W związku z tym nie wiem czy ogólna dyskusja coś wniesie. Według mnie środowisko U-21 musi we własnym gronie zastanowić się co zmienić by było lepiej. Ewentualnie z pomocą musi przyjść nowy coach. Nawet jeśli jest dobrze to zawsze przecież może być lepiej;-) A czy jest dobrze to już zweryfikuje wynik.
też tak uważam, że nowa miotła może coś fajnego wniesie...taka już charakterystyka kadr i zmian w nich. A potrzeba dyskusji jest...sam piszesz powyżej o tym. Więc pozbądź się wątpliwości a serce wypełnij nadzieją..;)
Utalentowanego grajka do U-21 można kupić za 100-200k i po 4 sezonach można go sprzedać za około 1mln czyli 8-10 razy więcej. Jak robisz takich trzech to jest jakiś biznes. To są tylko 4 sezony
sytuacja,którą opisujesz można i faktycznie zaobserwować, ale tak od 2/3 sezonu. Na początku za setkę to można wsunąć jakieś danie u Gesslerowej a nie kupić kogoś poważnego dla U21. jedno zero więcej za czołówkę listy jak najbardziej. a nawet teraz patrz:potencjał 7 :
Jump Shot: mediocre Jump Range: respectable ↑
Outside Def.: proficient Handling: mediocre
Driving: respectable Passing: average
potencjał 7:
Jump Shot: strong ↑ Jump Range: average
Outside Def.: prominent Handling: average
Driving: mediocre Passing: average
Inside Shot: respectable Inside Def.: strong
obaj nie schodzą z ceną poniżej 300 000 i to teraz i to praktycznie z bardzomałymi szansami na cokolwiek
i tak jest teraz...cena jaką podałeś jest niemożliwa dla złapania na początku sezonu za gracza z top 50 listy albo i dalej...
Za utalentowanego grajka do NT trzeba wydać 8-10 razy więcej czyli koło 1mln na starcie. Po 9-10 sezonach ile jesteś w stanie za takiego grajka dostać? 3-4 mln? Czy to jest taki dobry interes?
a co wniesie w jakość gry dla klubu? masz mutentów (oczywiście na skalę U21) u siebie w składzie? Jak większość kumatych właścic8ieli z dobrem klubu na tarczy...mało kto trzyma takie badziewie..ale grajek do NT to już inna rzecz. Ten to wnosi sporo już po 4 sezonach treningu i kosztuje mniej w stosunku do tego co wnosi. Zgodzę się, że dla osób chcących zaliczyć flagi przy grajkach U21 to łatwiejsza droga. Ale jak pisałem osób tych nie jest wiele...
Wszystko jest kwestia dobrej inwestycji. Im taniej kupisz tym więcej możesz zarobić. Oczywiście do NT też można kupić grajka za taniej niż 1mln i wtedy zarobek wzrasta. Natomiast na pewno nie jest tak, że na treningu do U-21 nie da się zarobić.
trenowanie gracza pod kadrę jakąkolwiek w tym kraju i osiągnięcie kadry jest nieopłacalne nic a nic:)
rozpatrywanie tego z punktu widzenia ekonomii nie jest zasadne. Właśnie niepoliczalne czynniki jak chęć posiadania kadrowicza daje kilku maniaków w tym względzie skorych do poświęceń.
Jak sami pisaliście grajków do U-21 jest mnóstwo na TLu i schodzą za drobne bo nikt nie jest nimi zainteresowany więc teoretycznie łatwiej jest kupić dobry materiał do treningu za drobne.
jak pisałem, za drobne to można kupić gościa, który nawet trenowany ściśle według zasad nie złapie się (zdecydowana większość znanych mi przypadków - ale oczywiście bywają wyjątki)
Według mnie multiskilli nie robi się by na nich zarabiać. Ich się robi przede wszystkim dla własnego klubu bo na TLu nie zawsze można dostać to co by się chciało, a także dla własnej przyjemności. Wielu ludzi czerpie ogromną frajdę z wytrenowania super grajka by kiedyś z dumą powiedzieć: " Zrobiłem najlepszego SF/PG/SG/PF/C w BB" !:D Jest to cel dla którego ludzie grają.
o to to to..właśnie o to chodzi..a takie podejście i sposób idealnie wytrenowanego gracza pod U21...hmm nie idą w parze
Więc chyba lepiej złapać takiego: "Wytrenowałem fajnego grajka dla klubu daje szansę na podprowadzenie w jeszczze lepszym kierunku...a no i zapomniałem:) zagrał w U21" - takich właścicieli jest zdecydowana większość.
Last edited by Astarotte at 5/20/2013 8:01:41 AM