Kar se tiče blokad, je tako: v osnovnem priročniku sicer piše, da blokade za branilce ni smiselno trenirati.
Vendar testiranje uporabnikov pokaže neko drugo zgodbo...GM-Manon že kar nekaj sezon trenira blokiranje in zelo rad igra 3-2 cono, zato da notranji igralci uspejo priti na blokado zunanjim igralcem. In taktika se fajn obnese, čeprav bi jo bilo treba po moje malo bolj stestirati na najvišjem nivoju (reprezentančnem), kar pa je vsaj zaenkrat nemogoče. Kdo bo vložil 10 sezon v zunanjega igralca z dobrimi blokadami, če pa sploh ne ve, kako se bo le-ta obnašal v branjenju nasprotnega branilca ter v kateri obrambni postavitvi lahko njegove blokade najbolje izkoristiš?
Sem pa že kar nekajkrat opazil, da ko center ali KC brani branilčev met iz polrazdalje, mu met pogosto uspe blokirati (recimo v 20% primerov). V 30-40% primerov branilec zgreši met (odvisno od zunanje obrambe dotičnega KC-ja), ostalo pa zadane.
Ampak če bi pri Srši zanemaril OPK na račun blokad, bi pa le-ta imel velike težave pri branjenju prodorov, za katere je najboljše zdravilo prav OPK. Ko recimo branilci prodirajo in ga preprime center ali KC, ki imajo visoko OPK, to izgleda, kot da bi se ta branilec v zid zabil. OPK namreč dobro brani prodiranje, blokade pa notranje mete.
Vse to je moje mnenje na podlagi opazovanja iger, testiranja in ogromno prebranega materiala na globalnem forumu. Mogoče ni 100% točno, vendar mslim, da ne more biti zelo daleč od resnice. Tako po mojem Srši ni treba kaj dosti trenirati blokad oz. sploh ne. Skupaj s treningom OPK bodo skočile na 8 in to je dosti več, kot jih ima večina reprezentančnih branilcev. Sem pa vesel, da ga boš uspel trenirati tako, kot sem opisal v trening planu. Mogoče v MPK ne bo prišel do 20, ampak do 18, ampak seveda je tudi to več kot odlično. Poglej si skille Neumanna, ki je zdaj na trgu, pa ti bo vse jasno