BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Mistrzostwa Europy sezon 24

[U21] Mistrzostwa Europy sezon 24

Set priority
Show messages by
From: Pewu

This Post:
00
243827.280 in reply to 243827.277
Date: 8/27/2013 9:03:00 AM
Overall Posts Rated:
914914
A co my możemy napisać o tych zmianach? Liczyłeś, że Ci sami zawodnicy, którzy 14 tygodni temu wyglądali identycznie jak teraz staną się nagle potworami w defensywie notując średnio 3 bloki na mecz? To tak raczej nie powinno działać. Pisałeś, że bloki na poziomie 11-13 są wystarczające, aby coś stwierdzić. A ja spytam na jakiej podstawie skoro IS podkoszowych jest co najmniej na poziomie 16?
Włosi osiągają sukces w u21, ponieważ trenują tak jak powinni, czyli idą na maksa w kilku głównych skillach odpuszczając pozostałe. Niestety, ale u21 to konfrontacja głównych umiejętności. W ciągu 4 sezonów brakuje czasu na boki. Dlatego też pisałem, że młodzieżówka to idealne pole do testów, ponieważ będę wiedział, czy połączenie bloków i obrony pod koszem jest w stanie zapobiec rzutom z bliska. Nie więcej, nie mniej.
Reprezentacja może być poligonem doświadczalnym. W każdym sezonie mamy do dyspozycji min. 1 sparing, w którym możemy coś sprawdzić, zobaczyć jak dana zmiana funkcjonuje, ale w ostatnim czasie te sparingi poświęciliśmy na........konkursy. I tak 18 latkowie bez treningu zabierali nam test. Jeżeli coś sprawdzi się w takim sparingu to nie widzę, aby nie sprawdzić tego ponownie w meczu o stawkę. W ME zawsze trafią się reprezentacje odbiegające znacząco poziomem. Podobnie jest w barażach MŚ, gdzie rywalizujemy z Azją i Afryką. Czym byśmy nie zagrali to są mecze, które winniśmy wygrywać.
Eksperymentować można na boku. Można, ale wskaż mi zespół, który to robi. Najlepiej taki zespół, który Cie zadowoli, czyli pewnie musiałbyś szukać go na poziomach D1-D2. Ja jeden z takich zespołów zamieściłem gdzieś an forum. Nazywa się "Silverbacks", który grając Motionem wygrał NBA i dzielnie rywalizował w B3. Co ciekawe, nie miał najwyższych pensji w tym czasie w lidze. Odzew ze strony innych userów w tym Ciebie był zerowy. Znam też inny zespół - white snake. 3 liga niemiecka. Trenuje również blokersów. Również na forum zamieścił wyniki swoich obliczeń (245985.1) - szukać pod nickiem nachtmahr. Odzew był podobny. Wymieniłem z nim kilka maili, jego najlepszy zawodnik ma 18 w id i 17 w sb. Ma też młodego Niemca, ale nie pamiętam już jego od/id/sb. On jednak odrobinę inaczej dokonuje swoich obliczeń ode mnie. Ja do swoich kalkulacji biorę wszystkie oddane rzuty zawodnika, który gra na podobnej pozycji co mój zawodnik (czyli Center) plus te, w których jest adnotacja, że był kryty przez KK. Czyli nieco więcej rzutów biorę do wyliczeń, ponieważ Niemiec bierze tylko te, w których jest informacja, że dany zawodnik był kryty przez blokersa.
Nie zgodzę się, że brakuje co najmniej jednego sygnału, że bloki warto trenować. Wymienię Ci ich nawet kilka.
1. Zacznę od liczb, czyli czegoś co przykuwa uwagę:
- 14,3% (4/28) z taką skutecznością rzucają rywale KK podczas ME
- 0% (0/5) z taką skutecznością rzucają rywale w drugiej rundzie ME
Co to oznacza? C naszych rywali średnio oddają 12 rzutów na 48 minut. Strasznie mało jak na LI. Dodatkowo kilka z tych akcji było po zbiórkach ofensywnych (szybka dobitka), więc prognoza ograniczenia poczynań C w następnym sezonie jest uzasadniona.
2. Pensja jest zdecydowanie niższa. Jeśli nie widać róznicy w grze ofensywnej/defensywnej pomiędzy zawodnikiem pod LI, a KK/Jochemem to po co przepłacać? Oszczędności mogą sięgać kilkuset tysięcy w perspektywie sezonu.
3. Mniej fauli. To nie jest już dowód poparty samą grą w NT, ale w lidze również bardzo rzadko fauluje. W przypadku NT dysponuję dokładniejszymi danymi i różnica między średnią wśród podkoszowych wynosi 2,4 faulu per 48 minut.

