BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol.8

Pytania i odpowiedzi vol.8 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: ozi90

This Post:
00
146573.239 in reply to 146573.238
Date: 6/19/2010 2:59:48 AM
Overall Posts Rated:
6363
:))))))))
Dlatego dalej jestem przy tym ze zasady powinny byc zmienione na prawidlowe przynajmniej w tym sezonie:P

Ale ja nie mam do ciebie pretensji, tylko mówie jak uważam ;)

From: MuzG
This Post:
00
146573.240 in reply to 146573.239
Date: 6/19/2010 5:24:58 AM
Overall Posts Rated:
3030
Już kiedyś o tym potencjale było mówione na forum, ale dzisiaj miałem okazję pierwszy raz zobaczyć to na własne oczy więc dziele się z tymi którzy jeszcze nie widzieli (8980751)

This Post:
00
146573.242 in reply to 146573.232
Date: 6/19/2010 5:45:42 AM
Overall Posts Rated:
188188
OK, to jedziemy dalej, a w zasadzie cofniemy się trochę:
Każda z 16 drużyn danej ligi może wybierać trzykrotnie, w kolejności odwrotnej niż kolejność, jaka miała miejsce na zakończenie sezonu, przed meczami fazy play-off, barażami oraz spadkami (czyli ta, która zakończyła sezon na ostatnim miejscu, będzie wybierała jako pierwsza). Jeśli dwie drużyny będą miały taki sam bilans zwycięstw, brana pod uwagę jest różnica zdobytych i straconych punktów (Punkt Zdobyte minus Punkty Stracone), a jeśli i różnica jest identyczna, w trzeciej kolejności liczy się ilość zdobytych punktów.

Myślę, że to już jest wyraźna sugestia.

Może i ten fragment jest traktowany jako ważniejszy, ale w sumie nie wyjaśnia, jaka kolejność i skąd ona się wzięła (bierzemy pod uwagę ligę a nie konferencję - 1. fragment). Rozwiązanie podaje kolejne zdanie - najpierw bilans, później różnica punktów, później zdobyte punkty.

This Post:
00
146573.243 in reply to 146573.242
Date: 6/19/2010 6:04:16 AM
Overall Posts Rated:
7474
Ten początkowy fragment "Każda z 16 drużyn danej ligi może wybierać trzykrotnie" niczego nie wyjaśnia. A jedyną sugestię jaką daje jest taką, iż każda drużyna wybiera w drafcie ;)))
Nie ma ani słowa o łączeniu obu konferencji w jedną wspólną tabelę tak samo jak nie ma ani słowa o ustawianiu jej wg bilansu.
Dodatkowo zwrot "Jeśli dwie drużyny będą miały taki sam bilans zwycięstw" wprowadza w błąd i pozwala niektórym interpretować to tak jak np. ogorek, że chodzi o dwie drużyny które zajęły te same miejsca w swoich konferencjach.
Ja to rozumiem, Ty to rozumiesz, ale jak widać nie wszyscy.

Jakiś czas temu zgłaszałem tutaj, iż powinniśmy edukować jak największą ilość graczy, żeby zachęcać ich do gry. Żeby budować społeczność.
A wg mnie wszystko czego nie rozumieją może ich dodatkowo zniechęcać. Mogą uznać, że coś jest bez sensu (nie dlatego, że takie jest tylko dlatego, że im się wydawało że powinno być inaczej).

PS. Zresztą po co ja to tłumaczę i walczę o zmianę, skoro dzięki temu zapisowi niektórzy moi ligowi rywale źle interpretują zasady draftu co jest tylko na moją korzyść ;)

This Post:
00
146573.244 in reply to 146573.243
Date: 6/19/2010 6:35:08 AM
Overall Posts Rated:
188188
Ten początkowy fragment "Każda z 16 drużyn danej ligi może wybierać trzykrotnie" niczego nie wyjaśnia. A jedyną sugestię jaką daje jest taką, iż każda drużyna wybiera w drafcie ;)))

NIe ma wyjaśniać, podaje fakt, że cała liga losuje :)

Nie ma ani słowa o łączeniu obu konferencji w jedną wspólną tabelę tak samo jak nie ma ani słowa o ustawianiu jej wg bilansu.
Dodatkowo zwrot "Jeśli dwie drużyny będą miały taki sam bilans zwycięstw" wprowadza w błąd i pozwala niektórym interpretować to tak jak np. ogorek, że chodzi o dwie drużyny które zajęły te same miejsca w swoich konferencjach.
Ja to rozumiem, Ty to rozumiesz, ale jak widać nie wszyscy.

Ja tam nie widzę wzmianki, że porównujemy miejsca w konferencjach na podstawie bilansu. Nie ma o tym żadnej wzmianki, więc nie mam pojęcia, skąd taki pomysł..
A o kolejności mówi właśnie ten fragment, mówiący o bilansie i punktach. Nie ma nic o tym, jakoby zajmowane miejsce miało znaczenie przy kolejności w drafcie.

Jakiś czas temu zgłaszałem tutaj, iż powinniśmy edukować jak największą ilość graczy, żeby zachęcać ich do gry. Żeby budować społeczność.
A wg mnie wszystko czego nie rozumieją może ich dodatkowo zniechęcać. Mogą uznać, że coś jest bez sensu (nie dlatego, że takie jest tylko dlatego, że im się wydawało że powinno być inaczej).

