BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Mistrzostwa Europy sezon 24

[U21] Mistrzostwa Europy sezon 24

Set priority
Show messages by
From: aMORFIczny

To: Pewu
This Post:
00
243827.271 in reply to 243827.270
Date: 8/27/2013 7:44:43 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10041004
wypleniaj wypleniaj :) najlepiej jakby LI zlikwidowali :) wtedy byłby ruch w interesie i wszystkie fora by odżyły, itd :)

This Post:
00
243827.273 in reply to 243827.272
Date: 8/27/2013 7:53:59 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10041004
LP, moim zdaniem mniej wykorzystywana niż motion :) moim zdaniem byłoby poszukiwanie nowej dominującej taktyki i niekoniecznie byłaby to LP

From: Czesław

This Post:
11
243827.274 in reply to 243827.270
Date: 8/27/2013 7:58:52 AM
Overall Posts Rated:
179179
Myślę że nie oto koźlikowi chodziło. Dziwne;), ale pewnym sensie zgadzam się z nim. Za bardzo kombinujemy z treningiem do u21. Albo róbmy mutantów pod LI, albo pod taktyki obwodowe. Czas treningu do u21 jest zbyt krótki aby bawić się w półśrodki.
To własnie teraz wyszło, parę treningów JR i juz mieliśmy grać skutecznie RnG? Bezsensu. Trzeba się jasno określić i tłuc główne skille, czy to pod LI czy pod RnG. Rozumiem że nie ma w tym wiele miejsca na fantazję i pomysłowość selekcjonera, ale niestety tak wygląda sytuacja kadr u21.

Oczywiście inaczej sprawa ma się z NT.

From: Jax

This Post:
00
243827.275 in reply to 243827.270
Date: 8/27/2013 8:03:17 AM
Overall Posts Rated:
773773
Właśnie takie stereotypowe myślenie staram się wyplenić. To jest błędne koło to co prezentuje kozlik. LI aż do usranej śmierci.

nie podskakuj bo zaraz usłyszysz że tego nikt nie próbował że to jest niepewne , ze niesprawdzone itd itp ;-)

From: Pewu

This Post:
00
243827.276 in reply to 243827.274
Date: 8/27/2013 8:06:11 AM
Overall Posts Rated:
914914
Ale borczi korzystał z R'n'G w meczu z Włochami z zupełnie innego powodu. LI nie było co próbować, bo wynik końcowy był znany z góry. W dodatku mieliśmy niższy entuzjazm oraz chyba forma również była gorsza, ale tu nie dam sobie ręki uciąć ;) To raczej była próba zaskoczenia, spróbowania czegoś innego żadnym kosztem. Porażka nic nie zmieniała, bo i tak byliśmy skazani na pożarcie. Jedynie kwestia małych punktów, ale one raczej wielkiego wpływu nie będą miały na klasyfikację (chyba, że przegramy ze Słowenią lub Francja wygra z Łotwą).

From: kozlik4

This Post:
22
243827.277 in reply to 243827.270
Date: 8/27/2013 8:14:46 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Różnica między nami jest taka, że Ty jesteś idealista, a ja jestem realista:-) Ja widzę co przynosi sukcesy. Ty kierujesz się marzeniami:-) Może i te marzenia są możliwe do zrealizowanie ale to ciągle niczym nie pokryte marzenia. Ja mimo iż lubię pomarzyć nie staram się za wszelką cenę zawracać kijem Wisły dla gdzieś głęboko zakorzenionej idei walki z szerokim trendem LI. Wolę udoskonalać to co jest, do czego dochodziło się sezonami i wiadomo, że to przynosi sukcesy. Sukces w BB uważam w większej mierze zależy od precyzji, pracy i samozaparcia niż od kreatywności.

Wszyscy widzimy co się dzieje. Zmiany niby weszły, a prawie nic się nie zmieniło. Dalej króluje LI.Podczas gdy my będziemy działać niestereotypowo, to Włosi sezon po sezonie będą wytartymi ścieżkami zdobywać kolejne tytuły:D

O ile jestem w stanie doskonale zrozumieć sens eksperymentowania w imię idei walki z LI we własnym klubie choćby dla poszukiwania sensu gry, dla samej frajdy odkrywania czegoś nowego, przecierania nowych szlaków itp. itd. to już ZUPEŁNIE nie rozumiem sensu przenoszenia tego na reprezentację. Reprezentacja to w mojej opinii NIE JEST POLIGON DOŚWIADCZALNY.

