BuzzerBeater Forums

BB Poland > czik cziak on de najt, akt ósmy

czik cziak on de najt, akt ósmy (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
229043.273 in reply to 229043.271
Date: 12/24/2012 4:56:46 AM
Overall Posts Rated:
435435
Koźlik ja jeszcze wrócę do Marit . Pamiętam jak w czasach podstawówki jeśli ktoś miał astmę to był zwalniany z W-Fu.
A tu biegaczki mają astmę i są jedne z lepszych , nieporozumienie jakieś.

Tu chodzi, ze ktos nie ma astmy, ale ma astmę, żeby brać niedozwolone środki dostępne tylko dla astmatykow.
Wspomagają one organizm oraz zwiększają wydolność.

This Post:
00
229043.274 in reply to 229043.273
Date: 12/24/2012 3:24:27 PM
Overall Posts Rated:
7676
Wiem o co chodzi w tym wszystkim . Może napisałem to tak jakbym nie wiedział.
Głównie chodziło mi o ten cały absurd z tymi Norwegami i ich astmą . W Polsce każdy wie , że nie jest to prawdziwa sportowa rywalizacja.

This Post:
00
229043.275 in reply to 229043.271
Date: 12/24/2012 3:44:20 PM
Overall Posts Rated:
296296
jeśli ktoś miał astmę to był zwalniany z W-Fu.
A tu biegaczki mają astmę i są jedne z lepszych , nieporozumienie jakieś.

no i widzisz, jesteś idealnym przykładem niedoinformowania a wręcz manipulacji społeczeństwa.

Astmatyk nie jets inwalidą który ma siedziec w domu i dupy nawet nie ruszać.

Rozmawiałem z wieloma lekarzami którzy prowadzą astmatyków którzy z powodzeniem uprawiaja sport nawet na niezłym poziomie. Oczywiście odpowiednie kontrolowana astma i "prawdziwa". ja nie mówię, tutaj że Marit nie oszukuje ale sam argument że ktoś ma astmę to nie może być czempionem jest ignorancja i niewiedzą. zastanawiająca jest liczba asmatyków wśród czempionów..

This Post:
11
229043.276 in reply to 229043.275
Date: 12/24/2012 4:37:59 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Ja się nie bardzo znam na medycynie (jeśli źle mówię to mnie popraw:D)...ale czy taki ktoś kto jest zbyt chory by normalnie rywalizować ze zdrowymi to nie powinien bez żadnych wspomagaczy z paraolimpijczykami startować?

Najlepszy przykład to taka Natalia Partyka, która nie ma ręki i gra w tenisa stołowego ze zdrowymi. Zaakceptowała chorobę, to że jest jest trudniej w rywalizacji ze zdrowymi, a mimo to nie szuka jakichś dziwnych sposób by "oszukać" chorobę tylko normalnie z nimi dość udanie rywalizuje. Ktoś mógłby powiedzieć, że bez jednej ręki gra w tenisa stołowego jest niemożliwa, a ona jednak daje rade. Równolegle gra na paraolimpiadzie i tam jest bezkonkurencyjna.

Gorzej jak ktoś nie potrafi pogodzić się z chorobą, z tym że ta choroba karze skończyć ze sportem wyczynowym i musi się wspomagać środkami, które zwyczajnie są nielegalne, a ktoś kto niby tłumaczy wszystko równouprawnieniem na to zezwala. Jeszcze nie ma problemu, gdy nazwijmy to te wszelkiego rodzaju wspomagacze tylko wyrównują szanse nie dając żadnej przewagi jak np. w przypadku Kubicy, któremu pozwolono na zamontowanie skrzyni biegów w kierownicy z odpowiednim opóźnieniem tak by nie miał przewagi nad tymi którzy zmieniają biegi standardowo. W przypadku Marit nie ma żadnej pewności (nie da się tego stwierdzić), że Symbicort nie daje jej żadnej przewagi. I co ma teraz powiedzieć taka Justyna czy inne biegaczki w imię takiej równości??

To tak samo jak podobno jakiś biegacz bez nóg z protezami wykonanymi z włókna węglowego wykorzystując właściwości tego materiału oraz całej konstrukcji biegał szybciej od zdrowych biegaczy:-) Niedługo w ramach równouprawnienia dojdzie do tego, że sport to będzie tylko i wyłącznie rywalizacja na technologie...

