Myślę, że na większość Twoich pytań znasz odpowiedź ale postaram się jeszcze ja na nie odpowiedzieć.
Generalnie jest tak, że praktycznie to co mamy najlepszego jest w tej chwili w NT...jest jeszcze kilku zawodników będą tych na podobnym poziomie, którzy dotychczas jeszcze w tym sezonie nie grali ale niebawem mogą również dołączyć do NT. Nie jest natomiast tak jakby wielu chciało ( i ja też ), że nagle wyciągnę jak królika z kapelusza kilku graczy, którzy dotychczasowych graczy pierwszej piątki zepchną do rezerwy. Chciałbym aby wszyscy sobie zdawali z tego sprawę... Gramy tym co mamy...
A teraz szczegółowo:
1. Sytuacja naszych obwodowych wygląda tak, że w NT mamy ich na dzisiaj 8 a w bezpośrednim zapleczu jest grupa 5-7 zawodników, którzy mają szansę w najbliższym czasie być w NT. Nie są na razie w kadrze ponieważ na razie nie są lepsi od powołanych. Wolę mieć kilka wolnych slotów aby w razie potrzeby kogoś dodatkowo powołać.
Z grupy, która jest w NT trenuje 4 zawodników. Niestety nie trenuje już od dłuższego czasu Swiatczak a od tego sezonu i Rybaczuk... Tego pierwszego na chwilę obecną nie ma kim zastąpić bez osłabienia drużyny ale już w przyszłym sezonie będę miał dla niego alternatywę. RR już nie jest tak nietykalny jak jeszcze do niedawna ale będąc w formie nadal może być silnym punktem reprezentacji. Chciałbym również pochwalić Wojtka - managera Adama Majcherczaka, bo on całkowicie poświęca wszystko by Adam był przydatny w NT. Niestety kończy mu się potencjał i chyba za wiele z niego nie wyciśniemy już...
Przez ostatnie 2 sezony zawodnicy obwodowi znacznie poprawili OD choć pewnie w najsilniejszych reprezentacjach jest ono jeszcze wyższe.. Generalnie problemem jest dla niektórych zawodników potencjał a dla innych pensja powyżej której nie chcą już dalej trenować zawodnika...
2. Sytuacja podkoszowych wygląda tak iż z będących w NT trenuje dwóch i to tych na farmach... Reszta albo wyczerpała potencjał albo managerowi nie kalkuluje się trenować ( Krus )... Lepszych obecnie nie mamy...w obwodzie jest 2-3 trenujących C ale chyba tylko jeden z nich ma szansę dołączyć do NT.
3. i 4. Odpowiedzi zawarłem we wcześniejszych punktach.
5. Nie ma skautów U21 i NT. To jest jedna grupa osób, która opiekuje się danymi rocznikami. Z racji tego iż selekcjoner U21 szybciej "korzysta" z usług 20 czy 21 letnich zawodników jego kontakt ze skautami jest i musi być ściślejszy. Ja bardziej skupiam się na zawodnikach kończących grę w U21 i mających szansę na NT. Z managerami takich zawodników jestem w kontakcie i określiliśmy sobie do czego będziemy starali się dążyć. Staram się nie wkraczać w kompetencje skautów aby nie podważać ich kompetencji ale jak trzeba ( lub ktoś mnie pyta ) określam jak ja widzę kierunek rozwoju danego zawodnika, pozycji lub skili. Uważam, że większość skautów wykonuje kawał dobrej roboty i za kilka sezonów przekonamy się iż zmienią oblicze drużyny na jeszcze lepsze.
Na brak PFa rzeczywiście cierpimy. Nie będę tu wałkował jakie są tego przyczyny, gdyż było to szeroko omawiane przez innych managerów. Przecież do niedawna większość managerów uważała, że PF to taki C z ciut lepszymi rzutami...czego przykłady mamy w klubach. Takich zawodników szkoliliśmy i takimi teraz musimy grać. W młodych rocznikach już widać inne podejście i pewnie z czasem to się zmieni.
Co do SF to nie uważam, że nie mamy SFa... Oczywiście chciałbym mieć większą alternatywę dla Zelka ale szkolenie SFa jest bardzo długotrwałe a zaczęło być "modne" od 2-3 sezonów... Nie udało się z Gątalskim, Niedźwieckim bo właściciele mieli inne wizje... W przyszłym sezonie dołączy inny kandydat na gwiazdę i chyba będzie silnym punktem NT.