W reprezentacji powinno się wykorzystywać i ciągle udoskonalać dobrze znane, sprawdzone i przynoszące sukcesy schematy. Eksperymentować można na boku. Jak to przyniesie skutek to ok można próbować to przenieść na kadrę. Natomiast dzisiaj na dobrą sprawę nie ma ANI JEDNEGO poważnego sygnału, że bloki, czy atak z obwodu jest w stanie równorzędnie konkurować z LI. Pójście w tym kierunku na skalę reprezentacji to według mnie istne szaleństwo.

From: Czesław

This Post:
00
243827.278 in reply to 243827.276
Date: 8/27/2013 8:42:50 AM
Overall Posts Rated:
179179
Ale borczi korzystał z R'n'G w meczu z Włochami z zupełnie innego powodu. LI nie było co próbować, bo wynik końcowy był znany z góry. W dodatku mieliśmy niższy entuzjazm oraz chyba forma również była gorsza, ale tu nie dam sobie ręki uciąć ;) To raczej była próba zaskoczenia, spróbowania czegoś innego żadnym kosztem. Porażka nic nie zmieniała, bo i tak byliśmy skazani na pożarcie. Jedynie kwestia małych punktów, ale one raczej wielkiego wpływu nie będą miały na klasyfikację (chyba, że przegramy ze Słowenią lub Francja wygra z Łotwą).

Być może pomyliłem się kwestii JR. To co pogrubiłem pokazuje jednak że jednak coś jest nie tak. Skoro z góry byliśmy skazani na porażkę. My? Tak duży kraj? To coś jednak jest nie tak? Że w kacie desperacji trzeba było zagrać coś do czego w ogóle nie mamy zawodników.
Pytanie, gdzie leży problem?
Ja to widzę tak, że albo źle trenujemy czyli jak napisałem wcześniej za bardzo kombinujemy z rozkładem skilli, allbo chętnych do treningu dla u21 jest tak mało, a i materiał słaby, że nie jesteśmy w stanie przygotować odpowiednich graczy. Tu nie ma wielkiej filozofii.

From: kozlik4

To: Jax
This Post:
00
243827.279 in reply to 243827.275
Date: 8/27/2013 8:54:07 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Próbowało takich dwóch...ale efekty mnie przynajmniej na razie zupełnie nie przekonują:-)

