BuzzerBeater Forums

BB Magyarország > Kérdés és csevegő XX.

Kérdés és csevegő XX. (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
11
230274.250 in reply to 230274.249
Date: 12/10/2012 1:58:54 PM
Overall Posts Rated:
9797
Célszerű, de nem célszerű 18 évesekkel.

This Post:
22
230274.251 in reply to 230274.249
Date: 12/10/2012 2:33:31 PM
Overall Posts Rated:
4343
Figyelj. Én arról beszélek, hogy a jelenlegi - korántsem tökéletes! - szabályozás alapján is lehet tervezni, taktikázni, sikereket elérni. A szabályozás nonstop fikázása valamilyen szinten az I. oszt.-osok, a II. oszt. legjobbjai, stb. eredményeinek "lebecsülése". Ők ugyanis ugyanilyen szabályozás keretei között érték el az eredményeiket, ergo ügyesebben terveztek, taktikáztak nálunk. Mindannyian tudjuk, hogy ebben a játékban is kell szerencse az eredményességhez, de annál azért nagyobb a "tudás" szerepe. Szerintem.

1 példa. Az öcsémmel 3 szezonnal ezelőtt kitaláltunk egy új koncepciót a csapatára. 1 kivételével - akit régóta edzett és beleillett az új koncepcióba - valamennyi kulcsjátékosát eladta, és az új koncepció szerint vásárolt játékosokat, új taktikát játszott. Ezt követően - csodák csodája! - III. oszt-ból 2 szezon alatt jutott az I. oszt-ba, és csodálkoznék, ha idén kiesne onnan. Meg tudta csinálni. Pedig asszem kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy I. oszt-ba jutottak (és nem a játék kezdete táján regeltek).

És nekem is volt annyi eszem, hogy az u21esemet már időben elkezdtem edzeni, így amikor a III. oszt-ból fel akarok jutni, már megvan a kezdő irányítóm - mellette nevelhetem a másik kettőt. Lehet, hogy nem jön be, nem tudom.

Mindezzel csak azt próbálom érzékeltetni, hogy lehet előre tervezni, és lehet "okosabbnak" lenni a többi játékosnál. A mindenkori, minden játékosra érvényes szabályozás keretei között.

This Post:
00
230274.252 in reply to 230274.251
Date: 12/10/2012 4:39:26 PM
Overall Posts Rated:
350350
Oké, legyen igazad és ne essek ki a 3-ból 3 taknyossal.
Én azt nem vitatom, hogy csapatépítéssel ne lehetne okosan lavírozni magas ligában. Egy szóval sem hoztam szóba ezt. Most tehát te csúsztatsz és nem kicsit.
De ha már itt tartunk mutass egy olyan MKL vagy 2. ligás csapatot, aki 3 fő 18 évest edz úgy, hogy közben az eredményessége is megmarad és stabilan bent maradó lesz év végén. Szerintem egyet se tudsz ilyet mutatni.

Ez nem tervezés kérdése, ha 3 helyed van edzésre azt kihasználod,mert úgy éri meg. De kizárólag edzés szempontból, püileg már más kérdés. Nem tudsz olyan csapatot mutatni, aki 3 18-19 évessel bajnoki címre hajtson 1. osztályokban.
És itt nem máltai, luxemburgi szintű ligákra gondolok, hanem a világelit vagy csak közepesen erős ligákra.

Témát lezártam, privátban megírom mindenkinek, akit érdekel, hogy mi a bajom itt.

Last edited by ReMiX ™ ☎ at 12/10/2012 6:30:38 PM

This Post:
22
230274.253 in reply to 230274.252
Date: 12/10/2012 11:43:34 PM
West-Buda
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
274274
De ha már itt tartunk mutass egy olyan MKL vagy 2. ligás csapatot, aki 3 fő 18 évest edz úgy, hogy közben az eredményessége is megmarad és stabilan bent maradó lesz év végén. Szerintem egyet se tudsz ilyet mutatni.

