4. Rozwój, wykorzystywanie nowinek
(a tu znowu nudy) ;-)
BB jest grą dynamiczną. Po pierwsze BB-cy nie przekazują wszystkich informacji o grze, tylko trzeba je odkrywać a to jest rozłożone w czasie. Po drugie co jakiś czas coś się zmienia. Każda taka nowa zmiana, lub nowe odkrycie może zmienić sposób gry i można je wykorzystać. Także w kadrze.
I tutaj fajnie by było, żeby to nasza kadra była krok z przodu przed innymi a nie krok z tyłu.
Dlatego selekcjonerem powinna być osoba z otwartym umysłem a nie może być to zatwardziały konserwatysta lub komfornista, który boi się nowego.
Jeśli pojawia się jakaś nowinka, zmiana ogłoszone przez BB-ków, lub idea lub opinia zgłoszona przez dowolnego usera, to u selekcjonera od razu powinna się zapalić się zielona lampka "czy da się to wykorzystać w kadrze, żeby zdobyć przewagę nad rywalem".
A nie, że zapala się czerwona lampka "przecież od zawsze robiliśmy po staremu, tak było dobrze, nie chcę słyszeć o żadnych zmianach".
Tu chyba nie ma żadnych wątpliwości, że jestem przedstawicielem pierwszej grupy ;-)
Pierwszy raz dało się to zauważyć już jakieś dwa lata temu. Rządziła wtedy w BB opinia, że tylko szybka taktyki mają sens a wolne są zupełnie do bani. Na 10 spotkań pewnie 9 lub 10 było grane szybko, wybór sprowadzał się głównie tylko do zdecydowania czy zagrać PtB czy RnG czy LI.
I wtedy ja, niepozorny user z czwartej lub piątej ligi, nieśmiało ośmieliłem się zauważyć, że widzę sens grania także wolnymi taktyki.
O dżizas. Co to się wtedy działo. Jakie to gromy na mnie nie spadły, że szerzę herezje, że jestem szkodnikiem ;-) Cały establishment rzucił się na mnie, stałem się wrogiem numer jeden, niektórym uraza została do dziś ;-) Historycy określają tamte wydarzenia jako Pierwsza Święta Krucjata Wyjadaczy Przeciwko Bezczelnym Heretykom ;-)
I co się okazało po latach? Po drugim meczu finałów w tym sezonie sprawdziłem sobie co zagrano w meczach na szczycie PLK oraz drugich lig. W sumie 5 meczów i 10 ustawień. Na 10 ustawień 7 razy została wybrana wolna taktyka. W sumie w PLK i w II-ligach podczas całych finałów 18 razy ustała użyta wolna taktyka a tylko 10 razy szybka. Co więcej - w PLK wszystkie mecze zostały zagrane wolnymi taktykami?
Co to się stało? ;-) Czyżby najlepsi managerowie po dwóch latach zgłupieli i specjalnie zaczęli grać bez sensu? Czy też może jednak moja opinia miała jakiś sens ;-)
Ja tu szczególnie cieszę się ze zmiany opinii przez Big Z (na marginesie szkoda, że nie startuje). Pamiętam, że wtedy napisał coś w stylu, że nie widzi sensu w zwalnianiu gry i nigdy by tak nie zagrał. A teraz okazuje się, że wszystkie ważne mecze gra wolno. I to nawet gdy atakuje pod kosz, a przecież LP ma swój szybki odpowiednik.
Takich sytuacji było więcej. To ja pierwszy napisałem, że wszyscy zawodnicy w kadrze powinni mieć każdy skill minimum przeciętny-porządny. Też było to wtedy kontrowersyjne a teraz coraz więcej osób skłania się do tej opinii. To ja pierwszy zwróciłem uwagę, że można trenować skille w innej kolejności, bo w międzyczasie pensje są mniejsze.
W końcu oczywiście są odwróceni, których też można wykorzystać do zdobycia przewagi nad rywalami.
Chciałbym także zapewnić, że jestem także otwarty na pomysły i idee innych osób. Jeśli ktokolwiek pojawi się z nowym pomysłem, to zawsze będę rozważał go jak swój, a nie będę kierował się tym, że w innej opinii się nie zgadzałem. Ja nie mam oporu w jednym temacie się z kimś zgadzać a w drugim temacie nie. Zawsze decydujące jest moja ocena merytorycznych argumentów. Obca jest mi taka postawa, że z kimś się zgadzam ze wszystkim, bo to mój kumpel, a z kimś innym zawsze się nie zgadzam tylko dla zasady, bo w czymś innym wcześniej się nie zgadzaliśmy.