Mógłbym dopisać jeszcze 2 punkty, lecz są one dość subiektywne i nie poparte dowodami. Pierwszy z nich sugeruje, że podczas pobytu KK na parkiecie zawodnicy są zmuszani do oddawania dalszych rzutów, zatem wymagany jest JS u rywali. Druga teoria głosi, że rywale rozgrywają dłuższe akcje (lekko naciągane :P)

@Czesław
Problem powstał kilka sezonów temu. Kiepska baza, brak nadzoru - nie wiem. Joa był odpowiedzialny za t

This Post:
00
243827.281 in reply to 243827.274
Date: 8/27/2013 9:07:25 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Trzeba się jasno określić i tłuc główne skille, czy to pod LI czy pod RnG. Rozumiem że nie ma w tym wiele miejsca na fantazję i pomysłowość selekcjonera, ale niestety tak wygląda sytuacja kadr u21.
Dokładnie tak!:-) Najważniejsze by tłuc na maksa główne skille.

Wydaje mi się, że z Runem byłby o tyle problem, że potrzeba by więcej skilli by to działało. W U-21 czas determinuje najmocniej. Siła LI w U-21 polega w zasadzie na tym, że do LI graczy tworzy się najprościej i najszybciej.

Do LI obwodowym na dobrą sprawę wystarczy OD i PS.

Do Runa obwodowy musi mieć oprócz wysokiego OD i PS również wysokie JS i JR. Mało czasu, dużo większa pensja i pewnie grajki musieliby mieć większe potencjały.

Poza tym przewagę mieli by Ci co tworzą do LI bo skoro tam wystarczą w zasadzie dwa skille to mogliby im więcej czasu poświęcić i te skille byłyby odpowiednio wyższe.

Podkoszowy do Runa mógłby nie mieć ISa (ID i RB musi mieć), ale za to musiałby mieć BL, JS i JR. Znowu nic na czasie nie zyskujemy w stosunku do LI.

Dla mnie bilans Runa w stosunku do LI wypada znacząco na nie korzyść Runa.

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 9:09:00 AM

From: kozlik4

To: Pewu
This Post:
00
243827.282 in reply to 243827.280
Date: 8/27/2013 9:48:01 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Włosi osiągają sukces w u21, ponieważ trenują tak jak powinni, czyli idą na maksa w kilku głównych skillach odpuszczając pozostałe. Niestety, ale u21 to konfrontacja głównych umiejętności.
I na tym powinniśmy zaprzestać dyskusję na temat przyszłości U-21 (bo o tym chyba dyskutujemy:D). Ja wiem, że ambicje sięgają pewnie kilka pięter wyżej...ale rzeczywistość jest taka, że medale w U-21 zdobywa się prostymi środkami i przede wszystkim systematycznym treningiem.

Coś czuję, że zaraz temat blokersów zepchnie w kąt U-21 dlatego urywam tą dyskusję. Na temat blokersów itp, itd. możemy pogadać w innym wątku:-)

Reprezentacja może być poligonem doświadczalnym. W każdym sezonie mamy do dyspozycji min. 1 sparing, w którym możemy coś sprawdzić, zobaczyć jak dana zmiana funkcjonuje, ale w ostatnim czasie te sparingi poświęciliśmy na........konkursy.

