......
Τα οικονομικά στοιχήματα στην επενδυτική λίστα της Markit έφτασαν στα ύψη εντός του 2010, συνεισφέροντας δραματικά στην αύξηση του κόστους ασφάλισης του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια του ποσού που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για να δανειστεί. Για παράδειγμα, το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατομμύριων δολαρίων, αυξήθηκε σε περισσότερα από 400.000 δολάρια το Φεβρουάριο, έναντι 282.000 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου.
Για αρκετές ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς η ζήτηση για τα credit-default swaps εκτινάχθηκε στα ύψη, οι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα εγκαταλείψαν την αγορά, αυξάνοντας τις αμφιβολίες κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει αγοραστές για την επόμενη προσφορά ομολόγων.
Η επενδυτική λίστα Markit καλύπτει μια σειρά από ασταθείς οικονομίες κρατών, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και καθώς οι ανησυχίες για τα χρέη αυτών των χωρών έκαναν το γύρο των διεθνών αγορών, το Φεβρουάριο, ο αριθμός των συναλλαγών στη λίστα της Markit εκτινάχτηκε στα ύψη.
Τον ίδιο μήνα, η ζήτηση για τέτοιου είδους συμβάσεις προώθησε συναλλαγές ύψους 109,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 52,9 δισεκατομμυρίων τον Ιανουάριο. Από την πλευρά της η Markit συλλέγει ένα στάνταρντ ποσό από κάθε επενδυτή για την άδεια συμμετοχής του στη λίστα.
Ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελβετικών γιγάντων Credit Suisse και UBS, των γαλλικών Societe Generale και BNP Paribas αλλά και της γερμανικής Deutsche Bank, αποτελούν κάποια από τα βαρύτερα ονόματα επενδυτών της λίστας, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις τραπεζιτών που δουλεύουν σε αυτές τις τράπεζες.
Aris kai den eimai kala