Mam wątpliwości czy pochwały Kinga z moich ust dobrze na niego wpłyną;-) ale zaryzykuję...Zrobię to dla tych co chcą poczytać coś o reprezentacji po wygranym meczu;-)
Zacznę od tego, że King od początku swojej kadencji stawia na dosyć "dziwny" system zmian. Przynajmniej na dzisiaj tak się wydaje...a być może już niedługo będą tak grać wszyscy:D.
PlusyDużym plusem jest to, że minuty są równo rozłożone na cały zespół, a co za tym idzie wydaje się, że efektywność drużyny w trakcie całego meczu jest większa. Widać to zarówno w ocenach poszczególnych zawodników, jak i w statach całej drużyny.
Minusy Nieoczekiwane, niekontrolowane zmiany, w czego efekcie czasami na pozycjach pojawiają się gracze, którzy nie powinni się na nich pojawiać.
Dzięki temu systemowi zmian w meczu z Serbią wyciągnęliśmy znakomite, niesamowite, wręcz nieziemskie staty i oceny zawodników. Gurak wyciągnął nawet 20,5, a do tej pory myślałem że 20 to maksymalna ocena;-). Jak te staty wpłynęły na mecz i wynik? Ciężko jest mi powiedzieć. Ciągle mam mieszane uczucia. Może King powie coś więcej, bo na pewno ma swoje przemyślenia...W końcu jest jakiś powód, dla którego tak gra;-). W każdym bądź razie są to bardzo imponujące i zaskakujące statystyki. Jedne z najwyższych, jak nie najwyższe obecnie w Europie. O ile wierzyć statom to myślę, że z takimi statami powinniśmy spokojnie walczyć o medale. Nie mniej jednak ja statom wierzę coraz mniej (Z Hiszpanią przegraliśmy mimo lepszych statystyk) i jak na razie jestem sceptykiem jeżeli chodzi o możliwości medalowe;-) Oby King mnie zaskoczył tak jak z tymi statami:P
Pomijając system zmian i jego wpływ na wynik, jestem zdania że Serbia całkowicie zawaliła ten mecz podejmując beznadziejne według mnie decyzje taktyczne. Z drugiej strony my to bardzo dobrze wykorzystaliśmy. Według mnie to właśnie taktyka miała największe znaczenie w tym przekonującym zwycięstwie. O dziwo zagraliśmy
szybko! Jestem ciekawy skąd taka decyzja selekcjonera? W każdym bądź razie pamiętając pewien fragment z mowy wyborczej Kinga na temat tempa gry, cytuje:
Ja tu szczególnie cieszę się ze zmiany opinii przez Big Z (na marginesie szkoda, że nie startuje). Pamiętam, że wtedy napisał coś w stylu, że nie widzi sensu w zwalnianiu gry i nigdy by tak nie zagrał. A teraz okazuje się, że wszystkie ważne mecze gra wolno. I to nawet gdy atakuje pod kosz, a przecież LP ma swój szybki odpowiednik.
Nawiązując do tej wypowiedzi cieszę się, że King ten bardzo ważny mecz zagrał szybko, bo w lidze gra tylko wolno, a przecież LI ma swój wolny odpowiednik;-) Jak się okazało po meczu, była to bardzo dobra i wydaje się, że przemyślana decyzja. Dlaczego bardzo dobra?
1. Grając szybciej bardziej wykorzystuje się słabości rywali, a Serbowie byli w tym meczu bardzo słabi.
2. Przy szybkim tempie bardziej liczą się podania, a w tym meczu zanotowaliśmy prawie dwa razy więcej asyst niż rywale (25 do 13).
Last edited by kozlik4 at 2/28/2011 8:57:08 PM