Selekcjoner to ma za zadanie zdobywać medale i zachęcać userów do treningu i zwiększać zainteresowania kadrą. Nie rozumiem dlaczego selekcjoner ma wykorzystywać sparingi do zadowolenia garstki ludzi chcących sprawdzić siłę bloków (już pomijam fakt, że odpowiednich zawodników nie ma by to testować). Ty byś chciał sprawdzić bloki, a ja np. chciałbym sprawdzić przydatność HN, ktoś inny wysokie PS u podkoszowych, a może ktoś inny chciałby zobaczyć jak sprawuje się taktyka Princeton:-) Kogo w takiej sytuacji ma uszczęśliwić selekcjoner?:-)

Testuje to się w klubach. Masz sparingi co tydzień. Jak nie sparingi to są jeszcze mecze lig prywatnych. Można ćwiczyć różne warianty. Ewentualnie podglądać inne teamy jak np. ten Silverback.

This Post:
11
243827.283 in reply to 243827.282
Date: 8/27/2013 10:05:13 AM
Overall Posts Rated:
914914
To skoro zgadzamy się w kwestii treningi głównych skilli, mówiąc prościej monoskilli, do reprezentacji młodzieżowej to nie rozumiem czemu negujesz fakt, że bloki nie należą do gamy głównych umiejętności?

To do czego służą Twoim zdaniem mecze sparingowe? Do sprawdzenia 18 latków z draftu? Czy może do zadowolenia garstki osób biorących udział w konkursach? Ja jestem zdania, że sparingi są do testów, do sprawdzenia co można poprawić, jak dane ustawienie/taktyka funkcjonuje. Skoro jedyną na razie alternatywa są bloki to czemu ich nie sprawdzić? Chyba warto. Bardzo bym chciał, aby borczi miał więcej wersji i ból głowy z tego tytułu, ale jak na razie to jego wybór ogranicza się stwierdzenia czy warto postawić na zawodnika z gorszą formą, ale wyższym rzutem z bliska. Jak chcesz sprawdzić kozioł u podkoszowych to śmiało, trenuj. Chcesz sprawdzić princeton? Również próbuj, w końcu on królował 20 sezonów temu i zapewnił tytuły B3 Kanadyjczykowi. Przegranie sparingu niczym nie skutkuje, ani nie tracimy entuzjazmu, ani nie stracimy wielu punktów w rankingu, a do wygrania jest wiedza. Może i na miarę medalu.

This Post:
00
243827.284 in reply to 243827.283
Date: 8/27/2013 10:28:39 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Skoro jedyną na razie alternatywa są bloki to czemu ich nie sprawdzić? Chyba warto.

Powiem szczerze, że nie za bardzo wiem czegoś się tych sparingów czepił:-) Przecież ten Twój Kuźniar to był sprawdzany nie tyle w sparingach co w oficjalnych meczach kadry.
To do czego służą Twoim zdaniem mecze sparingowe?
Moje zdanie nie jest istotne bo nie jestem selekcjonerem. Selekcjoner ma sparingi do swojej dyspozycji i powinien z nich korzystać według własnego uznania. Jeśli np. chce powołaniami nagradzać właścicieli za dobry trening to proszę bardzo. Popieram. Inna sprawa, że przy tej okazji zwykle też można przetestować jakąś taktykę co jest z resztą zazwyczaj robione.
Jak chcesz sprawdzić kozioł u podkoszowych to śmiało, trenuj. Chcesz sprawdzić princeton?
Dokładnie tak robię...testuje na swoim własnym klubie:-) Najlepsza do tego jest Liga Prywatna bo mecze są z poważnymi rywalami. Tobie też to polecam;-) Wiesz co masz. Możesz przestawiać do woli. Natomiast selekcjoner ma tych sparingów malutko, a rzeczy do sprawdzenia multum. Poza tym ciężko sprawdzać bloki kiedy nie ma grajków, którzy mają je na poziomie 16-17:D

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 10:29:35 AM

From: Jax

This Post:
11
243827.285 in reply to 243827.279
Date: 8/27/2013 10:42:14 AM
Overall Posts Rated:
773773
Próbowało takich dwóch...ale efekty mnie przynajmniej na razie zupełnie nie przekonują:-)

którzy wymieniaj z imienia i nazwiska bo nie kojarzę klientów :-) ?