Ez nem tervezés kérdése, ha 3 helyed van edzésre azt kihasználod,mert úgy éri meg. De kizárólag edzés szempontból, püileg már más kérdés. Nem tudsz olyan csapatot mutatni, aki 3 18-19 évessel bajnoki címre hajtson 1. osztályokban.
És itt nem máltai, luxemburgi szintű ligákra gondolok, hanem a világelit vagy csak közepesen erős ligákra.

Segítek neked, miért is van ez: azért mert az 1-2. osztályos csapatok nem hülyék. Írták már fentebb, hogy nem feltétlenül kell 18 éveseket edzeni azon a 3 lehetséges helyen, de látom beragadhatott valami fogaskerék ezen a részen: edzés-3 18 éves, edzés-3 18 éves, edzés-3 18 éves....
Ez leginkább a 4. ligába való edzésséma, azoknak, akik most kezdték a játékot és fel kell építeniük egy csapatot. Vagy azoknak, akik 0-ról szeretnének újjáépíteni egyet. Értelmetlen számon kérni, hogy miért nem működik magasabb ligákban.

Last edited by Chosen at 12/10/2012 11:48:26 PM

This Post:
22
230274.254 in reply to 230274.252
Date: 12/11/2012 2:57:37 AM
Overall Posts Rated:
188188

Témát lezártam, privátban megírom mindenkinek, akit érdekel, hogy mi a bajom itt.

Nem lehet mindent egyszerre. Ezt nem érted meg szerintem. Mutass a való életben is olyan első osztályú egyesületet aki fiatal játékosát kezdőben játszatja és bajnoki címre tör. Gondolkozz egy kicsit. Eredményt szeretnél vagy nevelni. Igen lehet a II. osztályban is egy poszton edzeni állandóan 2-3 játékost. Játssz higgadt játékot és legyen egy brutális játékosod. Van ilyen a másod osztályban és simán nyer mérkőzéseket. E mellett edz és nem tör bajnoki címre még.
Számomra hihetetlen a pozitív hozzáállásod van és maximális az érdeklődésed, kutatásod a játékhoz. Sajnos itt így van megoldva egyszerre nem lehet mindenben a legjobb a menedzser!

This Post:
11
230274.255 in reply to 230274.253
Date: 12/11/2012 6:24:16 AM
Overall Posts Rated:
350350
Zárógondolat gyanánt...

Igen nem hülyék, de ki edz ezután 18 évest? Ha 1-2-ben ez nem dívik illetve nem hármasával. Marad a 3.-4. ligásoknak ez a feladat. Nektek topligában könnyű beleülni a készbe, ha egy 3-4. ligás feledz egy Vona, Ferling szintű centert, majd eladja a magas ligásoknak -azt is áron alul, ami hatalmas gond szintén. Úgy igenis könnyű továbbedzeni, ha fő készségek 16-17-ek, de próbálj feledzeni 6-ról vagy 7-ről egy játékost úgy, hogy közben megpróbálsz vele harcolni az eredményért.
Nem fog menni vagy csak részsikereid lesznek.
Azt hiszem korábban Domi is panaszkodott, hogy nem tudja a bedobó fiát normálisan edzeni csereként az elitligában.
Véleményem továbbra is az, hogy 1, de 2 játékost sem éri meg edzeni, ki kell használni a 3 helyet.
Edztem én 2 főt a 2-ben, de az is csak úgy ment, hogy az eleve bukó meccseken játszott egyik fiam, a kupában/barin meg a másik. Mindhárom mecsset nem lehet feladni, ellentétben más helyekkel.

