Przy Low Post są to bardziej pozycje rzutowe z bliska - oczywiście jeśli akurat ktoś z obwodu się znajdzie w takim miejscu - tu się zgadzam, bo to oczywiste - częściej rzucają zawodnicy podkoszowi... ale akurat tak samo jest przy Look Inside... to nie żadne odkrycie;).
Chyba mnie nie zrozumiałeś...Napisałem, że przy Low Post-cie SF, PF i C mają większe znaczenie w zdobywaniu punktów niż przy LI, a nie w odniesieniu do wszystkich zawodników na parkiecie. Innymi słowy obwodowi częściej są szukani pod koszem przy LI niż przy LP.
Kluczowe w zrozumieniu obu taktyk jest pochylenie się nad nazwami "Low Post" i "Look Inside"
Low Post to jest miejsce na parkiecie po obu stronach trumny. Miejsce gdzie zwykle ścierają się wysocy obu zespołów. Głównie miejsce to kojarzy się z grą tyłem do kosza. Gra ta zwykle kończy się oddaniem rzutu. Rzadko kiedy zawodnicy w takiej sytuacji jeszcze dzielą się piłką. Rzut może być po minięciu swojego rywala (dryblingu), lub z wyskoku np. po odejściu...a więc umiejętności DV, JS, HN.
Low Posta czyli grę tyłem do kosza z boku trumny zwykle grają podkoszowi. Centrzy zwykle wykorzystują siłę i szybkie stopy i wbijają się pod kosz kończąc akcję wsadem lub jakimś hakiem, PFy jak np. Nowitzki wykorzystują swojego JSa, nawet Gortat ma takie swoje firmowe zagranie gdzie bierze obrońcę na plecy po czym szybko ucieka do linii kończącej i rzuca z wyskoku. Natomiast czasami zdarza się, że grają go też niscy np. Wade czy Bryant.
Look Inside- w wolnym tłumaczeniu "spójrz do środka/pod kosz". Taktyka polegająca na kreowaniu akcji pod koszem, Większa ruchliwość i wymienność podań zawodników. Szukanie najlepiej ustawionego zawodnika pod koszem. Często ścinanie obwodowych i wejścia na kosz...natomiast nie driving. Driving w moim rozumieniu to jest wejście na kosz z piłą w ręku wiążące się umiejętnością dryblingu.
Także z mojego doświadczenia z własnego klubu i obserwacji innych drużyn wynika, że LI bardziej wykorzystuje ISa obwodowych niż LP, a LP daje mniej szans obwodowym na rzuty z pod kosza i tym samym bardziej kryje brak ISa obwodowych, za to częściej korzysta z ISa podkoszowych i SFa.
Dobrą skuteczność naszych obwodowych U-21 tłumaczę słabością rywali ogólnie (np. brak enta) i słabością na obwodzie. Jeśli OD rywala jest słaby to zawodniczy częściej trafiają z obwodu. Weźmy choćby pod uwagę przykład kiedy rywal broni LI strefą 2-3. Wówczas często najlepszymi strzelcami w drużynie są właśnie obwodowi...nawet bez ISa
Last edited by kozlik4 at 12/8/2013 4:55:45 PM