Da mi je neko rekao da će se bar malo zakuvati ne bih mu verovao. :D
Samo bih ispravio Šoneta za jednu stvar. Ako sam ga dobro razumeo napisao je da ja vršim selektovanje mladih igrača koji dolaze sa drafta i za mladu reprezentaciju, ali i za A selekciju. Ja sam ovako razumeo, ali možda nisam u pravu. Hoću samo da kažem da selekciju potencijala za A tim (9,10,11) vrši selektor A tima, a ne selektor mladog tima. Moguća je saradnja naravno. Ja sam u jednom navratu pomogao prilikom drafta za A tim, a jednom prilikom mi je ponuđeno da izaberem nekoliko igrača tih potencijala da se treniraju odmah za mladu, a ne za A tim. Ali u suštini svako svoje gleda. Šone, ako sam te pogrešno razumeo izvini. :)
Ali za jedno je Šone u pravu.. Potrebno je mnogo vremena. Čak i sa programom koji je Spaciulis napravio skautovanje igrača traje dugo i zahteva puno vremena. Mislim na samu obradu drafta kada se skautira 4080 igrača. To je verovatno i najbitnija obaveza selektora mlade reprezentacije, da se svi igrači skupe u tabelu i razvrstaju po pozicijama. Selektor mlade reprezentacije nekako najviše vremena provodi upravo na google tabeli, ali i u pripremi utakmica. Nekom treba manje vremena da spremi utakmicu, a nekom više, ali u svakom slučaju potrebno je dosta. Ja sam u tom periodu kad smo zaređali pobede i osvojili srebro, pa sve do onog nesrećnog poraza od SAD-a svakog igrača protivničke ekipe posebno skautovao. Kakav je u napadu, kakav je u odbrani, koliko dobro skače, koliko asistira, da li pravi puno faulova i kako se snalazi u različitim taktikama. Sve što BB dozvoljava da se vidi mora se videti.
Znači draft, priprema utakmica i treće je svakako trening. Veoma bitna stavka i zahteva gotovo svakodnevnu aktivnost. U A reprezentaciji može da se dozvoli to da se poruke šalju na nekoliko nedelja, na pola sezone ili na sezonu, jer su menadžeri uglavnom ozbiljniji kada imaju visok potencijal, a i kada je igrač star 25 godina, recimo, teško da će mu skakati skilovi svake nedelje. U mladoj svaki petak skače nešto, ili skilovi, ili pritisak zbog loše forme. :D Evo recimo ja.. Ja sam u proseku za ovih godinu i po dana pratio oko 150 klinaca (naravno ne javi se nikad svih 150 menadžera). Spaciulisov program dosta olakšava prilikom slanja poruka, jer se 150 poruka pošalje za nekoliko minuta. Jeste mana ta što se šalju iste poruke svima, ali kad se bolje pogleda to je samo poruka koja pita da li je bilo promene nakon treninga. Tu uskače selektor koji mora da zna kome šta trenira i s kojim menadžerom kakvu konverzaciju ima. Znači nakon njihovog odgovora na tu default poruku vi vraćate razgovor koji ste vodili prošli put i stvara se taj neki kontinuitet. Ovo se obično razvuče na celu nedelju, jer ne odgovore svi u petak, već kad stignu, a svakodnevna aktivnost je bitna, jer je najbolje da im vi odmah odgovorite kako bi oni znali šta da rade, jer ako im vi odgovorite kasno neće moći da nameste postave i treninge. Ja sam u proteklih neko nedelja zapustio odgovaranje na poruke, ali ću srediti tabelu. Još jedan razlog zbog kog se mora svaki petak proveravati situacija jeste taj što većina menadžera, ako im se ne javljate redovno, ili zaboravi šta je rečeno da se trenira, ili odustanu, ili nešto treće, a trening igrača za mladu reprezentaciju može da zavisi i od jedne jedine nedelje.
To su ukratko neke najvažnije obaveze selektora mlade reprezentacije. Čisto da znate.