BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Mistrzostwa Europy sezon 24

[U21] Mistrzostwa Europy sezon 24

Set priority
Show messages by
From: borczi
This Post:
00
243827.289 in reply to 243827.288
Date: 8/27/2013 12:45:58 PM
Overall Posts Rated:
593593
:)))) o boziuuuuuuu, zajrzałem w końcu po pracy i... wybaczcie mi tym razem, ale nawet nie będę próbować tego wszystkiego ogarnąć i do każdego poruszonego tematu się odnieść:(

Najważniejsze - zgadzamy się chyba wszyscy co do jednego - MUSIMY sprawić, że trening podstawowych skilli dla danej pozycji będzie na wyższym poziomie! Co do tego nie ma wątpliwości. O pomyśle nagród już pisałem... do tego projekt PeWu... i deklaracja moja, że tak długo jak długo będę szefował kadrze U21 w jednym sparingu po sezonie zagrają ci, którzy w sezonie kadrowym nie mieli okazji grać, a byli fajnie trenowani. Taka nagroda pocieszenia. Jeśli macie jeszcze pomysły co do promowania właścicieli trenujących najlepiej pod kadrę, to proszę proponujcie! Może to pomoże.

A rzecz poboczna - jeszcze raz spytam - czy uważacie, że PeWu zmarnował KK? Proszę szczerze... co więc w tym złego, że właściciel, który ma pewną koncepcję, zrobi ze swoim zawodnikiem co zechce... zachęcajmy do trenowania według naszych kadrowych planów, ale przecież nie zmuszajmy;) Moim zdaniem eksperyment PeWu z blokami w genialny sposób pokazał nam kilka rzeczy (z których dopiero uczymy się jak najlepiej skorzystać). Pierwsze - da się wytrenować centra, który mając 20-lat będzie miał "20" w ID i BL! Po drugie - LI reaguje na takiego obrońcę bardzo obiecująco - rzuty są oddawane z wymuszonych pozycji daleko od kosza. Po trzecie - nie do końca wiemy, jak sprawić, aby przy takim rozkładzie skilli być też skutecznymi w ataku - postawić na bloki? Postawić na IS?:)

Dodam, że KK w meczu z Łotwą miał trzecią ocenę meczową w naszym zespole - jako 20-latek. To pokazuje, że nie należy się aż tak bardzo bać eksperymentów. Oczywiście nie zapominając o treningu podstaw.

POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)
From: kozlik4

To: Pewu
This Post:
00
243827.290 in reply to 243827.288
Date: 8/27/2013 1:34:21 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Wszystkie kalkulatory potencjału z jakich do tej pory korzystałem wykazują, że bloki wykorzystują mniej potencjału do treningu niż rzut z bliska/zbiórki/obrona pod koszem. Stosunek ten wynosi ok. 2:1. Zatem skoro można wytrenować zawodników z napakowanym rzutem z bliska to tym bardziej stworzysz takiego z blokami (i jeszcze trochę zostanie ;)).
Doskonale wiem, że bloki zabierają mniej potencjału...Pisałem o sytuacji kiedy nie chce rezygnować z IS, a dodatkowo mam trenować BL.

Wybacz kozlik, ale Ty guzik testujesz. Masz zawodników pod LI, a chcesz zrobić z nich strzelców z dystansu? Spójrz prawdzie w oczy.
Życzę Ci byś kiedyś miał równie dobrze rzucających z dystansu podkoszowych co ja;-P Z resztą poza rzutami z dystansu jest mnóstwo innych rzeczy, które można sprawdzać, a zapewniam Cię, że w każdym meczu Ligi Prywatnej jest coś czemu się przyglądam:)

Byłeś selekcjonerem 4 sezony i co teraz nie masz zdania do czego powinny służyć sparingi w nt? Też je przeznaczałaś na testy zawodników nienadających się do gry w NT
A jakie to ma znaczenie jakie ja mam zdanie? Po co na to czas teraz tracić. Owszem powoływałem grajków z konkursu. Powoływałem też grajków, którzy mają największe szanse na kadrę, z których większość gra dzisiaj w kadrze. Taką miałem koncepcję i tyle.

BTW nie tak dawno miałeś pretensję to Asty, że Twój grajek z konkursu nie zagrał w reprezentacji:P I to w dodatku taki cienias (11259128), a później masz pretensję, że sparingi są źle wykorzystywane. Było dać tego blokersa to byś dał chociaż szansę by coś przetestować:P

Last edited by kozlik4 at 8/27/2013 1:35:02 PM

From: Pewu

This Post:
00
243827.291 in reply to 243827.290
Date: 8/27/2013 1:44:27 PM
Overall Posts Rated:
914914
Jeśli chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu to wyjdzie Ci zawodnik, który ani nie potrafi dobrze rzucać w ataku, ani dobrze grać w obronie, chyba że stać Cie na płacenie horrendalnych pensji. Wtedy jednak wyjdzie taki Raud, który wędruje od klubu do klubu.

Miałem pretensję, bo jak się coś obiecuje to należy się z tego później wywiązywać.

