Pomysł wydaje mi się ciekawy. Można zrobić to tak: wybierzcie z al_saidem 15 najlepszych z tego draftu i się nimi zajmijce, do kolejnych 15 można napisać maila, że co prawda się nie załapali, ale szanse na kadrę mają realne.
Pierwsza 15 będzie z Wami w stałym kontakcie; czyli taki cotygodniowy feeback.
Druga 15 też dostanie wytyczne do treningu, ale ich postępy będą sprawdzane rzadziej. Po sezonie nastąpi weryfikacja: z tymi prezesami (np. 20 najlepszych), którzy potraktowali zadanie poważnie będzie kontynuowana praca.
Ja tu widzę tylko jeden problem, co sezon będzie przybywać kilkudziesięciu zdolnych. Po 3-4 sezonach ciężko Wam będzie to ogarnąć. Ale o tym można pomyśleć później, najwyżej więcej osób się zaangażuje.
Do wszystkich którzy krytykują: wprowadźmy ten eksperyment na jeden sezon i zobaczymy, czy zdaje egzamin. Nawet jeśli nie, to nic nie stracimy, bo tych 20 zdolnych z jednego rocznika wyselekcjonujemy i najwyżej wrócimy do poprzedniego modelu jeśli będzie zbyt duży opór środowiska.
PS 1 O motywację prezesów bym się nie martwił. Ja swojego PG Zenka (18 lat), będę trenował na jednej pozycji, niezależnie czy będzie objęty "programem ochrony zawodników koronnych" i zrobę z niego wybijającego się zawodnika w swoim roczniku :)
PS 2 Te liczby zawodników: 15, 20 to wziąłem z kosmosu, żeby zobrazować moją koncepcję. Równie dobrze można tam wstawić inną liczbę zawodników.