BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Polska - Serbia

[NT] Polska - Serbia

Set priority
Show messages by
This Post:
00
175738.28 in reply to 175738.27
Date: 2/28/2011 6:06:02 PM
Overall Posts Rated:
2020
No Jacek robi świetną robotę ;)) Wiedziałem, że RP się rozwinie bardzo ładnie ;)

From: MuzG

This Post:
00
175738.29 in reply to 175738.21
Date: 2/28/2011 6:29:18 PM
Overall Posts Rated:
3030
Lognij się zamiast tego do bazy, bo chciałbym zobaczyć jak ten polski LBJ wygląda po zmianach ;-)

W tym tygodniu trening przebiegł mnie po mojej myśli, więc uzupełnię dane dopiero w najbliższy piątek.

From: B.B.King

To: MuzG
This Post:
00
175738.30 in reply to 175738.29
Date: 2/28/2011 6:38:44 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale poprzednie były podobno owocne ;-)
No nic, czekam na pierwszego polskiego "ninefold double" a może nawet "tenfold double" ;-)

From: kozlik4
This Post:
00
175738.31 in reply to 175738.23
Date: 2/28/2011 8:40:07 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Mam wątpliwości czy pochwały Kinga z moich ust dobrze na niego wpłyną;-) ale zaryzykuję...Zrobię to dla tych co chcą poczytać coś o reprezentacji po wygranym meczu;-)

Zacznę od tego, że King od początku swojej kadencji stawia na dosyć "dziwny" system zmian. Przynajmniej na dzisiaj tak się wydaje...a być może już niedługo będą tak grać wszyscy:D.

Plusy
Dużym plusem jest to, że minuty są równo rozłożone na cały zespół, a co za tym idzie wydaje się, że efektywność drużyny w trakcie całego meczu jest większa. Widać to zarówno w ocenach poszczególnych zawodników, jak i w statach całej drużyny.

Minusy
Nieoczekiwane, niekontrolowane zmiany, w czego efekcie czasami na pozycjach pojawiają się gracze, którzy nie powinni się na nich pojawiać.

Dzięki temu systemowi zmian w meczu z Serbią wyciągnęliśmy znakomite, niesamowite, wręcz nieziemskie staty i oceny zawodników. Gurak wyciągnął nawet 20,5, a do tej pory myślałem że 20 to maksymalna ocena;-). Jak te staty wpłynęły na mecz i wynik? Ciężko jest mi powiedzieć. Ciągle mam mieszane uczucia. Może King powie coś więcej, bo na pewno ma swoje przemyślenia...W końcu jest jakiś powód, dla którego tak gra;-). W każdym bądź razie są to bardzo imponujące i zaskakujące statystyki. Jedne z najwyższych, jak nie najwyższe obecnie w Europie. O ile wierzyć statom to myślę, że z takimi statami powinniśmy spokojnie walczyć o medale. Nie mniej jednak ja statom wierzę coraz mniej (Z Hiszpanią przegraliśmy mimo lepszych statystyk) i jak na razie jestem sceptykiem jeżeli chodzi o możliwości medalowe;-) Oby King mnie zaskoczył tak jak z tymi statami:P

Pomijając system zmian i jego wpływ na wynik, jestem zdania że Serbia całkowicie zawaliła ten mecz podejmując beznadziejne według mnie decyzje taktyczne. Z drugiej strony my to bardzo dobrze wykorzystaliśmy. Według mnie to właśnie taktyka miała największe znaczenie w tym przekonującym zwycięstwie. O dziwo zagraliśmy szybko! Jestem ciekawy skąd taka decyzja selekcjonera? W każdym bądź razie pamiętając pewien fragment z mowy wyborczej Kinga na temat tempa gry, cytuje:
Ja tu szczególnie cieszę się ze zmiany opinii przez Big Z (na marginesie szkoda, że nie startuje). Pamiętam, że wtedy napisał coś w stylu, że nie widzi sensu w zwalnianiu gry i nigdy by tak nie zagrał. A teraz okazuje się, że wszystkie ważne mecze gra wolno. I to nawet gdy atakuje pod kosz, a przecież LP ma swój szybki odpowiednik.
Nawiązując do tej wypowiedzi cieszę się, że King ten bardzo ważny mecz zagrał szybko, bo w lidze gra tylko wolno, a przecież LI ma swój wolny odpowiednik;-) Jak się okazało po meczu, była to bardzo dobra i wydaje się, że przemyślana decyzja. Dlaczego bardzo dobra?

1. Grając szybciej bardziej wykorzystuje się słabości rywali, a Serbowie byli w tym meczu bardzo słabi.

2. Przy szybkim tempie bardziej liczą się podania, a w tym meczu zanotowaliśmy prawie dwa razy więcej asyst niż rywale (25 do 13).

