1. Dla tych, których mam w osiemnastce reprezentacyjnej staram się pełnić rolę opiekuna. Wiedząc o planach treningowych, sprawdzam ile mniej więcej skoków w głównych skillach jeszcze może mieć miejsce. Jeśli jest blisko, to uzgadniam z właścicielem co dalej. Wyjaśniając to, co pisałem o zablokowaniu - nie mam na myśli takiego na amen... myślę o sytuacji, w której niski potencjał w połowie sezonu kadrowego wyklucza już możliwość skutecznego treningu podstawowych skilli.
Dla przykładu:
Rzut z wyskoku: słaby ↑ Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: okropny Kozłowanie: porządny
Wejście pod kosz: porządny Podania: silny
Rzut z bliska: cudowny Obr. pod koszem: zdumiewający
Zbieranie: wspaniały Blokowanie: znaczący
Kondycja: słaby Rzuty osobiste: niezdarny
sezon się kończy, więc to jedno wklejenie niczym nam nie grozi.
2. Na to pytanie nie odpowiem w tej chwili tak szczegółowo jak powinienem - odpowiedź szczegółowa pojawi się w temacie o treningu, który założył Asta. Dla 18-latków trenowanych "pod kadrę U21" priorytetem są obrony. Ideałem by było, aby przez ten rok wzrosły o 6-7 poziomów (wiem - wygórowane plany). Resztę chcę opisać w odpowiednim temacie.
3. W przyszłym sezonie jest nadzieja na dwa warianty na obwodzie. Projekt powstał zanim zostałem trenerem kadry, więc wiem tylko kto się aktualnie nim zajmuje i jakie ma plany. Efekt poznamy za dwa tygodnie - wtedy powołam wszystkich graczy i uaktualnię bazy. Projekt zakłada trening także rzucających obwodowych. Podstawą oczywiście nadal jest grupa z OD i podaniami... czyli standard. Dla grupy obecnych 18-latków chcę zrobić podobny projekt i prowadzić go aż do osiągnięcia wieku kadrowego. Oprócz podstawowych umiejętności, które mają priorytet, chciałbym na zasadach podobnych do tych, jakie wskazał nam wszystkim PeWu doprowadzić do tego, że powstaną też zawodnicy trochę odbiegający od kalki. I proste pytanie - czy uważacie, że PeWu zmarnował Kuzniara??? O tym planie więcej za dosłownie chwilę...
4. Forum niestety nie wypaliło - zbyt wiele było wątpliwości - choćby co do tego, kto może/powinien mieć dostęp do skilli zawodników. Projekt treningowy powstał - wejdzie w życie dla obecnych 18-latków. Ważną jego część stanowić ma ujawniony dziś pomysł nagrody dla dwóch właścicieli z naszego kraju, a także pomysł PeWu, którego jeszcze dziś zdradzić niestety nie mogę. Celem obu pomysłów jest to, abyśmy mieli najlepszych zawodników na świecie patrząc i od strony wymagań idealnych i od strony potrzeb nietypowych (tak, jak obecnie KK wśród 20-latków - najlepszy na świecie obrońca).
Muszę napisać jedną ważną rzecz - bardzo ufam skautom, którzy zajmują się kadrą. I póki co nie zrobili nic, co to zaufanie mogłoby zachwiać. Pozwólcie więc, że oceny co do pewnych działań będą miały miejsce pod koniec lub po sezonie. Wtedy też przyjdzie czas na decyzje.
5. Oj zbyt wiele wymagasz:( Nie wiem, jak prezentować się będą rywale. Mogę powiedzieć, jak zapowiada się nasz skład. Pod koszem by było naprawdę świetnie, gdyby nie potencjał:( Z pierwszych 11 zawodników sortowanych według wysokości pensji tylko dwóch ma wyższy potencjał niż "8". To sprawia, że z tą pozostałą dziewiątką trzeba będzie w połowie sezonu kadrowego postępować ostrożnie. Na dodatek pięciu z tej jedenastki ma kondycję równą "1"
tragedia... Siłę naszych podkoszowych oceniam jednak wyżej niż w tym roku. Ale pełen rocznik sprawdzę dopiero za te dwa tygodnie. A na obwodzie tak jak pisałem - skauci zapowiadają, że będzie podobnie... nie widzę nikogo na poziomie dzisiejszego wymiatacza Łotyszy z pensją 52tysięcy na PG:( Nie wiem, więc czy to starczy na medal... zapowiada się, że na mistrzostwach świata będą Włosi i Łotwa/Rosja, do tego pewnie groźne USA. Zobaczymy... o ile awansujemy.
6. Oj ciężko to policzyć:( Bazy obejmują kilkaset nazwisk - przynajmniej te, które ja tworzyłem. Do 18-latków skauci mieli napisać nie omijając żadnego. Przejęliśmy nawet historyków.
cdn
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)