This Post:
11
243827.292 in reply to 243827.289
Date: 8/28/2013 3:49:18 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211

Najważniejsze - zgadzamy się chyba wszyscy co do jednego - MUSIMY sprawić, że trening podstawowych skilli dla danej pozycji będzie na wyższym poziomie! Co do tego nie ma wątpliwości. O pomyśle nagród już pisałem... do tego projekt PeWu... i deklaracja moja, że tak długo jak długo będę szefował kadrze U21 w jednym sparingu po sezonie zagrają ci, którzy w sezonie kadrowym nie mieli okazji grać, a byli fajnie trenowani. Taka nagroda pocieszenia. Jeśli macie jeszcze pomysły co do promowania właścicieli trenujących najlepiej pod kadrę, to proszę proponujcie! Może to pomoże.

Myślę, że na początku wystarczy określić wygląd idealnego gracza na danej pozycji. Takie zdanie selekcjonera spokojnie spowoduje skok aktywności u trenujących. Odpowiadając na kilka maili w sprawie przyszłych kadrowiczów NT doszło w końcu i do mnie, że od kilku sezonów (oprócz spotradycznych prób w wątkach U21) nie weryfikowaliśmy oczekiwań. Mówimy o głównych skillach sami między sobą kłócąc się które to skile.
Przykład bloki u wysokiego.
Od kilku sezonów mogę zaobserwować, że nawet nie podpytujemy się selekcjonera co by chciał. Podobnie jest w NT, często coś radzę co uważam, a jest to niekoniecznie zbieżne z tym, co radził skaut :) Jakoś bezwładnie się to toczy, a bezwładność nie sprzyja maksymalizacji efektu.
Obserwuję to też u siebie, żeby nie było.
Słyszę, że dobrze by było mieć coś pod obwód. To ja się zapytuję, jak taki zawodnik powinien wyglądać? Ja mam swoją wizję, ktoś inny ma inną. Weźmy się w garść i ustalmy wymagania...ale przed końcem sezonu tak bym dopieścił wątek treningowy przed nowym rocznikiem. Tu nie potrzebujemy przeglądania baz. Tutaj możemy teoretyzować. i tego mi potrzeba. Bo jeśli już mam robić małego do gry na obwód, to z czego mam rezygnować? Z podań? Z Wejścia?
to są delikatne dylematy ale wymagają jasnego rozstrzygnięcia. Tak jak i z blokami. Kosztem czego?
Mając rozkłąd idealnego gracza pozostanie mi jedynie selekcja zawodnika pod daną ścieżkę rozwoju, określenie kolejności treningu i naciskanie na efekt. Masowa produkcja grajków. Tak to teoretycznie powinno wyglądać, ale tak nie wygląda.
Jeśli mamy obawy odnośnie tego, że ściągną od nas jakieś super pomysły, to można to obgadać na forum jakimś zewnętrznym (nie negowałem samej zasady forum zewnętrznego a jedynie jego zakres).
To moja prośba. Weźmy się za to porządnie. W wątku treningowym poproszę o wskazanie jak powinni wyglądać gracze na początku sezonu treningowego, dla danej taktyki.

From: Mario

This Post:
00
243827.293 in reply to 243827.292
Date: 8/28/2013 4:13:05 AM
Overall Posts Rated:
605605
A ja mówię tak:
jak wygląda kontakt z graczami po drafcie? czy w ogóle on jest? jak wygląda praca z managerami graczy którzy mają 18, 19, 20, 21 lat? Czy można zrobić coś więcej? Czy managerowie sa chętni do współpracy? Z iloma graczami po drafcie był odzew? ilu z nich się ostało w wieku 19, 20, 21 lat? ilu z tych co się nie odezwało trenowało skutecznie sami dalej?

W mojej ocenie nie mamy dobrze prowadzonego skautingu. Nie ma dobrej współpracy skautów z managerami młodych graczy.

Message deleted
From: Krzychu

This Post:
00
243827.295 in reply to 243827.293
Date: 8/28/2013 4:28:26 AM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
Kontakt z managerami po drafcie jest. Sam wysłałem dzisiatki maili otwierających wspólpracę, z wytycznymi treningu, zachetą do niego i jego zaletami. Późniejszy kontakt wyglada różnie, młodsi stażem managerowie mają więcej pytań, inni mniej, w wiekszości przypadków trzymają się wytyczonego treningu. Nie prowadzę statytyk ile maili przychodzi do mnie tygodniowo/miesięcznie ale na każdy odpisuję i staram się to robic jak najlepiej.
Pisanie, że nie ma dobrej współpracy skautów z managerami zniechęca skautów do dalszej wytężonej pracy.
Brak sukcesu w tym roku, to na pewno po części nasza (skautów) wina, ale nie uwazam, że tylko nasza.

This Post:
00
243827.296 in reply to 243827.293
Date: 8/28/2013 4:39:47 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10041004
troszkę dziekciu : Chłopaki, jesteście sztabem szkoleniowym, coachowie NT i U21 + skałci + osoby bardzo związane z kadrą.

załóżcie wątek, forum zewnętrzne (było takie kiedyś) gadajcie na GG, czy tam czymś innym i wnioski zaprezentujcie tutaj w wątku "Jak trenować kadrowicza NT i U21" To jest na prawdę proste.

