Jeżeli chodzi o projekty i trening to wszystko kwestia chęci i dobrego marketingu;-) Dobrze pamiętam czasy jak trening multiskillowy nie był trendy. Było jak teraz z U-21 tylko w drugą stronę. Pamiętam, że za żadne skarby nie dało się nakłonić ludzi by trenowali grajków na nie swoich pozycjach. Pamiętam jak dziś, że ludzie odpowiadali: "Ale jak to? To jest PG. PG mam na C wystawiać? Coś Ci się czasami nie pomyliło":D No i udało się to zmienić. Nie widzę powodu dla którego trening do U-21 nie mógłby być równie trendy co do NT.
ucięło mi fajną wypowiedź:)
ale po efektach go poznacie...co masz po treningu multi a co po mutowaniu?
generalnie zaznaczam, że produkcja pod Nt ma dodatkowy atut. Pasuje do podejścia najpierw klub potem kadra (pod kątem ekonomicznym i przydatności w klubie). Podejście odwrotne spowodowało wyginięcie zawodników pod kadrę a dopiero dalej dla klubu. Ciężko przekonać właściciela do tego drugiego skoro ogólne forum i rady wszystkich dookoła są inne niż kierunki nadawane przez skauta. Patrz na wątek porad lub same poradniki na forum. Więc kto podejdzie do tego wbrew temu co krzyczą wszyscy?
Jak wielu graczy jest zakopywanych przez innych gdy dół jest zrobiony pod U21, nawet góra jest jakaś a el kto takie monstrum z pensją ponad 100 000 i pozycją C wystawiać będzie na górze? Próbowałem tak Pakurę i to był ostatni dzwonek. Posiadasz w swoim składzie tak wytrenowanych graczy jak piszesz?
Ja jestem diametralnie odmiennego zdania. Według mnie w U-21 jest dużo łatwiej bo krócej. 4 sezony to nie 9. Łatwiej jest 4 sezony trenować na najwyższych obrotach niż 9. Dłuższy czas to też większe prawdopodobieństwo różnych sytuacji losowych. Dłuższy czas to też kilka razy więcej zmian trenera i dodatkowa kasa.
tak w tym ujęciu czasu - to szybciej i łatwiej. W przypadku zerknięcia na aspekt finansowy i prrzydatność gracza z gruntu to działąnie nie ma wielkiego sensu. Właśnie ten niepoliczalny czynniki chęci posiadania kadrowicza robi różnicę. Dlatego mamy kilku chętnych do trenowania czasem szalonego (ale według mnie za mało).
Poza tym w u-21 jest tylko przyjemny trening na głównych pozycjach. Żadnego skakania po pozycjach. W NT trzeba trenować grajka na "nie swoich" pozycjach. Sam robiłeś Gieysztora więc wiesz z czym to się wiąże:-)
Gieysztor nie zagrał w NT...grał natomiast skutecznie w U21.