From: Pewu

This Post:
00
243827.280 in reply to 243827.277
Date: 8/27/2013 9:03:00 AM
Overall Posts Rated:
914914
A co my możemy napisać o tych zmianach? Liczyłeś, że Ci sami zawodnicy, którzy 14 tygodni temu wyglądali identycznie jak teraz staną się nagle potworami w defensywie notując średnio 3 bloki na mecz? To tak raczej nie powinno działać. Pisałeś, że bloki na poziomie 11-13 są wystarczające, aby coś stwierdzić. A ja spytam na jakiej podstawie skoro IS podkoszowych jest co najmniej na poziomie 16?
Włosi osiągają sukces w u21, ponieważ trenują tak jak powinni, czyli idą na maksa w kilku głównych skillach odpuszczając pozostałe. Niestety, ale u21 to konfrontacja głównych umiejętności. W ciągu 4 sezonów brakuje czasu na boki. Dlatego też pisałem, że młodzieżówka to idealne pole do testów, ponieważ będę wiedział, czy połączenie bloków i obrony pod koszem jest w stanie zapobiec rzutom z bliska. Nie więcej, nie mniej.
Reprezentacja może być poligonem doświadczalnym. W każdym sezonie mamy do dyspozycji min. 1 sparing, w którym możemy coś sprawdzić, zobaczyć jak dana zmiana funkcjonuje, ale w ostatnim czasie te sparingi poświęciliśmy na........konkursy. I tak 18 latkowie bez treningu zabierali nam test. Jeżeli coś sprawdzi się w takim sparingu to nie widzę, aby nie sprawdzić tego ponownie w meczu o stawkę. W ME zawsze trafią się reprezentacje odbiegające znacząco poziomem. Podobnie jest w barażach MŚ, gdzie rywalizujemy z Azją i Afryką. Czym byśmy nie zagrali to są mecze, które winniśmy wygrywać.
Eksperymentować można na boku. Można, ale wskaż mi zespół, który to robi. Najlepiej taki zespół, który Cie zadowoli, czyli pewnie musiałbyś szukać go na poziomach D1-D2. Ja jeden z takich zespołów zamieściłem gdzieś an forum. Nazywa się "Silverbacks", który grając Motionem wygrał NBA i dzielnie rywalizował w B3. Co ciekawe, nie miał najwyższych pensji w tym czasie w lidze. Odzew ze strony innych userów w tym Ciebie był zerowy. Znam też inny zespół - white snake. 3 liga niemiecka. Trenuje również blokersów. Również na forum zamieścił wyniki swoich obliczeń (245985.1) - szukać pod nickiem nachtmahr. Odzew był podobny. Wymieniłem z nim kilka maili, jego najlepszy zawodnik ma 18 w id i 17 w sb. Ma też młodego Niemca, ale nie pamiętam już jego od/id/sb. On jednak odrobinę inaczej dokonuje swoich obliczeń ode mnie. Ja do swoich kalkulacji biorę wszystkie oddane rzuty zawodnika, który gra na podobnej pozycji co mój zawodnik (czyli Center) plus te, w których jest adnotacja, że był kryty przez KK. Czyli nieco więcej rzutów biorę do wyliczeń, ponieważ Niemiec bierze tylko te, w których jest informacja, że dany zawodnik był kryty przez blokersa.
Nie zgodzę się, że brakuje co najmniej jednego sygnału, że bloki warto trenować. Wymienię Ci ich nawet kilka.
1. Zacznę od liczb, czyli czegoś co przykuwa uwagę:
- 14,3% (4/28) z taką skutecznością rzucają rywale KK podczas ME
- 0% (0/5) z taką skutecznością rzucają rywale w drugiej rundzie ME
Co to oznacza? C naszych rywali średnio oddają 12 rzutów na 48 minut. Strasznie mało jak na LI. Dodatkowo kilka z tych akcji było po zbiórkach ofensywnych (szybka dobitka), więc prognoza ograniczenia poczynań C w następnym sezonie jest uzasadniona.
2. Pensja jest zdecydowanie niższa. Jeśli nie widać róznicy w grze ofensywnej/defensywnej pomiędzy zawodnikiem pod LI, a KK/Jochemem to po co przepłacać? Oszczędności mogą sięgać kilkuset tysięcy w perspektywie sezonu.
3. Mniej fauli. To nie jest już dowód poparty samą grą w NT, ale w lidze również bardzo rzadko fauluje. W przypadku NT dysponuję dokładniejszymi danymi i różnica między średnią wśród podkoszowych wynosi 2,4 faulu per 48 minut.

Mógłbym dopisać jeszcze 2 punkty, lecz są one dość subiektywne i nie poparte dowodami. Pierwszy z nich sugeruje, że podczas pobytu KK na parkiecie zawodnicy są zmuszani do oddawania dalszych rzutów, zatem wymagany jest JS u rywali. Druga teoria głosi, że rywale rozgrywają dłuższe akcje (lekko naciągane :P)

@Czesław
Problem powstał kilka sezonów temu. Kiepska baza, brak nadzoru - nie wiem. Joa był odpowiedzialny za t

This Post:
00
243827.281 in reply to 243827.274
Date: 8/27/2013 9:07:25 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Trzeba się jasno określić i tłuc główne skille, czy to pod LI czy pod RnG. Rozumiem że nie ma w tym wiele miejsca na fantazję i pomysłowość selekcjonera, ale niestety tak wygląda sytuacja kadr u21.
Dokładnie tak!:-) Najważniejsze by tłuc na maksa główne skille.

Wydaje mi się, że z Runem byłby o tyle problem, że potrzeba by więcej skilli by to działało. W U-21 czas determinuje najmocniej. Siła LI w U-21 polega w zasadzie na tym, że do LI graczy tworzy się najprościej i najszybciej.

Do LI obwodowym na dobrą sprawę wystarczy OD i PS.

Do Runa obwodowy musi mieć oprócz wysokiego OD i PS również wysokie JS i JR. Mało czasu, dużo większa pensja i pewnie grajki musieliby mieć większe potencjały.

Poza tym przewagę mieli by Ci co tworzą do LI bo skoro tam wystarczą w zasadzie dwa skille to mogliby im więcej czasu poświęcić i te skille byłyby odpowiednio wyższe.

Podkoszowy do Runa mógłby nie mieć ISa (ID i RB musi mieć), ale za to musiałby mieć BL, JS i JR. Znowu nic na czasie nie zyskujemy w stosunku do LI.

Dla mnie bilans Runa w stosunku do LI wypada znacząco na nie korzyść Runa.

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 9:09:00 AM

Advertisement