Azt is le kell írjam, hogy ez a játék gazdaságilag nincs teljesen rendben.
Vegyük azt a példát, ha csak ennyi pénztömeg van, akkor máshol az itteni fizetések tizede vagy huszada a bérköltség!
Nagyon el van túlozva a bérek mértéke a bevételekhez képest. Ez az igazság, ha tetszik, ha nem!
Ezen kéne elsősorban változtatni és akkor mindenki befogná a száját, mint másutt.
Összegezve vagy több pénzt vagy tized ennyi bért kell képezni.

This Post:
22
230274.256 in reply to 230274.255
Date: 12/11/2012 6:47:10 AM
Overall Posts Rated:
117117
változatlanul nem értem miért KELL 3 (vagy akár csak 2) 18 évest edzeni felsőbb ligákban... de szerintem senki, még te sem. Max ha csapatépítési szándékod van... Megszoksz vagy megszöksz... ess ki IV-be aztán olyan nyugodtan edzel ahogy csak akarsz, ez van... én is megléptem, szép lassan ki is fizetődik. Van aki előbb kapcsol van aki később...sírás helyett kapcsolj te is (de legalábbis próbálj idomulni, amíg nem vezetik be az összes újításod). Vagy jelentkezz a mentor programomba :)

This Post:
00
230274.257 in reply to 230274.256
Date: 12/11/2012 6:50:46 AM
Overall Posts Rated:
350350
Kérdésedre a válasz:

de ki edz ezután 18 évest? Ha 1-2-ben ez nem dívik illetve nem hármasával. Marad a 3.-4. ligásoknak ez a feladat. Nektek topligában könnyű beleülni a készbe, ha egy 3-4. ligás feledz egy Vona, Ferling szintű centert, majd eladja a magas ligásoknak - azt is áron alul, ami hatalmas gond szintén.

Amúgy szerinted készen teremnek az mkl szintű játékosok? Szerintem kis taknyokból kemény melóval fel kell edzeni őket.

Nem akarok tovább esni, így is hatalmas érvágás volt ez a dolog.

Last edited by ReMiX ™ ☎ at 12/11/2012 6:53:18 AM

This Post:
11
230274.258 in reply to 230274.256
Date: 12/11/2012 9:47:56 AM
Overall Posts Rated:
2626
Véleményem szerint sem kell felsőbb ligákban 18-19 éveseket edzeni, de erősen ajánlott, már ha érdekel a válogatott jövője, mert kis csapat egyre kevesebb lesz, aki hoz annyi áldozatot, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszerhez idomulva elsősorban a 18 éveseket edze... (amihez ugye kell edző/játékos vétel+az eltartásuk ami mellett kb semmire sem marad pénz).
De azért a panaszkodás folyamatos, hogy ide került a legnagyobb tehetségünk, oda igazolták ezt/azt, nem kap rendesen edzést/nem követi az utasításokat, 1 szezon után átadón, vagy nem is válaszol stb... (hozzáteszem, jogosan, abszolúte megértem!)
Ebben a formában nem is ösztönzi semmi az alsóbb ligás managereket, hogy akkor uccu neki, neveljünk U21re meg NT-re, mert ez kb egyenlő minden más feladásával (nem jut rá pénz). Persze, hogy kompromisszumokat fog kötni, ahol elsősorban a saját csapatának az eredményeit helyezi előtérbe és (már bocsánat) de nagy ívben sz...k a scout-ok óhajaira/sóhajaira...
Egyszerűen úgy van megkreálva a rendszer, hogy ha nem tudsz 2-3 szezononként 1-1 ligát feljebb lépni, esélytelen hosszú távon a folyamatos nevelés, anélkül, hogy minden mást beáldozz érte.
Ilyen feltételekkel pedig nem fognak tolakodni a csapa hogy had én, had én áldozzak be minden, csak, hogy legyen elég jól nevelt fiatal játékosunk.
Mindez független attól, hogy Te vagy én milyen taktikát/csapatépítést alkalmazunk. Vagy kiépítésre kerül egy megbízható, stabil farmcsapati kör (aki ugye mindent beáldoz a nevelés oltárán), vagy szezonról szezonra nagyobb lesz a hiány jól kinevelt, fiatal magyar tehetségekből... (szerencsére erre már látszanak az erőfeszítések, lásd: kivételes edzős projekt, center program)
Attól, hogy megállás nélkül szajkózzák egyesek, hogy alkalmazkodni kell, attól nem lesz több csapat aki alkalmazkodik, inkább elmegy és játszik máshol (megint csak hosszú távon csökken a versenyképességünk) vagy sz...k az egészbe és adott esetben elvesztünk szezononként újabb "x" legenda/mvp 18/19 éves fiatal tehetséget...

