Nudziło mi się to przeczytałem sobie ten wątek:P
Jeżeli chodzi o obronę 2-3 to zgadzam się chyba ze wszystkim.
1) PG i SG muszą mieć bardzo dobrą OD i przeciwnik nie może mieć dobrych rzucających z dystansu. Wydaje mi się, że w statystykach pomeczowych bezpieczną różnicą będą to jakieś 2 poziomy między rzutami z dystansu, a obroną na dystansie.
Uważam, że najważniejszą role w obronie na dystansie odgrywa wtedy rozgrywający PG i to właśnie on powinien mieć duża przewagę OD
2) Najlepiej działa ona na taktykę LI, bo jak ktoś wyżej napisał przy LP zawodnicy bardziej szykują(dopieszczają) akcję i gdy strefa pod koszem jest zablokowana to będą rzucać więcej z półdystansu.
3) Dobrze jest grać w obronie 2-3 gdy przeciwnik ma przeważający IS i RB, ale słaby IS i JR i przede wszystkim PS( bo o tym jeszcze nie było mowy). Uważam, że gdy przeciwnik ma dobre IS i PS, a u nas C i PF dobre SB( a przede wszystkim C) to nie powinno się gać w obronie taktyką 2-3, a kazdy swego. Jeżeli przeciwnik mimo taktyki podkoszowej osiąga nawet ładne rzuty z dystansu i ma przeważające PS to nawet lepiej jest zagrać w obronie 3-2 aby ograniczyć przeciwnikowi ilość dobrych podań pod kosz i rzuty z półdystansu oraz z dystansu. Oczywiście jeśli ktoś uważa ,że mam wystarczające bloki u C i PF, żeby poradzili sobie z obroną pod koszem.
Oczywiście zostaje jeszcze kwestia wejścia pod kosz i czy nasi zawodnicy lubią faulować:P
Jeżeli przeciwnik ma SF, PF i C z bardzo dobrymi wejściami to taktyka 3-2 jest trochę ryzykowna, ale teraz pozostaje pytanie jak dobrze wpłyną bloki naszych PF i C na ich rzuty. Czy dzięki temu, że wlaśnie tylko PF i C bronią pod koszem z dobrymi blokami będą ich ladnie powstrzymywać( wydaje mi sie, że tak) czy może będą dużo faulować?
Last edited by ogorek at 9/25/2013 5:55:32 AM