Last edited by kozlik4 at 2/28/2011 8:57:08 PM

This Post:
11
175738.32 in reply to 175738.31
Date: 2/28/2011 8:41:00 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
3. Serbowie też zagrali szybko, a dlatego że na SFie wystawili nominalnego SG (najlepszego strzelca) znacząco obniżyli zbiórki (Arsic przez cały mecz tylko 2 RB), które przy szybkiej grze są bardzo ważne i często mają spory wpływ na wynik. Dzięki temu osiągnęliśmy ogromną przewagę w RB w statach znaczący(średni) do porządny(średni). O dziwo aż 3 poziomy zbiórek więcej nie dało nam za dużo przewagi w osiągnięciach na tablicach. W zbiórkach ofensywnych przegraliśmy nawet 9 do 8 (jak to możliwe przy takich statach?). W defensywnych natomiast wygraliśmy 44 do 35. Być może wynikało to z naszej dobrej obrony i faktu, że Serbowie częściej pudłowali, a więc mieli więcej okazji do OR, a my więcej okazji do DR. W każdym bądź razie przy takich statach, korzyść z RB powinna być dużo większa na naszą korzyść.
I tutaj pojawiają się wątpliwości co te staty jakie wyciągnęliśmy dzięki temu systemowi zmian znaczą i co tak naprawdę dają? O dziwo w meczu z Hiszpanią osiągnęliśmy takie same staty w RB co Hiszpanie, a w RB przegraliśmy 35 do 45, a więc dosyć znacząco. Przewaga Hiszpanów nad nami była większa, niż ta którą my osiągnęliśmy nad Serbami przy ogromnej różnicy w statach na naszą korzyść. Trzeba wziąć też pod uwagę to, że graliśmy z Hiszpanią wolno. Gdybyśmy zagrali szybko to teoretycznie oddalibyśmy więcej rzutów, a więc ta różnica miałaby prawo być jeszcze większa na korzyść Hiszpanii.
4. Przy LI częściej niż przy LP ciężar zdobywania pkt biorą na siebie obwodowi. W meczu z Serbią obwodowi zagrali bardzo dobrze. Podniesiński wiódł wśród nich prym, a jego wkład w ostateczny wynik był bardzo duży. Ostatecznie osiągnął najlepszy współczynniki +/- w drużynie (+29). Oprócz tego był najczęściej faulowanym zawodnikiem w tym meczu.

5. Ogólnie w tym meczu byliśmy bardzo często faulowani i w tym elemencie mieliśmy dużą przewagę 20/30 do 11/17.

6. Świetna skuteczność rzutów za 3pkt.! Mieliśmy lepszą skuteczność w tym elemencie od Serbów, mimo że graliśmy LI, a oni RnG:D:D:D Nasze 7/18 (41%!) do 9/27 (34%) rywali. Bardzo duża w tym zasługa naszych podkoszowych. W ogóle zauważyłem, że oddajemy sporo rzutów za 3pkt. grając pod kosz. Więcej niż np. Hiszpania, którą niektórzy uważają za bardziej multiskillową drużynę niż nasza (nie twierdzę, że tak nie jest:D). Od razu dodam, że według mnie to, że mają więcej SF-ów i PF-ów o niczym jeszcze nie świadczy;-) Wystarczy nabić JS i już jest SF z dużą pensją i PF:P Z resztą Nasz SF(75k) nie dał pograć SF-owi Hiszpanów (155k), który trafił tylko 5/17 rzutów. Dla porównania Hiszpanie w meczu z nami w rzutach za 3pkt. osiągnęli 0/4, a my 3/13.

Wygląda na to, że mamy dosyć dobrze rozwiniętych w bokach podkoszowych jak na europejskie standardy;-)...w porównaniu z Serbią na pewno:D O ile w meczu z Hiszpanami za 3 trafiali głównie obwodowi i z tego powodu nie pokuszę się o stwierdzenie, że mamy lepszych podkoszowych od Hiszpanów, o tyle już w meczu z Serbami Luderitz i Gurak dali prawdziwy popis i mimo literek C twierdze, że mają dużo lepsze boki niż serbscy podkoszowi:P

This Post:
00
175738.33 in reply to 175738.32
Date: 2/28/2011 8:42:28 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Bohaterowie meczu:

Dwóch Naszych zawodników zdobyło double-double. Był to Eygi i Gurak.

Przez te zawirowania na różnych pozycjach ciężko stwierdzić kto kogo kiedy krył i kto gram przeciwko komu:D Nie chce mi się tak dokładnie całego meczu analizować.

