BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Sezon 25

[U21] Sezon 25

Set priority
Show messages by
From: Pewu

This Post:
11
248388.290 in reply to 248388.288
Date: 12/8/2013 6:03:32 PM
Overall Posts Rated:
914914
Panowie, panowie! Koniec 3 rundy. Przerwa minutowa.
http://cdn2.hauteliving.com/wp-content/uploads/2013/09/Ja...

From: kozlik4

This Post:
11
248388.291 in reply to 248388.288
Date: 12/8/2013 6:08:19 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Nie - Ty się mylisz.

Driving to jest także wejście na kosz.

Lol:-) Driving może być z wejściem na kosz ale nie koniecznie. Przecież dokładnie to napisałem:D
Uciekasz jak zwykle w swoim stylu od głównego tematu - tego o czym napisałem... czyli W JAKI SPOSÓB ZDYBYWAJĄ PUNKTY OBWODOWI W LP I LI - jeśli już zdarzy im się musieć zdobywać takie punkty.

OMG. Przecież napisałem, że ideą jest by w LI zdobywali po podaniach do środka....i wtedy właśnie głównie korzystają z IS. Natomiast przy LP po grze jeden na jeden i wtedy częściej korzystają z JS, DV i HN, a trochę mniej z IS.

Nie lubię uogólniać dlatego nie piszę jak zdobywają tylko jaka jest idea bo w meczu są różne sytuacje. Wiele zależy od siły, dyspozycji i obrony rywala. Jeśli np. rywal będzie bronił 2-3 to obwodowi większość punktów mogą zdobywać z półdystansu, czy dystansu. Na pewno zdarza się też, że przy LI obwodowi zdobywają punkty po wejścia na kosz...ale moim zdaniem nie decyduje o tym wyłącznie umiejętność DV, ale też IS.

Sytuacja kiedy zawodnik bez ISa zdobywa punkty przy LI, czy LP to zwykle raczej rzuty półdystansowe i dystansowe...chyba, że w U-21 obwodowi mają tak słabe ID, że nawet IS rzędu 4-5 pozwala skutecznie zakończyć akcję spod kosza.

Last edited by kozlik4 at 12/8/2013 6:08:59 PM

From: Pogz

This Post:
66
248388.292 in reply to 248388.278
Date: 12/8/2013 6:19:36 PM
Overall Posts Rated:
88
nie będziesz mi mówił, czy mam mieć wątpliwości czy nie ;)) wykorzystaj swój sos w głowie do czegoś innego

This Post:
22
248388.293 in reply to 248388.289
Date: 12/8/2013 6:24:24 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Ja już kończę:P Widzę, że tutaj tylko głaskanie się po ptaszkach jest ok:D Jak ktoś chce normalnie pogadać, wymienić się poglądami i następuje różnica poglądów to zaraz jakieś dziwne emocje się włączają. Wytykanie stylów itp... No niestety słowo pisane nie jest doskonałe. Czasami po prostu trzeba mieć odrobinę dobrej woli by dobrze zrozumieć intencję autora...Tak tak, intencje autora mogą być dobre/czyste nawet jeśli kiedyś ten autor się z Tobą nie zgadzał, czy Cię krytykował:-) Tak samo jak ten sam człowiek, który wczoraj Cię krytykował, dzisiaj może całkiem szczerze Ci gratulować, czy Cię chwalić. TO JEST MOŻLIWE:-)

From: borczi

This Post:
11
248388.294 in reply to 248388.291
Date: 12/8/2013 6:57:56 PM
Overall Posts Rated:
593593
Czy Ty w ogóle czytasz to, co piszesz?

"Przecież dokładnie to napisałem:D" ...Dokładnie to napisałeś, cytuję:

"Poza tym mylisz się pisząc, że driving to jest wejście na kosz"

A za chwilę piszesz coś innego. Jakaś za przeproszeniem schizofrenia.

Kolejne cytaty i przykłady schizofrenii:

O low post: "Gra ta zwykle kończy się oddaniem rzutu. Rzadko kiedy zawodnicy w takiej sytuacji jeszcze dzielą się piłką. Rzut może być po minięciu swojego rywala (dryblingu), lub z wyskoku np. po odejściu...a więc umiejętności DV, JS, HN" + "nawet Gortat ma takie swoje firmowe zagranie gdzie bierze obrońcę na plecy po czym szybko ucieka do linii kończącej i rzuca z wyskoku. Natomiast czasami zdarza się, że grają go też niscy np. Wade czy Bryant".

I teraz: "Natomiast przy LP po grze jeden na jeden i wtedy częściej korzystają z JS, DV i HN, a trochę mniej z IS"

Idzie się załamać:( Jak Ty chcesz rzucać z bliska przy low post i nie korzystać z IS?:( Zobacz skąd oddawane są rzutu przy LP - Greccy obwodowi z Izraelem grającym strefą 2-3 próbowali tylko trzy razy rzucać za trzy punkty (na 22 próby z gry!!!).

