie miał zmiennika. Bo wcale nie jest powiedziane, że każdy zawodnik koniecznie musi idealnie wyrobić minuty.

This Post:
00
141665.230 in reply to 141665.229
Date: 6/15/2010 5:33:40 PM
Overall Posts Rated:
9292
]No to nie porównuję do reala. Porównam do BB. A w BB jest tak wymyślone, że zawodnik wcale nie musi grać 48 minut, nawet jeśli nie będzie miał zmiennika. Bo wcale nie jest powiedziane, że każdy zawodnik koniecznie musi idealnie wyrobić minuty.

Nieprzewidywalny to jest wynik. W zależności od ustawienia jakie wybiorę trener powinien się dostosować. Tutaj chodzi o zmiany trenera i moje polecenia jako osoby decydującej kto ma grać. Jeżeli wybiore wedlug listy to trener powinien ściśle się do tego dostosować do grajków ustawionych tak jak podałem, zmieniać ich i nie wprowadzać zamętu. Tutaj jest po prostu błąd, a nie element gry.

Zerknij sobie też do indtrukcji: Możesz ustawić poziom ingerencji trenera w Twoje ustawienia, każąc mu stosować się ściśle do Twoich poleceń (Dokładnie wg listy rezerwowych),

Nie mam czasu na takie wywody. Poczytaj sobie instrukcje i dostępne opcje. Nie porównuj do bloków itd. tylko do tego, że przy danym ustawieniu (masz wybór) to Ty decydujesz kogo i z kim trener będzie zmieniał.

Tyle w temacie.

pozdr. :)

This Post:
00
141665.231 in reply to 141665.230
Date: 6/15/2010 5:45:58 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Możesz mi próbować udowadniać, że powinno być tak jak chcesz, ale to trochę daremny trud, bo fakty są takie, że BB-cy uważają inaczej i inaczej to zaprojektowali ;-)

Schematy zmian nie oznaczają idealnie dokładnie tego samego, co rozumiesz. One działają bardziej na zasadzie wag - określają procentowo poziom ingerencji trenera w ustawienie. I nigdy Twoje ustawienie nie będzie respektowane na 100%, bo wtedy żadna zmiana nie miałaby szansy się dokonać (nawet jakbyś wystawił rezerwowych), bo wtedy trener rozumiałby tak, że skoro ustawiłeś zawodnika w podstawowej piątce to musi grać w niej zawsze.

Poza tym słowo "ściśle" nie oznacza idealnie. Jeśli masz "ściśle" przylegający kostium i słowo "ściśle" oznaczałoby idealne przyleganie tak, że nawet atom powietrza się nie przeciśnie, to nie byłoby szans go zdjąć.

Ściśle zatem oznacza około 99%, prawie 100%, ale niekoniecznie idealnie 100%.

Ja na to nic nie poradzę że tak jest (ba, nawet sam bym wolał, żeby było tak jak chcesz). Tylko staram Ci się to wytłumaczyć.

This Post:
00
141665.233 in reply to 141665.231
Date: 6/16/2010 9:36:25 AM
Overall Posts Rated:
9292
A Ty dalej swoje :) Tym razem bez odbioru bo temat rzeka. Ja uważam, że jest to bład przy tym poleceniu i tyle.

This Post:
00
141665.234 in reply to 141665.233
Date: 6/16/2010 1:41:28 PM
Overall Posts Rated:
179179
Zgadzam się z BB Kingiem, nie ma elementu w tej grze na który mamy wpływ w 100% lub jest kontrolowalne w 100% Rozumiem, że łatwiej jest wszystko sprowadzać do błędów innych lub spisków, lecz czasami warto zatrzymać się, zastanowić, lub spróbować spojrzeć z boku;)

This Post:
00
141665.235 in reply to 141665.234
Date: 6/16/2010 2:26:00 PM
Overall Posts Rated:
124124
Zgadzam się z BB Kingiem, nie ma elementu w tej grze na który mamy wpływ w 100% lub jest kontrolowalne w 100% Rozumiem, że łatwiej jest wszystko sprowadzać do błędów innych lub spisków, lecz czasami warto zatrzymać się, zastanowić, lub spróbować spojrzeć z boku;)

BB King i Ty to już jesteście dziadki, taki BBBeton ;)) I wam takie błędy w grze już nie przeszkadzają, natomiast niektórym nowym działa na nerwy. Miałem podobną historię, na trybunach trener Litwy, wystawiam gościa na 48 minut, żeby chłopak się pokazał, tłumaczę trenerowi i pokazuję, że w zeszycie zmian na pozycji centra jest jedno i to samo nazwisko, więc ma nie zmieniać, a on zmienił po 34 minutach. No i chłopak się do kadry nie załapał :)))

pozdrawiam na wesoło :))

This Post:
00
141665.236 in reply to 141665.234
Date: 6/16/2010 5:05:38 PM
Overall Posts Rated:
7474
Transfery kontrolujemy w stu procentach i rozbudowę hali oraz ceny biletów ;)
Tak samo zatrudnianie personelu.
No i draft. Chociaż wolałbym, żebyśmy bardziej to kontrolowali. Może coś się zmieni na lepsze.

