Wybierając sobie zawodnika, którego chcesz kupić kieruj się jego skillami, a nie oceną meczową czy statystykami, bo tylko skille są stałe (w przypadku zawodników nie trenowanych, poniżej 32 lat i wyłączając kondycję). Statystyki z meczu / sezonowe zawodnika zależą nie tylko od jego skilli ale także od wielu innych zmiennych, których nie będziesz w stanie przeanalizować, jak np. taktyki granej przez jego zespół i przeciwnika, nastawienia do meczu, poziomu entuzjazmu oraz poziomu zawodników przeciwnika.
Oceny meczowe także zależą m.in. od formy, nastawienia do meczu oraz czasu przebywania na boisku (7 minut różnicy to dość sporo jeśli chodzi o ocenę). Niektórzy piszą też że od poziomu ligowego na jakim gra. Nie chce mi się w to wierzyć, ale ja od dawna gram w tej samej lidze więc mogę się w tej kwestii mylić.
Ze statów możesz spojrzeć na to jak często zawodnik fauluje. Istnieje teoria że każdy zawodnik ma ukryty skill determinujący jak często fauluje , coś w stylu "agresywność". Wiadomo, że nie ma co kupować zawodnika, który będzie w co drugim meczu schodził za faule.
Jeszcze a propos tego:
Nie da sie ukryc, że zawodnicy z takimi samymi skilami moga zupełnie róznie zarabiać.
W prawdziwym życiu - jak najbardziej, ale w BB zawodnicy z tymi samymi skillami będą zarabiać dokładnie tak samo