A co robienia grajków pod LI i Runa w U21 absolutnie sie nie zgadzam że jest jakaś przewaga nie ma żadnej . Każdy rodzaj tutaj trena ma swoje plusy i minusy . Pod runa jeżeli zaczniemy robić szybciej od reszty to zobaczysz że zrobimy im szybciej kuku :-) . To że wszyscy dają LI ułatwia sprawę jak cholera jeżeli chodzi o rodzaj treningów , kwestią czasu po prostu jest jak LI padnie jak domek z kart kto to zrobi pierwszy bedzie się po prostu śmiał ;-)

This Post:
00
243827.286 in reply to 243827.283
Date: 8/27/2013 10:45:25 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
To skoro zgadzamy się w kwestii treningi głównych skilli, mówiąc prościej monoskilli, do reprezentacji młodzieżowej to nie rozumiem czemu negujesz fakt, że bloki nie należą do gamy głównych umiejętności?

To jest kwestia, w której się chyba nie zrozumieliśmy. Nie neguję bloków. Owszem można je robić na równi z ID, RB i IS. Oby tylko potencjału wystarczyło na wszystko. Natomiast nie wierzę specjalnie, że Run może zdetronizować LI w U-21 gdzie jest ograniczony czas na zrobienie grajków. Według mnie graczy do LI na potrzeby U-21 robi się szybciej.

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 10:49:12 AM

This Post:
11
243827.287 in reply to 243827.286
Date: 8/27/2013 10:55:26 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10041004
a w sumie ciekawie by było gdyby sprawdzić jak by się grało zawodnikami z rebsami minimum 18 i podaniem 10 pod koszem i pg/sf z JR 14 na dystansie i run

borczi można by cos takiego sprawdzić, mamy takich zawodników? w u21 z etrzech podkoszowych dostarczyłby pewu :) ale obwodowych mamy takich?

Last edited by aMORFIczny at 8/27/2013 10:57:02 AM

This Post:
11
243827.288 in reply to 243827.286
Date: 8/27/2013 11:44:47 AM
Overall Posts Rated:
914914
Wszystkie kalkulatory potencjału z jakich do tej pory korzystałem wykazują, że bloki wykorzystują mniej potencjału do treningu niż rzut z bliska/zbiórki/obrona pod koszem. Stosunek ten wynosi ok. 2:1. Zatem skoro można wytrenować zawodników z napakowanym rzutem z bliska to tym bardziej stworzysz takiego z blokami (i jeszcze trochę zostanie ;)).

Wybacz kozlik, ale Ty guzik testujesz. Masz zawodników pod LI, a chcesz zrobić z nich strzelców z dystansu? Spójrz prawdzie w oczy. To muszą być zawodnicy stworzeni pod pewną specyfikację, więc o jakich testach piszesz? Mam robić testy u siebie w zespole? Ciekawa propozycja, ale strasznie kosztowna. Potrzebowałbym do tego jeszcze 6 zawodników. Wówczas na pozostałe testy jakie mam w planach zrobić nie starczyłoby mi gotówki ;)

Poza tym ciężko sprawdzać bloki kiedy nie ma grajków, którzy mają je na poziomie 16-17:D

Znajdę Ci takich co najmniej 2 w Polsce ;)

Szczerze to Kozlik piszesz bzdury. Chyba sam nie wiesz co chciałeś napisac. Byłeś selekcjonerem 4 sezony i co teraz nie masz zdania do czego powinny służyć sparingi w nt? Też je przeznaczałaś na testy zawodników nienadających się do gry w NT. Nie da się stworzyć zespołu pod run w u21? Ja myślałem nawet o zespole pod patient! Niedługo ruszy pewien konkurs, którego motywem przewodnim będą rzuty z dystansu.