Mnie ciekawi jak często skałci sie odzywają do trenującego usera, ja będąc skałtem pisałem średnio 2-3 tygodnie odpytywalem około 50 userów, po sezonie robiłem przegląd całej bazy jaka dostałem (Tu pierwsza selekcja nastepowała) i tak co sezon.

W swojej drużynie mam 3 potencjalnych podkoszowych do NT, nie wiem czy przez to że jestem "ogarniętym" manager i trenuje zbieżnie z oczekiwaniami Asty to bardzo często pisze sam do Asty i Huanito, w druga stronę (chyba sztabowi powinno zależeć na treningu) kontakt jest sporadyczny (nie wiem czy to przez to że jestem tym ogarniętym)

This Post:
00
243827.297 in reply to 243827.296
Date: 8/28/2013 6:44:44 AM
Overall Posts Rated:
914914
Pisanie maili na linii menadżer-skaut można w prosty sposób ograniczyć do minimum, jedynie ograniczając się do wydawania co należy zacząć trenować. Jak to zrobić? Każdy menadżer, który ma zawodnika w bazie skautów powinien założyć konto na buzzer-manager. Tam jest opcja udostępnij informacje, gdzie dostajemy piękny link w takiej postaci: http://lien.buzzer-manager.com/2ma2dsq83lbuly06obgqmp513x... Na tym kończą się niemal maile na jakiś czas. Nie potrzeba upominać się o wysłanie maila ze zaktualizowanymi skillami. Wystarczy, że menadżer wciśnie aktualizuj kadrę w bazie BM i reszta dzieje się automatycznie. Menadżer ma kontrolę nad skillami swojego zawodnika, bo w każdej chwili może zabronić dostępu lub ma podgląd na liczbę wyświetleń.To jest taka mała zmiana, która mogłaby ułatwić współpracę obu osobom.

@Astarotte
Co powinien mieć/nie mieć zawodnik do u21 grający z dystansu? Przede wszystkim powinien być JS i JR. Do tego odrobina obrony. Kozioł i wejście skoczy samo przy treningu JS. Czego nie powinien mieć? Podań oraz wysokiej obrony. Ciekawym dodatkiem byłyby także zbiórki. Czemu tak? Przeglądając zawodników z wysokim JR na liście transferowej dostrzegłem, że można strzelać za 3 spokojnie na poziomie >35% i to w najwyższych ligach. W reprezentacji nie ma czasu na zrobienie super wysokiej obrony, więc to dodatkowa zaleta dla JR, ponieważ będzie większa dysproporcja pomiędzy JS/JR, a OD. Zebrane dane odnośnie treningu na tym serwerze http://training.bb-usa.net pokazują jednoznacznie, że JR szybciej skacze od OD.

Last edited by Pewu at 8/28/2013 6:47:29 AM

From: kozlik4

To: Pewu
This Post:
00
243827.298 in reply to 243827.297
Date: 8/28/2013 7:09:46 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
W reprezentacji nie ma czasu na zrobienie super wysokiej obrony, więc to dodatkowa zaleta dla JR, ponieważ będzie większa dysproporcja pomiędzy JS/JR, a OD.

Ci którzy trenują pod LI do U-21 to obwodowym w zasadzie tylko OD i PS trenują. Także OD zwykle jest bardzo wysokie. Czasu na OD nie mają Ci, którzy trenują JS i JR, a tych w zasadzie nie ma;-)

This Post:
00
243827.299 in reply to 243827.298
Date: 8/28/2013 7:33:29 AM
Overall Posts Rated:
914914
W reprezentacji nie ma czasu na zrobienie super wysokiej obrony, więc to dodatkowa zaleta dla JR, ponieważ będzie większa dysproporcja pomiędzy JS/JR, a OD.

Ci którzy trenują pod LI do U-21 to obwodowym w zasadzie tylko OD i PS trenują. Także OD zwykle jest bardzo wysokie. Czasu na OD nie mają Ci, którzy trenują JS i JR, a tych w zasadzie nie ma;-)

Ja nie wiem co u Ciebie znaczy słowo wysoki. Pisałeś o wysokich blokach, które okazały się na poziomie 11-13. Pisałeś wczoraj o dobrze rzucających podkoszowych z dystansu podczas, gdy Twój zespół rzuca na poziomie 15% za 3, a średnia ligowa jest poniżej 20%.
Dla mnie wysoki JS/JR to taki >17. Odrobina obrony to dla mnie ~9-10. Jak ma się ta nomenklatura u Ciebie kolego?

W u21 nie przypominam sobie OD >17 w innych reprezentacjach. Podobnie z podaniami. Ba, obu tych treningów nie da się łączyć, podczas gdy przy treningu JR, JS również jest trenowany. W sytuacji odwrotnej jest podobnie. Zatem szybciej zrobisz strzelca niż guarda o którym wspominasz.

Last edited by Pewu at 8/28/2013 7:33:53 AM

Advertisement