No to pokaż jakieś mecze z opisem kto jak bronił.
Z moich obserwacji wynikało coś innego.
Może u Ciebie atakujący z pozycji C/PF mają po prostu gorsze zbiórki? ;-)
Dodatkowo jeszcze jest kwestia z kim się o nie rywalizuje - zwykle z obrońcami rywala łatwiej o zbiórkę.
Ale jeśliby faktycznie było tak jak mówisz, no to tym lepiej dla idei odwróconizmu ;-) Właśnie konieczność trenowania zbiórek zarówno obrońcom jak i podkoszowym była największym problemem, gdy tak dyskutowaliśmy model teoretyczny odwróconych. Jeśli nie ma takiego problemu, to tym lepiej ;-)
Zresztą gdy na samym początku pisałem o odwróconych, to tak właśnie myślałem, że obrońcom zbiórki nie są potrzebne. Dopiero potem po przetestowaniu kilku meczów musiałem rozszerzyć dywagacje właśnie o problem zbiórek i to budziło największe wątpliwości. Jeśliby wątpliwości okazały się bezpodstawne, to tym lepiej. Nic tylko odwracać ;-)
A jeszcze dodam, że pojawił się nowy argument odnośnie odwracania - najnowsze badania odnośnie potencjału. Gdy na samym początku rozmawialiśmy o odwróconych, to kwestia potencjału i blokowania się zawodników była bardzo słabo zbadana. Natomiast w ciągu ostatniego sezonu pojawił się w końcu wzór na potencjał (dzięki Josefowi Ka).
Te wzory są podpiąłem pod bazę polskich zawodników i wynika z nich, że już bardzo wielu jest zagrożonych zablokowaniem. Nawet historycy. Natomiast gdyby ich odwrócić, to można by bardziej wykorzystać potencjał, zanim zawodnicy się zablokują ;-)
Tak więc ciągle uważam, że w odwracaniu jest przyszłość ;-) Może spróbuję kiedyś wygrać mistrzostwa świata odwróconymi ;-) Skoro Jens Weissflog wygrał Turniej Czterech Skoczni zarówno stylem klasycznym jak i stylem V, to może w BB też da się wygrać dwoma różnymi systemami ;-)