Ze znanych osób w Bułgarii dorzucę od siebie jeszcze zapaśnika Dana Kolova. Nie znalazłem nic o nim na polskiej wiki, więc daję linka z angielskiej.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_KolovW Polsce pewnie prawie nikt o nim nie słyszał, ale w Bułgarii jest bohaterem narodowym. Dla osób które nie znają angielskiego, kilka faktów z tej strony.
Żył w latach 1892 - 1940, pomiędzy rokiem 1918 a 1927 był niepokonany jako zapaśnik i wygrał wszystkie 1500 (!!) walk jakie stoczył w tym okresie. Przez wielu znawców tematu jest nadal uważany za najlepszego zapaśnika w historii tej dyscypliny. Był niesamowicie silny, zasłynął z tego że zaginał wokół swojej szyi szyny kolejowe.
Na stronie piszą też, że kiedyś w trakcie polowania przez godzinę walczył gołymi rękoma z niedźwiedziem, zanim udało mu się go zastrzelić ze strzelby. Ponoć świadkowie widzieli na karku niedźwiedzia blizny po rękach Kolova. Aż nie chce mi się w to wierzyć, ale nawet jeśli to nieprawda to legenda fajna :)
Po skończeniu kariery zajął się działalnością charytatywną w Bułgarii, sfinansował m.in. zakup pierwszych samolotów pasażerskich w tym kraju.
Po śmierci jego trumnę nieśli oficerowie 9 korpusu artylerii i była eskortowana przez honorową kompanię kawalerii.
Jakby ktoś chciał dowiedzieć się więcej to mój dobry kumpel który jest bułgarem mówił mi, że gdzieś na Youtubie powinien być film o nim. Nie wiedział tylko czy jest wersja po angielsku (bo po Polsku to jestem pewien że nie będzie). Niestety nie znam tytułu i nie chciało mi się go za bardzo szukać :)
Last edited by człoWeniu at 12/9/2011 7:58:05 AM