From: borczi
This Post:
00
243827.289 in reply to 243827.288
Date: 8/27/2013 12:45:58 PM
Overall Posts Rated:
593593
:)))) o boziuuuuuuu, zajrzałem w końcu po pracy i... wybaczcie mi tym razem, ale nawet nie będę próbować tego wszystkiego ogarnąć i do każdego poruszonego tematu się odnieść:(

Najważniejsze - zgadzamy się chyba wszyscy co do jednego - MUSIMY sprawić, że trening podstawowych skilli dla danej pozycji będzie na wyższym poziomie! Co do tego nie ma wątpliwości. O pomyśle nagród już pisałem... do tego projekt PeWu... i deklaracja moja, że tak długo jak długo będę szefował kadrze U21 w jednym sparingu po sezonie zagrają ci, którzy w sezonie kadrowym nie mieli okazji grać, a byli fajnie trenowani. Taka nagroda pocieszenia. Jeśli macie jeszcze pomysły co do promowania właścicieli trenujących najlepiej pod kadrę, to proszę proponujcie! Może to pomoże.

A rzecz poboczna - jeszcze raz spytam - czy uważacie, że PeWu zmarnował KK? Proszę szczerze... co więc w tym złego, że właściciel, który ma pewną koncepcję, zrobi ze swoim zawodnikiem co zechce... zachęcajmy do trenowania według naszych kadrowych planów, ale przecież nie zmuszajmy;) Moim zdaniem eksperyment PeWu z blokami w genialny sposób pokazał nam kilka rzeczy (z których dopiero uczymy się jak najlepiej skorzystać). Pierwsze - da się wytrenować centra, który mając 20-lat będzie miał "20" w ID i BL! Po drugie - LI reaguje na takiego obrońcę bardzo obiecująco - rzuty są oddawane z wymuszonych pozycji daleko od kosza. Po trzecie - nie do końca wiemy, jak sprawić, aby przy takim rozkładzie skilli być też skutecznymi w ataku - postawić na bloki? Postawić na IS?:)

Dodam, że KK w meczu z Łotwą miał trzecią ocenę meczową w naszym zespole - jako 20-latek. To pokazuje, że nie należy się aż tak bardzo bać eksperymentów. Oczywiście nie zapominając o treningu podstaw.

POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)

This Post:
00
243827.290 in reply to 243827.288
Date: 8/27/2013 1:34:21 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Wszystkie kalkulatory potencjału z jakich do tej pory korzystałem wykazują, że bloki wykorzystują mniej potencjału do treningu niż rzut z bliska/zbiórki/obrona pod koszem. Stosunek ten wynosi ok. 2:1. Zatem skoro można wytrenować zawodników z napakowanym rzutem z bliska to tym bardziej stworzysz takiego z blokami (i jeszcze trochę zostanie ;)).
Doskonale wiem, że bloki zabierają mniej potencjału...Pisałem o sytuacji kiedy nie chce rezygnować z IS, a dodatkowo mam trenować BL.

Wybacz kozlik, ale Ty guzik testujesz. Masz zawodników pod LI, a chcesz zrobić z nich strzelców z dystansu? Spójrz prawdzie w oczy.
Życzę Ci byś kiedyś miał równie dobrze rzucających z dystansu podkoszowych co ja;-P Z resztą poza rzutami z dystansu jest mnóstwo innych rzeczy, które można sprawdzać, a zapewniam Cię, że w każdym meczu Ligi Prywatnej jest coś czemu się przyglądam:)

Byłeś selekcjonerem 4 sezony i co teraz nie masz zdania do czego powinny służyć sparingi w nt? Też je przeznaczałaś na testy zawodników nienadających się do gry w NT
A jakie to ma znaczenie jakie ja mam zdanie? Po co na to czas teraz tracić. Owszem powoływałem grajków z konkursu. Powoływałem też grajków, którzy mają największe szanse na kadrę, z których większość gra dzisiaj w kadrze. Taką miałem koncepcję i tyle.

BTW nie tak dawno miałeś pretensję to Asty, że Twój grajek z konkursu nie zagrał w reprezentacji:P I to w dodatku taki cienias (11259128), a później masz pretensję, że sparingi są źle wykorzystywane. Było dać tego blokersa to byś dał chociaż szansę by coś przetestować:P

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 1:35:02 PM

Advertisement