Co do kozłowania to wątpię, ponieważ kozłowanie zależy od dobrej pracy rąk, a nie ma takiego skillu jak drybling, który też jest ważny przy kozłowaniu, ale istnieje kozłowanie bez ruszania nogami, a ręce ciągle pracują. Może być taki myk, że wejdzie pod kosz i odda na obwód do niekrytego gracza, ale nie wiem, czy takie sytuacje w BB się zdarzają, czy BB jest tak realistyczne. A tak w ogóle od czego zależą dobre przechwyty w BB?
Czasami jak czytam wypowiedzi na forum to zastanawiam się czy niektórzy odróżniają koszykówkę z prawdziwego życia od silnika meczowego BB. :D Ja rozumiem, że jest bardzo rozbudowany i przenosi część realiów koszykarskich, ale bez przesady, praca nóg, praca rąk... ;)
BTW wejście pod kosz zawsze musi zakończyć się rzutem i myślę, że zależy od tego kto broni wchodzącego zawodnika. I tak: jeśli broni PF/C to większą rolę odgrywa ID - wejście z bliskiej odległości od kosza, jeśli broni zaś PG/SG/SF to większą rolę odgrywa OD gdyż gracz wtedy wchodzi z obwodu.
Ilość przechwytów prawdopodobnie zwiększa umiejętność obrony, być może doświadczenie też odgrywa w tym rolę. Natomiast patrząc na grę moich zawodników wydaje mi się to zupełnie losowe. :D Możliwe też, że ma na to wpływ umiejętność kozłowania graczy przeciwnika - im mniejsza umiejętność, tym więcej strat - czyli więcej odebranych piłek. Możliwe również, że wchodzą tu w grę podania - im słabiej podający zawodnik przeciwnika tym większa liczba przechwytów.
Być może wpływ mają wszystkie te czynniki, a być może tylko jeden z nich, odpowiedź znają tylko BBcy ;)