Zgadzam się z Tobą, że to nie jest złamanie reguł, ale ja bym to nazwał zwykłym sk..syństwem, nieporównywalnym do umawiania się na TiE. Bo się umówisz na to TiE albo nie umówisz i koniec. Mnie to tak bardzo ani grzeje ani ziębi, jest to sprawa dwóch managerów, średnio mnie też obchodzi jak ktoś kogoś wydyma czy dotrzyma słowa.
A tutaj mamy do czynienia z tym, że pracowaliśmy nad tym zawodnikiem ponad 3 sezony. Włożyliśmy naprawdę mnóstwo trudu, żeby zawodnik grał w kadrze, bo zwłaszcza jeśli chodzi o Centrów to jest to najbardziej niewdzięczna pozycja jeśli chodzi o U-21. Żre dużo, a daje od siebie tak sobie. Dużo łatwiej by było kupić za grosze właścicielowi jakiegoś dziadka z podobnymi skillami.
Za tym musi stać cały mechanizm, bo sytuacja po raz trzeci jest taka sama. Zawsze robią to Rosjanie wtedy, kiedy wiedzą, że zagrają przeciwko nam. Nie wierzę w przypadkowość tego wszystkiego, bo robią to tylko oni w sposób niemal identyczny i tylko przed meczami z nami. Muszą stać za tym konkretni ludzie i to wszystko koordynować.
Przypadek I:W sezonie 13 Rosyjski klub
(166615) wykupuje naszego najlepszego Centra
Lucjana Bremera (11031372) za grubą kasę. Wiadomo jest, że 2010-09-13 gramy przeciwko Rosji. W pierwszym tygodniu u nowego właściciela Bremer nie gra w ogóle, w drugim tygodniu gra 127 minut. Oczywiście leci w dół mu forma i nie nadaje się do gry przeciwko Rosji.
Przypadek II:Sezon 15. Rosyjski klub
(39307) kupuje 2011-03-17 naszego Centra
Beniamina Piszczka (13625394). Wiadomo, że gramy z Rosją 2011-04-04. W pierwszym tygodniu gra 0 minut (w ogóle), w drugim tygodniu 132 minuty. Forma mu leci i znowu nie może grać przeciwko Rosji.
Przypadek III:Ma miejsce właśnie teraz. Tak się składa, że wszystko wskazuje na to, że zmierzymy się z Rosją w drugiej rundzie U-21 (top-12). Na TL pojawił się nasz Center Bernard Lupa
(18322805). I co? Oczywiście kupuje go Rosyjski klub
(39274), który dziwnym trafem wyprzedaje przy okazji cały skład. Zapewne Lupa albo nie będzie grał w ogóle albo będzie grał po 130 minut, każdym razie właściciel na pewno zatroszczy się o to, żeby na mecz z Rosją miał "odpowiednią" formę. Dla nas zawodnik jest już praktycznie stracony do końca sezonu.
Dla Ciebie jest to to samo co ustawka na TiE, dla mnie nie i nie zamierzam przejść nad tym do porządku dziennego, bo zbyt wiele pracy kosztowało to mnie i ludzi, którzy trenowali tych zawodników. Oczywiście możesz powiedzieć, że oni dostali kasę, a i tak chcieli sprzedać gracza. Nie, nie chcieli, ale musieli bo koszt utrzymania takiego zawodnika przez kilka sezonów (choćby ten i poprzedni) jest bardzo duży (Lupa już w ubiegłym sezonie miał dużą pensję), a pieniądze z transferu nawet nie pokryją pensji jaką płacił przez te lata treningu, więc o zysku nie ma mowy. A kiedyś Centrzy zarabiali jeszcze sporo więcej niż teraz. W normalnej sytuacji taki zawodnik trafiłby na wolny rynek i kupiłby go ktoś, kto może nie chciałby go trenować i wtedy byłoby ok. bo to jest sprawa indywidualna, ale na pewno zależałoby mu na tym, żeby zawodnik był w dobrej formie. Nie byłoby problemu. Tymczasem Ruscy po raz trzeci robią taki wałek i chyba pora coś z tym zrobić.
Szczerze, nie liczę, że coś się da w tej kwestii zrobić, bo jak piszesz nie łamią reguł. Ale chciałbym, żeby BB-cy o tym wiedzieli, bo może Rosjanie podejmują przy okazji jeszcze inne działania, które już łamią reguły. Tak robili np. w HT. Ich selekcjoner sterował różnymi klubami, w których grali reprezentanci kraju. W ten sposób zdobyli nawet MŚ. Czy tego samego chcemy w BB, żeby nieuczciwość zwyciężała walkę fair play?
Last edited by vinnie_jones at 12/14/2011 6:43:00 AM