Véleményem szerint sem kell felsőbb ligákban 18-19 éveseket edzeni, de erősen ajánlott, már ha érdekel a válogatott jövője, mert kis csapat egyre kevesebb lesz, aki hoz annyi áldozatot, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszerhez idomulva elsősorban a 18 éveseket edze... (amihez ugye kell edző/játékos vétel+az eltartásuk ami mellett kb semmire sem marad pénz).
De azért a panaszkodás folyamatos, hogy ide került a legnagyobb tehetségünk, oda igazolták ezt/azt, nem kap rendesen edzést/nem követi az utasításokat, 1 szezon után átadón, vagy nem is válaszol stb... (hozzáteszem, jogosan, abszolúte megértem!)
Ebben a formában nem is ösztönzi semmi az alsóbb ligás managereket, hogy akkor uccu neki, neveljünk U21re meg NT-re, mert ez kb egyenlő minden más feladásával (nem jut rá pénz). Persze, hogy kompromisszumokat fog kötni, ahol elsősorban a saját csapatának az eredményeit helyezi előtérbe és (már bocsánat) de nagy ívben sz...k a scout-ok óhajaira/sóhajaira...
Egyszerűen úgy van megkreálva a rendszer, hogy ha nem tudsz 2-3 szezononként 1-1 ligát feljebb lépni, esélytelen hosszú távon a folyamatos nevelés, anélkül, hogy minden mást beáldozz érte.
Ilyen feltételekkel pedig nem fognak tolakodni a csapa hogy had én, had én áldozzak be minden, csak, hogy legyen elég jól nevelt fiatal játékosunk.
Mindez független attól, hogy Te vagy én milyen taktikát/csapatépítést alkalmazunk. Vagy kiépítésre kerül egy megbízható, stabil farmcsapati kör (aki ugye mindent beáldoz a nevelés oltárán), vagy szezonról szezonra nagyobb lesz a hiány jól kinevelt, fiatal magyar tehetségekből... (szerencsére erre már látszanak az erőfeszítések, lásd: kivételes edzős projekt, center program)
Attól, hogy megállás nélkül szajkózzák egyesek, hogy alkalmazkodni kell, attól nem lesz több csapat aki alkalmazkodik, inkább elmegy és játszik máshol (megint csak hosszú távon csökken a versenyképességünk) vagy sz...k az egészbe és adott esetben elvesztünk szezononként újabb "x" legenda/mvp 18/19 éves fiatal tehetséget...