kannattaako pitää samaa treeniä pitkään, vai vaihdella treeniä jatkuvasti?
Taidot jakautuvat karkeasti ulko- ja sisätaitoihin ja tämän jaon sisällä tasaiset taidot edistävät treeninopeutta jonkun verran. Tämä ei tarkoita sitä, että treeniä pitäisi tai kannattaisi vaihtaa viikottain. Jos treenaat senttereitä (karkeasti lähiheittoja, sisäpuolustusta, levypalloja ja vähän torjuntaa), kannattaa pitää kolme päätaitoa jokseenkin linjassa keskenään. Täten treeniä voisi vaihtaa esimerkiksi parin kolmen viikon välein kierrätysperiaatteella: treeni A, treeni B, treeni C, treeni A, treeni B, jne.
Tietysti jos treenaat vaikkapa puolustusspesialisteja, niin sitten ei kannata niin paljon treenata hyökkäystä ja päinvastoin. Ehkä alkuun kannattaa kuitenkin lähteä treenaamaan yksinkertaisesti ja opetella hienoudet vasta seuraavan treenisukupolven kanssa - tai jos haluaa nopeammin sisään, niin sitten muutaman viikon alkuihmettelyn jälkeen.
Treeniin ei tässä mielessä ole siis yhtä oikeaa tapaa, mutta tasaisuus on yleensä hyvä lähtökohta.
Sen sijaan ulko/sisätaitojen välillä ei yleensä kannata vaihdella, ellet treenaa esimerkiksi kolmospaikan pelaajia tai jotain muita spesialisteja. Tämä ei ole niinkään pelillinen asia, vaan taloudellinen asia. Jos ostat kalliita treenattavia, niin heille kannattaa antaa treeniä joka viikko. Ja toisaalta treeniä kannattaa yleensä antaa vain nuorille pelaajille. Aloittavalla joukkueella ei käytännössä ole sellaisia vanhempia pelaajia, joille kannattaisi juurikaan antaa treeniminuutteja.
Kannattaako treenata paria pelaajaa tehokkaasti, vai montaa pelaajaa pienemmällä teholla?
Tässä on pari koulukuntaa. Toiset haluavat treenata 2-3 kolmea pelaajaa (eli yhden paikan treeniä), toiset noin 5-6 pelaajaa (eli kahden paikan treeniä). Kolmen paikan treeni on niin paljon hitaampaa, että sitä ei voi yleisesti ottaen suositella.
Jos treenaat huippulupausta kohti maajoukkuepelejä, niin sitten yhden paikan treeni on nopeampana erittäin tärkeää.
Mikä on helppo treeni aloittelijalle?
Ehkä helpoin on pitkien miesten treeni, sillä he tarvitsevat peruspelaamiseen aika harvoja taitoja. Mutta kyllä aloittelijalle käy oikeastaan kaikki paitsi kolmospaikan pelaajien treeni, joka on haastavampaa.
Jos oppii perusasiat nopeasti ja saa kovan lupauksen treeniin, niin kolmospaikan miesten treeni voisi olla oikeastaan hyvä ase aloittelijallekin. Käytännössä pitäisi olla keskimittainen pelaaja, jolla on monipuoliset taidot heti lähdössä. Tälle sitten sopivalla painotuksella vuorotellen (pitkällä aikavälillä) sisätaitoja ja ulkotaitoja. Tällainen pelaaja olisi siis valmistuessaan omimmillaan SF-paikalla, mutta treeniaikana hän ei välttämättä pelaisi sillä paikalla minuuttiakaan, sillä SF-paikkaa saa useimmissa treeneissä harjoitettua vain kolmen paikan treenissä (mikä siis ei yleensä kannata).
Mitä hyötyjä/haittoja eri treeneistä on?
Haittoja? Palkka kasvaa ja potentiaalikatto lähenee (eli piste, jossa pelaajalle ei enää kerry taitoja järkevällä nopeudella).
Treeni kannattaa painottaa kunkin paikan päätaitoihin ja tärkeimpiin aputaitoihin. Kannattaa silti muistaa, että BuzzerBeaterissa pelaaja käyttää periaatteessa kaikkia taitoja kaikilla pelipaikoilla. (Pelipaikoilla vaadittavat taidot löytyvät hieman aiemmin tästä samasta puusta. Joku varmaan linkittää piakkoin.)
Mitkä asiat vaikuttavat treeninopeuteen?
Pelaajan ikä, pituus, potentiaali (jos ollaan lähellä potentiaalin määrittämää taitokattoa), valmentajan taso, treenityyppi ja monellako paikalla, pelaajan saamien peliminuuttien määrä. Unohtuikohan mikään tärkeä?
Tuo minuuttiasia on oleellinen. Joka viikko pitäisi pyrkiä siihen, että treenattava pelaaja saa treeniin oikeuttavalla pelipaikalla täydet 48 minuuttia (tälle on merkintä 48+). Jos siis treenaat vaikkapa paikkoja PF/C, pelaajan täytyy saada vähintään 48 minuuttia yhteenlaskettuna näillä paikoilla saadakseen täyden treenin