O Look Inside cytaty pominę, bo jako osoba znająca się co nie co na taktyka w realu mam inne zdanie co do tego, co w "Look Inside" się liczy - już pisałem - patrzenie "pod kosz" i szukanie podaniem najlepiej ustawionego zawodnika (przy dużej ruchliwości) - TAK, ale jeśli obwodowy nie znajdzie takiego podania, to nie gra plecami jeden na jeden i nie rzuca z odejścia, ale penetruje... tak samo PG może oddać piłkę do wchodzącego na kosz (penetrującego) zawodnika na pozycji SG lub SF. I jeszcze raz - reasumując - jeśli nie rzucamy z metra lub dwóch, a wchodzimy na kosz i kończymy lay-upem, to IS łatwiej "ukryć" - ważniejsze jest wtedy DV. Do tego rzut łatwiejszy, więc skuteczność powinna być (teoretycznie) wyższa lub przynajmniej podobna.

Twój ostatni wpis pozostawię bez komentarza, bo niby to chcesz poważnej dyskusji, ale pisząc obracasz ją w tradycyjnym kierunku pana Antoniego i nie jesteś w stanie przyjąć do wiadomości tego, że możesz się mylić, a ktoś może mieć inne zdanie i na pewno nie ma zamiaru "głaskać Ciebie po ptaszku" i przyznawać Ci racji w sytuacji, gdy jej nie masz (moim zdaniem).

POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)

To: Pewu
This Post:
00
248388.295 in reply to 248388.290
Date: 12/8/2013 7:00:09 PM
Overall Posts Rated:
593593
Panowie, panowie! Koniec 3 rundy. Przerwa minutowa.
(http://cdn2.hauteliving.com/wp-content/uploads/2013/09/Ja...)

Fajna ta przerwa:)

From: Pewu

This Post:
00
248388.296 in reply to 248388.291
Date: 12/9/2013 12:18:54 AM
Overall Posts Rated:
914914
Za zadawanie ciosów po gongu grozi dyskwalifikacja! Poczekaj do 4 rundy.

From: Jax

This Post:
22
248388.297 in reply to 248388.296
Date: 12/9/2013 2:55:17 AM
Overall Posts Rated:
773773
Za zadawanie ciosów po gongu grozi dyskwalifikacja! Poczekaj do 4 rundy.

jak punktowali sędziowie tą rundę ? :-))

From: kozlik4

This Post:
00
248388.298 in reply to 248388.294
Date: 12/9/2013 3:18:37 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
"Poza tym mylisz się pisząc, że driving to jest wejście na kosz"

A za chwilę piszesz coś innego. Jakaś za przeproszeniem schizofrenia.

"Poza tym mylisz się pisząc, że driving to jest wejście na kosz. Drybling nie musi się wcale wiązać z wejściem pod kosz."

To jest moja cała wypowiedź. O drugim zdaniu zapomniałeś kolego. Być może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem ale odrobinę dobrej woli i myślę byłbyś to w stanie zrozumieć. Napisałem to samo co Ty.
Kolejne cytaty i przykłady schizofrenii:

Strasznie ciężkim rozmówcą jesteś m.in przez takie komentarze...i tylko nie pisz później, że to ja Ciebie atakuję. Najpierw używasz zapalników, a później robisz z siebie ofiarę.
"Natomiast przy LP po grze jeden na jeden i wtedy częściej korzystają z JS, DV i HN, a trochę mniej z IS". Jak Ty chcesz rzucać z bliska przy low post i nie korzystać z IS?:(
Drugi raz się tak samo nie zrozumieliśmy:-)...i nie pisz, że zrozumiałeś:P Ja porównuje LI do LP! Przecież to jest oczywiste, że korzystają głównie z ISa! Chodziło mi o to, że przy LP zawodnicy częściej korzystają z JS, DV i HN w porównaniu do LI. Przy LI z kolei bardziej korzystają z ISa i podań niż przy LP (co nie znaczy, że z JS, DV i HN nie korzystają). Żeby była jasność - mówimy o obwodowych.