Dużo w takiej sytuacji mówi współczynnik +/-, a tutaj najlepiej wypadł Podniesiński. Do tego w 23 minuty rzucił 13pkt. (2/2 za 3pkt. , 1/5 za 2pkt. i 5/8 FT), zaliczył 7 AST, 3 STL i 4RB.

Bardzo dobrze akcje pod koszem wykańczał Eygi. W 23 minuty zdobył 20 pkt. (9/13 za 2pkt., 2/4 FT) i zaliczył 11 desek. Współczynniki +/- jednak tylko +1 i w kilku akcjach, szczególnie kiedy pojawiał się na SF-ie nie popisał się w obronie...ale z powodu double-double i dobrego występu w ataku zasłużył na wyróżnienie;-).

Także 20 pkt zdobył Luderitz (5/11 za 2pkt., 3/5 za 3pkt. i 1/2 FT) i 8 RB.
Natomiast Gurak potrzebował tylko 17 minut by zdobyć 15 pkt. (4/6 za pkt, 2/2 za 3 pkt. 1/2 FT) i 10 RB.

Last edited by kozlik4 at 2/28/2011 8:44:23 PM

This Post:
00
175738.34 in reply to 175738.33
Date: 2/28/2011 8:49:43 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
I jeszcze ogólna refleksja co do Serbów. Wcześniej nie analizowałem ich gry. Dopiero teraz popatrzyłem sobie na ich mecze.

Z całym szacunkiem dla brązowych medalistów ME, nie mam pojęcia jak udało im się osiągnąć taki wynik na ME w 13 sezonie. Patrze na te ich mecze i nie mogę się nadziwić. Mieli dużo dużo szczęścia. Zobaczcie jak wygrali bardzo ważny mecz z Hiszpanami, dzięki któremu zajęli pierwsze miejsce w grupie pierwszej rundy i dzięki temu trafili do dużo łatwiejszej grupy w drugiej rundzie (11068):D Zagrali 1-3-1 na bardzo wysokim poziomie międzynarodowym i wygrali szczęśliwie po dogrywce. Maksymalne ryzyko!:D Później też szczęście im dopisywało. Nie wiem kto wtedy był ich trenerem, ale analizując ich drogę do medalu ME jestem zdania, że swoimi odważnymi decyzjami po prostu wygrał im ten medal.

W obecnych ME Serbia grała bardzo słabo. Na pewno dużo poniżej oczekiwań. W zasadzie ich porażka z Anglią nie dziwi. Do tego praktycznie przez całe eliminacje grali bez prawdziwego SF-a, nie korzystając nie wiadomo dlaczego ze swojego wydaje się jedynego SF-a (6906282), który był bardzo ważnym ogniwem drużyny, która w 13 sezonie zdobyła brązowy medal ME. Pod koszem sami mutanci nabici w głównych skillach. Oprócz tego uparcie grali szybko, co moim zdaniem nie było ich atutem w wielu meczach (w tym w meczu z nami). Nie wróżę im wielkich sukcesów w najbliższych latach. Pewnie tego sukcesu sprzed 2 sezonów szybko nie powtórzą.

W zasadzie ta faza się jeszcze nie skończyła i każda drużyna ma do rozegrania jeszcze jeden mecz, a Serbowie mają jeszcze jakieś teoretyczne szanse na awans, ale z taką grą nie daje im najmniejszych szans.

Last edited by kozlik4 at 2/28/2011 8:53:21 PM

This Post:
00
175738.35 in reply to 175738.34
Date: 2/28/2011 8:54:57 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40944094
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Chciałeś, to masz!:D Teraz czytaj te wypociny, bo się napracowałem;P

From: Jax

This Post:
00
175738.36 in reply to 175738.35
Date: 3/1/2011 2:36:32 AM
Overall Posts Rated:
773773
Gratulacje za ważne zwycięstwo , dające nam praktycznie awans !!

Tylko te zmiany by się przydało trochę jakoś polepszyć żeby ten Hasan na SF-ie jednak nie grywał :D

@kozlik4
Nasi podkoszowi rzucają trójki bo po prostu umieją to robić to i wpada :)

This Post:
00
175738.37 in reply to 175738.36
Date: 3/1/2011 2:37:21 AM
AC_Milan
IV.13
Overall Posts Rated:
231231
Gratulacje awansu!
;)

This Post:
00
175738.38 in reply to 175738.37
Date: 3/1/2011 4:16:53 AM
Overall Posts Rated:
6363
Gratulacje awansu!
Jeszcze za wcześnie :) Serbia i Czarnogóra zagrają w ostatniej kolejce CT, a my i Hiszpanie zapewne na luzie. Serbowie muszą odrobić 56 (średnio 28 na swój mecz). Powiedzmy, że mamy awans w 95%.

W tym sezonie obydwie reprezentacje dobrze sobie radzą.

Advertisement