Στην αγορα ενεργειας υπαρχουν 4 παραγοντες.
1.Παραγωγοι
2.Δικτυο
3.Εμπορια
4. Ρ.Α.Ε
Παμε με την σειρα.
1.Ποιος ειναι παραγωγος?Οποιος παρει αδεια απο την ΡΑΕ.Ποιος αποφασιζει σε ποιον θα δωσει αδεια η ΡΑΕ.Ο καθε υπουργος.Αποτελεσμα αυτα που ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ λες.Λαμογια επιδοτουνται εως και 90% και δεν φτιαχνουν τιποτα.Αυτα τα λεφτα σε καποια φαση θα τα ζητησει η Ευρωπη πισω.Επισης οι λιγνιτικες μοναδες θεωριτικα ειναι το πιο φθηνο ρευμα, στην πραξη αν βαλεις και τις ρητρες για ρυπους ειναι ακριβα.Προταση να γινει Δεη ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ με ολα τα εργοστασια και αν μπορει να ξεφορτωθει τα λιγνιτικα , φτιαχνοντας υδροηλεκτρικες μοναδες ή φυσικου αεριου.
2.Δικτυο .Ανηκει στην ΔΕΗ. Αυτο σημαινει οτι μπορεις αν παρεις απο την ενεργκα ή την aegean ή απο οπου θες αλλα θα γινει χρηση του δικτυο της δεη και η δεη θα ερθει να σου μετρησει το ρευμα.Προταση ΔΕΗ ΔΙΚΤΥΑ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ νοικιαζει το δικτυο, το αναβαθμιζει και μετραει τα σπιτια με μεγαλυτερη περιοδικοτητα για μικροτερο κοστος.Προφανως και πληρωνεται για το δικτυο και τις υπηρεσιες μετρησης κτλ
3.Εμποροι. Εμπορος μπορει να ειναι οποιος ειναι παραγωγος ή οποιος μπορει να εισαγει ρευμα στο συστημα.Αρα και εγω μπορω να αγοραζω ρευμα απο την ΔΕΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟ και να το πουλαω.Ποιος ειναι εμπορος κα ιποιος αποφασιζει πως θα μπει ρευμα στο συτημα ?Το αποφασιζει η ΡΑΕ, η οποια προφανως δεν προστατευει εσενα και μενα αλλα εξυπηρετει τα λαμογια μιας και ειναι μονο στα χαρτια ανεξαρτητη.Κανει οτι θελει η καθε κυβερνηση.Προτασηαν η ΡΑΕ λειτουργει οπως πρεπει , οσο περισσοτεροι τοσο καλυτερα για τον καταναλωτη.
4.ΡΑΕ. Δουλεια της ειναι να ελεγχει την πληροτητα του συστηματος, να αποφασιζει απο που με τι κοστος και ποτε θα μπει ρευμα στο συστημα, να δινει αδεις παραγωγης εμποριας κτλ. Αυτη την στιγμη οποιο λαμογιο εχει παρε δωσε με το κομμα παιρνει επιδοτηση , και ολα καλα , οπως ακριβως τα λες. Προταση Η ΡΑΕ να λειτουργησει επιτελους αξιοκρατικα, να μπουν κριτηρια για την εισαγωγη ρευματος στο συστημα και την αδειοδοτηση. Για την εισαγωγη ρευματος στο συστημα , θα πρεπει τα κριτηρια να ειναι φθηνο ρευμα, αποφυγη μονοπωλιων. Για την αδειοδοτηση , πραγματικα φθηνες ανανεωσιμες και μεγαλα σοβαρα εργα και οχι φωτοβολταικα στον αγροτη και στα λαμογια.
ΥΓ.Για το δωρεαν ρευμα εχεις δικιο μεν ,υπερβολικο δε. Δεν νομιζω πως ο κουμπαρος σου παιρνει το μισο γαλα του διμηνου τσαμπα.Στο λεω γιατι εχω και εγω κοσμο που παιρνει τσαμπα αλλα υπαρχει οριο.
Για την περισουσια τους , εγω ξερω οτι για αυτα που λες εχουν παρει μετοχες.Το πιθανοτερο ειναι να ισχυουν και τα 2 και τελικα ισως να βρεθουν και υπαλληλοι που εχουν πιαστει βλακες.