Przecież wyjaśniamy niejasności :)

From: Suchy1986

To: MuzG
This Post:
00
146573.245 in reply to 146573.240
Date: 6/19/2010 6:55:05 AM
Overall Posts Rated:
1010
ten potencjał ejst po prostu powalający ;D Tez kiedyś coś takiego już widziałem i zgłupiałem, więc napisałem do jednego z GMów. Tylko już nie pamiętam co mi odpisali ;D Ale jakoś to tłumaczyli, że to są jakieś testowe postacie, albo ich prawdziwe nazwiska. Nie wiem już dokładnie.

This Post:
00
146573.246 in reply to 146573.244
Date: 6/19/2010 7:38:12 AM
Overall Posts Rated:
7474
Ja tam nie widzę wzmianki, że porównujemy miejsca w konferencjach na podstawie bilansu. Nie ma o tym żadnej wzmianki, więc nie mam pojęcia, skąd taki pomysł..
A o kolejności mówi właśnie ten fragment, mówiący o bilansie i punktach. Nie ma nic o tym, jakoby zajmowane miejsce miało znaczenie przy kolejności w drafcie.

Dlatego, że nie ma wzmianki dlatego pojawia się miejsce na interpretację. I wówczas pojawiają się u graczy różne pomysły.
A nasi gracze są zdolni i pomysłowi

This Post:
00
146573.247 in reply to 146573.242
Date: 6/19/2010 8:13:25 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie zgadzam się, przeczytaj jeszcze raz:
Każda z 16 drużyn danej ligi może wybierać trzykrotnie, w kolejności odwrotnej niż kolejność, jaka miała miejsce na zakończenie sezonu, przed meczami fazy play-off, barażami oraz spadkami (czyli ta, która zakończyła sezon na ostatnim miejscu, będzie wybierała jako pierwsza). Jeśli dwie drużyny będą miały taki sam bilans zwycięstw, brana pod uwagę jest różnica zdobytych i straconych punktów (Punkt Zdobyte minus Punkty Stracone), a jeśli i różnica jest identyczna, w trzeciej kolejności liczy się ilość zdobytych punktów.

Fragment, który Ty wytłuściłeś, jest później. I naturalne jest, że jest on traktowany jako drugie kryterium (gdy wcześniejsze nie rozstrzyga). A teraz zwróć uwagę na wytłuszczony przeze mnie fragment.
I wytłumacz w jaki sposób rozumieć, że piąta drużyna w jednej konferencji ma wyższą pozycję na zakończenie sezonu niż pierwsza w drugie? (podawałem linka do takiej konfencji). Skoro jest wyżej po sezonie zasadniczym to chyba powinna grać w PO? Sprawdź tamtą ligę, zwycięzca lewej konferencji ma bilans 11-11 a piąta drużyna prawej ma bilans 12-10.
Rozwiązanie podaje kolejne zdanie - najpierw bilans, później różnica punktów, później zdobyte punkty.
Ono przez czytających nie jest traktowane jako pierwsze kryterium tylko jako drugie. I stąd się biorą nieporozumienia. Takie zostawienie tego zapisu dalej będzie niezrozumiałe.

From: toporek
This Post:
00
146573.248 in reply to 146573.246
Date: 6/19/2010 8:13:42 AM
Overall Posts Rated:
4040
Do obecnego tekstu wystarczy dodać jedno zdanie i wszystko powinno być jasne. Proponuję coś takiego:

Draft działa w następujący sposób: Po zakończeniu sezonu, na potrzeby draftu generowanych jest 48 nowych graczy. Każda z 16 drużyn danej ligi może wybierać trzykrotnie, w kolejności odwrotnej niż kolejność, jaka miała miejsce na zakończenie sezonu, przed meczami fazy play-off, barażami oraz spadkami (czyli ta, która zakończyła sezon na ostatnim miejscu, będzie wybierała jako pierwsza). Do ustalenia kolejności w lidze tworzy się nową tabelkę z wszystkimi zespołami: Big 8 + Great 8 razem (miejsce zajęte w konferencji nie ma znaczenia) Jeśli dwie drużyny będą miały taki sam bilans zwycięstw, brana pod uwagę jest różnica zdobytych i straconych punktów (Punkt Zdobyte minus Punkty Stracone), a jeśli i różnica jest identyczna, w trzeciej kolejności liczy się ilość zdobytych punktów. Po ustaleniu kolejności wybierania zawodników w drafcie, drużyny zaczynają wybieranie zawodników gdy nadejdzie ich kolej. Draft ma miejsce w przerwie między sezonowej, dwa dni po terminie trzeciego (dogrywkowego) meczu o mistrzostwo ligi (czyli draft ma miejsce w pierwszy wtorek po wyłonieniu mistrza ligi).

Last edited by toporek at 6/19/2010 9:55:46 AM

This Post:
00
146573.249 in reply to 146573.244
Date: 6/19/2010 8:17:30 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie ma nic o tym, jakoby zajmowane miejsce miało znaczenie przy kolejności w drafcie.

No właśnie nie. Przecież wyżej jest wyraźnie o zajmowanym miejscu:
w kolejności odwrotnej niż kolejność, jaka miała miejsce na zakończenie sezonu, przed meczami fazy play-off, barażami oraz spadkami (czyli ta, która zakończyła sezon na ostatnim miejscu, będzie wybierała jako pierwsza).

Może zróbmy test. Zadajmy na jakimś niezwiązanym z BB forum pytanie odnośnie tej ligi:
http://www.buzzerbeater.com/league/2093/overview.aspx?sea...
I informacja, że cztery zespoły w każdej konferencji kwalifikują się do PO. I pytanie ma brzmieć, która drużyna jest wyżej na zakończenie sezonu - Bzura czy Invazion.
Mam mocne przypuszczenie, że 90% będzie uważało, że Bzura jest wyżej.

Advertisement