Nie bardzo wiem o jaką drugą opcję...
Opcje są teraz wspomniane przez Ciebie dwie. "Trenujemy do NT od urodzenia" i druga "Trenujemy do U21 od urodzenia". Tomasz gdyby wpadł do pierwszej mógłby w wieku 21lat nie mieć na przykład OD większego niż 10, czy JS większego niż 10...i wtedy, żaden młodzieżowy selekcjoner by na niego nie spojrzał. Teraz zaś udowadnia, że zalicza U21, a jednocześnie stanowi poważnego kandydata do NT...Na moje da się pogodzić.
I tu wcale o pensję nie chodziło. Jeśli prezes ma chęci i możliwości to spokojnie może płacić trochę więcej i poprzesuwać skoki w skille główne. Byle tylko później nadal miał chęci wrócić do mniej przyjemnych treningów...Przekroczysz pewną cienką granicę i możesz zapomnieć o chęciach prezesa :) Na moje oko nawyk mamy do "lekkiego" przekraczania tej granicy i wtedy to można się tylko łudzić, że ktoś będzie trenował cokolwiek przydatnego z pobocznych lub nawet cokolwiek cokolwiek. Nie uważasz, że z tych młodzieżowych tanich SFów można później robić PG,SG,PF czy C? SF to tak przyjemna pozycja, że na dobrą sprawę można zrobić z niego wszystko do NT...W sumie taka moda się zrobiła na tematy SF, że obawiać się chyba można zacząć, czy będzie cokolwiek innego grało w NT - mi pasuje ;)
Do następnego akapitu pytanie: Jeśli to dla nas powód do narzekań to, co mają powiedzieć kraje od nas 3x mniejsze? Oni już miewają graczy napakowanych wszędzie i nie są to już popularne Niemcy, ale już Słoweńcy, Czesi czy inni...I z nimi teraz powoli zaczynamy przegrywać.
Nie wiem czy pamiętasz jak wygląda Świątczak ale jego dół wcale nie jest imponujący. Co prawda ma ID 9 ale w skillach, które nazwijmy to bardziej by mu się przydały na pozycji PG czyli IS i RB wypada słabo. IS ma 3, a RB 6. Jak miałbym porównać jego dół do nielubianego na forum Podniesińskiego to według mnie lepiej ma ten drugi bo ma sporo lepsze IS i lepsze RB.
Dla mnie na przykład przede wszystkim liczy się jego ID :)
Ale obstawiając, że nic z dołu nie trenował to urodził się z 1 w IS, ale z 6-7 w ID, 6 w RB i 7 w SB. Zapewnij mi, że w bazach po drafcie zostawać będą tylko obwodowi z takim dołem, a naprawdę przestanę się odzywać i wykupię karnet na mecze repry w pierwszym rzędzie ;)
Podniesiński był be z wielu innych powodów, ale po co przedłużać :) Tylko odnośnie tego co napisałeś: ID chłopak nie ma, czyli robi krzywdę całemu zespołowi i tego już nie nadrobi, bo kiedy. RB ma wyższe (mam nadzieję, że od urodzenia a nie poprzez trening) i dzięki między innymi temu jest taki drogi. Czy bardziej pomocny? Świątczak niby Twoim zdaniem jest tak drastycznie gorszy, że musiałeś o tym wspomnieć, a notuje 4,6 zbiórki na mecz...Trenując IS teraz robi coś dla zabicia czasu - od jakiego poziomu zacznie być widać efekty? Ile czasu to potrwa? I na koniec padnie pytanie: czy warto było?
Co się z nim stało po U-21? Chyba jednak nie trafił na wymarzonego właściciela?
Przekazałbym teczki wiedzy tajemnej z pliku o nazwie "Gątalski", ale za dużo przekleństw by padło ;) On niestety został namaszczony bogiem za życia, grał w juniorach już jako 20latek...no i właściciel uwierzył w tą wersję. Zabawnie później było czytać o cenie 8mln i propozycji przeniesienia do farmy z pocałowaniem w rękę. O tworzeniu legend z jednostek już pisywałem :) W cieniu tych legend później się nic wychować nie potrafi, bo blokują oni miejsce w kadrze, a i tak są wychwalani.
Przypadek Warchałowskiego to pozytywne ekstremum. SS10=63...Świątczak różnił się na pewno o te 5 w IS. Mógł być 58? Takich już jest wystarczająco więcej niż Warchałowskich? To dla Ciebie już dużo słabszy czy jeszcze nie? Ta różnica sprawiła tylko, że nie mógł być SF, ale nie przeszkodziła mu zostać światowej klasy PG, na którego następcę też czekamy.
To może dla kontrastu poporównujemy sobie kiedyś z czego na starcie wyciągana była większość obecnych reprezentantów i dlaczego ledwie macanie ich boków teraz to marnotrawstwo?