Z resztą paradoks polega na tym, że ludzie zarządzający sportem coraz bardziej zdają sobie sprawę z tego, że w sporcie zbyt wielką rolę zaczynają odgrywać różnego rodzaju nowinki techniczne i w wielu dyscyplinach odpowiednio to reagują wprowadzając bardzo restrykcyjne regulaminy ograniczające do minimum wpływ technologii na wyniki. Z tego co ja kojarzę to tylko w biegach narciarskich gdzie podobno rządzą Norwegowie zamykają oczy i udają, że nic się nie dzieje pozwalając na tego typu dziwactwa jak to z Bjoergen... Szkoda tylko, że na tym wszystkim cierpi zdrowie tej dziewczyny. Może te problemy z sercem Marit w końcu otworzą im oczy...

Last edited by kozlik4 at 12/24/2012 4:40:55 PM

This Post:
00
229043.277 in reply to 229043.276
Date: 12/25/2012 5:50:15 AM
Overall Posts Rated:
296296
Trudno porównywać stratę ręki, bo współczesna medycyna nie potrafi jej jeszcze odtworzyć (jeśli się mylę to mnie popraw ;) oczywiście nie mówiąc o protezach) do astmy, która jest chorobą przewlekłą i którą dzięki nowoczesnej farmakologii możemy całkiem dobrze kontrolować.

nie mnie tu oceniać z punktu widzenia etyki sportowej czy zasad fair-play czy powinno się astmatyków dopuszczać do rywalizacji.

z punktu widzenia medycyny stosowanie Beta-mimetyków czy sterydów jest jedyną szansą chorych ludzi na normalne funkcjonowanie czy wręcz ratowanie życia.

co do wszelkiej technologii w sporcie całkowicie się z Tobą zgadzan, w zła stronę to wszystko zmierza, coraz mniej to ma współnego ze sportem.
a mówienie że sport (zawodowy) to zdrowie to dopiero można między bajki włożyć :P

This Post:
00
229043.278 in reply to 229043.277
Date: 12/25/2012 11:07:49 AM
Overall Posts Rated:
914914
Dopóki leki nie dają przewagi konkurencyjnej nad rywalami to wszystko jest w porządku. W przypadku biegów narciarskich chyba więcej jest astmatyków niż normalnych biegaczy (w czołówce światowej), więc odpowiedź sama nasuwa się na język.

This Post:
00
229043.279 in reply to 229043.278
Date: 12/25/2012 11:53:58 AM
Overall Posts Rated:
7070
Dzisiaj arcyciekawe mecze. Oglądacie coś? Jakie są wasze typy? Ja po cichu liczę na to, że Lakers spuszczą lanie Knicksom, a Miami wygra z OKC. Fenomenalny może okazać się mecz Clippers - Nuggets, będą chłopaki latali w powietrzu, oj będą.

This Post:
00
229043.281 in reply to 229043.280
Date: 12/27/2012 3:16:24 PM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
hohoh, ładnie, czyżby Joker zapomniał składu ustawić, bo i wczoraj jakoś słabiutko

This Post:
00
229043.282 in reply to 229043.281
Date: 12/27/2012 4:06:02 PM
ASPK
II.3
Overall Posts Rated:
10771077
Second Team:
ASPK Gostynin
Niczego nie zapomniał. Przejechał się.

Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.
This Post:
11
229043.283 in reply to 229043.280
Date: 12/28/2012 7:25:25 AM
Overall Posts Rated:
99
Niby tak :D Wygrana bardzo cieszy, ale trzeba oddać, że przeciwnik mnie totalnie zlekceważył. Głupio mi trochę bo ja totalnie odpuściłem ten mecz. Na C ustawiłem mojego juniora w dodatku obwodowego żeby trenował sobie rzut z bliska. Dwóch moich najlepszych graczy nie zabrałem w ogóle na mecz. W dodatku zagrałem TiE. Po prostu byłem pewien, że zostanę zmieciony i odpuściłem spotkanie. A tu takie zaskoczenie :D Pozdrawiam mojego rywala i liczę na rewanż kiedyś, taki bardziej na poważnie ;)

Advertisement