This Post:
00
230274.259 in reply to 230274.258
Date: 12/11/2012 10:20:06 AM
Overall Posts Rated:
117117
egy 18 évest nyugodtan vállalhatna minden I. vagy II. osztályú csapat (akár a legnagyobb tehetségeket is, szerintem lenne rá keret ha nagyon akarnák - kupa, barátságos meccseken), ez tökéletesen egyértelmű részemről. Főleg ebben a roster minőségben ahogy kinéz a csapatok 85-90%a (főleg az MKLben) odafent... hogy van 5 brutál összevásárolt játékosa, aztán csókolom. Úgysem tudnak minden meccsen kezdeni, lenne edzéshely egy kicsinek. Ez az edzünk 3 18 évest egyszerre ilyen szinten, boccs de baromság...nem lehet, nem is kell és tök értelmetlen. Persze, h nem tudod szinten tartani magad. Az ha 3at állsz neki edzeni olyan szinten, "hozzá nem értésedet" vagy csapatépítési szándékodat jelzi. Ha az utóbbi mellett döntöttél, akkor viszont bírjon ki az ember 3 szezont amíg felépíti őket... lehet spórolni ktg csökkentéssel, lehet draftolni okoskodással... aztán ha megindulsz felfele, akkor csodát látsz majd ;) persze stadionod is legyen hozzá és akkor lesz mivel eltartani IIben és még IIIban is a kinevelt jónépet.

This Post:
11
230274.260 in reply to 230274.259
Date: 12/11/2012 11:16:14 AM
Overall Posts Rated:
411411
Szerintem nincs miről beszélni, sokatoknak igaza van. Akkor vettem Schärt, amikor feljutottam a 3. osztba. 19 éves volt amikor feljutottam vele a 2. osztba. 20 éves korába csatlakozott hozzá Gedó. neveltem őket 26 éves korukig hol ir poszton hol c poszton. Igazából egyik poszton se voltak használhatóak. Nem kellett kiesnem, mellettük mindig tudtam egy 3.-at nevelni. Meg lehet csinálni kiesés nélkül is ezt az egészet. Igaz nem volt egyszerű, és nem voltam élcsapat sem sosem. Az is sokat számít, ki melyik csoportba van, de szerintem mindenhol lehet ügyeskedni, ezt már mások is leírták. Senki sem mondta senkinek, hogy itt minden egyszerű. Sokaknak nem tetszett tudom, de elvitték Schärt 3,5-ért, most elviszik Gedót minimum 3m-ért. Hol büntetik akkor az edzést? Nem a másikra kell mutogatni meg irigykedni meg stb. hanem meg lehet csinálni bárkinek azt, amit a másik 2-3-4 játékos. A rendszerben vannak hibák ez tény, de lehet haladni előre tudatos játékkal, edzéssel stb. Nekem pl. domi lett a példaképem. Nehogy azt mondja bárki, hogy nehéz 4.-ből a 1.-be jutni. Ott van, megcsinálta pillanatok alatt. Szerencse kellett hozzá tuti, de tudás is! + Berántott egy kupát is időközben. Lehet tanulni a jobbaktól nyugodtan, nem szégyen.

Last edited by JoeBlack at 12/11/2012 11:18:12 AM

Advertisement