O Look Inside cytaty pominę, bo jako osoba znająca się co nie co na taktyka w realu mam inne zdanie co do tego, co w "Look Inside" się liczy - już pisałem - patrzenie "pod kosz" i szukanie podaniem najlepiej ustawionego zawodnika (przy dużej ruchliwości) - TAK, ale jeśli obwodowy nie znajdzie takiego podania, to nie gra plecami jeden na jeden i nie rzuca z odejścia, ale penetruje... tak samo PG może oddać piłkę do wchodzącego na kosz (penetrującego) zawodnika na pozycji SG lub SF.
No tak. To jest LI. Co do samej idei się zgadzam. Co prawda występują jeszcze sytuacje specjalne jak np. kończy się czas ale pomińmy to...Natomiast pisałem, że tyłem do kosza gra się w LP.
I jeszcze raz - reasumując - jeśli nie rzucamy z metra lub dwóch, a wchodzimy na kosz i kończymy lay-upem, to IS łatwiej "ukryć" - ważniejsze jest wtedy DV.
A lay-up to co to jest jak nie rzut z bliska właśnie? Rozumiem, że Ty uważasz, że do takiego rzutu nie potrzeba ISa, a wystarczy tylko DV. Ok. Czytałem już takie opinie. Całkiem możliwe. Natomiast ja uważam, że do wykończenia lay-upa potrzeba ISa. Według mnie samo wejście na kosz to nie jest jeszcze skuteczny rzut.

Last edited by kozlik4 at 12/9/2013 3:23:24 AM

From: aMORFIczny

This Post:
00
248388.299 in reply to 248388.298
Date: 12/9/2013 3:53:23 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
noralnie zalajkowałbym gdybym miał fb, a tak tylko like it :)

jak wygląda punktacja? kto subiektywnie mam rację?

This Post:
33
248388.300 in reply to 248388.298
Date: 12/9/2013 7:26:25 AM
Overall Posts Rated:
593593
Podsumowując więc:

1. Uważasz (nie wiem na podstawie jakich moich słów), że "mylę się pisząc, że driving to jest wejście na kosz" - faktycznie nieprecyzyjnie, bo dalej sam sobie w takim razie przeczysz. O dryblingu w punkcie 2...

2. Zrównujesz driving i drybling - dla mnie absolutna bzdura (o czym już pisałem). W zdaniu, o którym to wcale nie zapomniałem jest "drybling wcale nie musi się wiązać... itd" - racja, tylko w życiu bym nie pomyślał, że ktoś może zrównać driving (penetracje) z dryblingiem... no chyba, że nie miał nic wspólnego z koszykówką, treningami, taktykami, itp.

3. Nie mów mi co mam pisać:P

4. Porównujemy obaj - jeśli to Ty mnie nie zrozumiałeś - LP do LI i - tu znowu wraca temat główny - w której taktyce lepiej ukryją się jedynki i dwójki w IS. Oczywistym jest nie to, że korzystają głównie z ISa, ale że korzystają z wielu różnych umiejętności. Według Ciebie w mocno ustawianej i pozycyjnej taktyce jaką jest LP obwód korzysta częściej z DV i HN w porównaniu do LI - nie zgadzam się. Sam opisałeś jedną z typowych akcji dla LP - również dla niskich... czyli izolację "na dole" kończoną rzutem z odejścia. To nie jest pole dla DV i częściowo też nie do końca dla HN. W takiej aukcji - gdzie rzut oddawany jest z reguły z dwóch, trzech metrów od kosza liczyć się będzie IS (przede wszystkim) i JS. W opartej na ruchu (penetracje, zmiany pozycji, itp) taktyce LI - gdzie jak słusznie zauważyłeś zawodnicy "patrzą na kosz" - czyli grają twarzą do kosza, o wiele większe znaczenia dla zdobywania punktów przez obwód mają penetracje. Z tego też punktu widzenia dużo ważniejszy niż w LP jest DV i HN. Rzuty oddawane są z reguły spod samego kosza (lay-upy). W którym miejscu napisałem, że dla driving i lay-upa w LI nie ma żadnego znaczenia IS? Proszę czytaj ze zrozumieniem i porzuć w tym przypadku swoją standardową metodą wmawiania czegoś, czego ktoś nie powiedział... mówimy o tym, w której taktyce IS na niskim poziomie będzie łatwiej ukryć - czyli będzie miało mniejsze znaczenia. Rozumiem, że według Ciebie przy trudniejszym rzucie z dwóch metrów od kosza IS ma mniejsze znaczenie niż przy easy (nie bez powodu tak się to często nazywa) lay-upie? Według mnie jest dokładnie odwrotnie. Nie wystarczy oczywiście samo DV - ale przy wysokim DV i akcji opartej na penetracji pod sam kosz (bez zatrzymania i rzutu z miejsca), to wysokie DV moim zdaniem potrafi w znaczącym stopniu "ukryć" jedynkę w IS i zawodnik częściej trafi niż próbując rzutu z zatrzymania z okolic dwóch metrów od kosza.

I myślę, że wystarczy... sorry, ale z mojej strony (praktyka koszykarskiego od 25 lat) to wygląda jak kopanie się z koniem, który mi wmawia co chwilę coś, czego nie powiedziałem i twierdzi, że nie rozumiem jaki sens ma takie wmawianie. Jeśli to ma zmierzać w kierunku tego, abym uwierzył w coś, co jak dla mnie nie ma sensu (na przykład driving=drybling), to wybacz, ale obaj tracimy czas.

Advertisement