This Post:
00
141665.237 in reply to 141665.234
Date: 6/17/2010 3:04:40 AM
Overall Posts Rated:
9292
Dobrze. Jednakże nie chodzi mi o 100% kontrolowanie wszystkiego tylko o możliwości ustawienia zmian i zmienników oraz to jak trener ma się w takiej sytuacji zachować bo mamy kilka opcji do wyboru.

Poczytałem wczoraj bugs i trafiłem na troche podobne tematy gdzie tłumaczenia są bardzo rózne i pojawia się również porównywanie do reala, kondycha, tłumacząc opuszczenie chwilowe gracza z boiska, że mógł zejsc napić się wody. :) Wody mógł się równie dobrze napić podczas przerwy lub czasu. :)

Tak patrząc to w ten sposób mozna wszystko tłumaczyć. Np. mozliwości ustawienia problemu z faulami. Teraz mamy możliwość wyboru, przykładowo za jakiś czas pojawi się problem że grajek schodzi po 5 faulach na np.3min. (mimo ustawienia pozwalajacego grac) i tutaj także można to tłumaczyć, że tak jak w realu trener zsciagnal grajka po to by w końcówce mógł zagrać na 100%. itp. itd.

BB King możesz mieć racje lecz też nie koniecznie bo BBcy tez pewnie tego na 100% nie rozwiazali. Po prostu nie chce się opierać na porównaniach i tłumaczeniach do reala. Całkiem możliwe, że jest tak jak piszecie bo takie tłumaczenia widziałem, ale w takim razie powinno to być opisane w instrukcji gry oraz po co tak naprawde są niektóre pozostałe ustawienia zmian skoro wszędzie trener ingeruje mimo tego, że mamy kilka dróg do wyboru.

pozdr.

This Post:
00
141665.238 in reply to 141665.237
Date: 6/17/2010 5:19:11 AM
Overall Posts Rated:
12061206
bo BBcy tez pewnie tego na 100% nie rozwiaza

Bug to jest działanie niezamierzone. Natomiast ten element jest najwidoczniej zamierzony i zaprojektowany przez BB-ków. Oni po prostu chcą, żeby tak było. Zwiększa to atrakcyjność gry bo pojawia się niepewność.

To jest duża różnica. Bo wtedy jeśli masz pomysł zmiany, to powinieneś to zgłosić w wątkach z ideami a nie z bugami ;-)

Wg mnie w regułach jest to dosyć dobrze opisane. To Ty sobie nadinterpretujesz, że jak ustawisz tylko jednego zawodnika na trzech pozycja (podstawa, rezerwa, głęboka rezerwa) oraz dasz "dokładnie wg listy" to że musi zagrać 48 minut. Stopień podporządkania trenera nie wynosi 100% (nie jest tak napisane) tylko 99%. A Ty próbujesz wymusić 100% poprzez ustawienie nienaturalne (ustawianie zawodnika z podstawego składu na rezerwie - co jest samo sobie sprzeczne, bo nie można być równocześnie zawodnikiem wyjściowem piątki i rezerwowym.

Tak więc nie widzisz nielogiczności w takim ustawieniu (bo jest to dla Ciebie wygodne) a szukasz braku logiki w zachowaniu trenera.

Poza tym zawsze masz rozwiązanie. Możesz desygnować tylko pięciu zawodników do składu i problem rozwiązany.

This Post:
00
141665.239 in reply to 141665.238
Date: 6/21/2010 5:00:22 PM
Overall Posts Rated:
9292
Natomiast ten element jest najwidoczniej zamierzony i zaprojektowany przez BB-ków.

Widzisz może jest on Najwidoczniej zamierzony, ale czy na 100% jest ? Tego pewnie nie wiesz sam. Tak naprawdę nigdzie nie jest to dobrze opisane, a możliwości wyboru zmian powinne nam dawać pole do popisu zwłaszcza, że tego typu sytuacje były poruszane na forum nawet przez menagerów z wyszych lig. Nigdy wszystko nie będzie na 100% i wiele elementów jest jasnych. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o polecenia ograniczające trenera, a dające nam prawo decydowania zmian (kto z kim), a nie wprowadzanie przez trenera byle kogo jeżeli nie powinien tego robić.

Last edited by djcharles at 6/21/2010 5:01:09 PM

Advertisement