Legutóbb megosztottam gondolataimat a NT-ről, jöjjön most az u21, avagy ahogy én látom.
Idei keret elég gyenge, több poszton is gondok vannak. Ez megint csak mi miatt van: szakmához értünk gondolom, nem volt elég húzó-szuper-mvp-legenda pot vagy egyszerűen kevés volt a nevelő klub?
Akármelyik is, nem kellene az erőnket, szűk lehetőségeinket pazarolni (ha tényleg kevesen vagyunk) azzal, hogy kinti irányítókat edzünk, mikor egyértelmű, hogy a keret erre a játékra nem lesz alkalmas?! Vagy olyan megbízható játékosoknak adunk jónak tűnő, u21 esélyes játékosokat, akikről később kiderül, hogy esélyük sincs, mert a keret 60%-a más játékra alkalmas (nem tudom volt-e ilyen).
A 6-os edzős projekt jó kezdeményezést egy picivel tovább vinném. Nem lehetne egy olyan modellben gondolkodni, hogy nem a játékosokat nézzük önmagában, hanem az adott korosztályt? Megnézni minden poszt 5 legtehetségesebb játékosát, megnézni hány érhető el belőle (tulaj válasz, ár, stb.) és az így megmaradt állományból megállapítani, hogy na akkor, most egy jó belső támadó csapatot rakunk össze, ezzel a 12 fős maggal.
A szezon vége előtt össze kell szedni 6-8 olyan csapatot, aki szinte fixen u21-es játékost nevelne, 6-os edzővel, az előre kitalált koncepciónak megfelelően és náluk elhelyezni ezeket a játékosokat. Engem érdekelne egy ilyen, tudnék még valakit akit lehet.
Az egyik ismerősöm járt úgy, hogy megvett két fiatalt, edzette őket 6-os edzővel, végül esélyük sincs bekerülni (nem azért mert mások jobbak lettek, hanem már alapból nem biztos hogy velük kellett volna indulni, mert rossz a passzuk vagy nem tudom már mi pontosan). Nem kapott ilyen ígéretet, nincs baja ezzel. Az egyetlen baja, hogy szívesen edzene és segítene a válogatottnak. 4 szezonnal ezelőtt biztos lett volna olyan játékos, akit ha így eddz ahogy tette végig, most válogatott lehetne és hasznos lenne, akár hiányposztra.
Szóval lehet hülyeség az egész, de nem lehet ennyire előre tervezni? Egy koncepció, az elérhető 18 éves korosztály milyen játékra lesz alkalmas, majd őket szétosztani a jelentkező 6-8 csapatnál. A többi játékos edzése is fontos, csak semmi értelme extra kint támadó embert csinálni, ha nem tud a keretbe kerülni mert az más játékra alkalmas (első körben nem őket helyezném el megbízható, 6-os edzős csapatoknál, hanem akik egy kitalált és tervezett taktikára alkalmasak). Tudom, jelentősen lecsökken így a taktikai repertoár.
Ennyit akartam. Az u21-hez annyi közöm van, hogy Görbicz néha szerepel a csapatban (sajnos elcsesztem a formáját véletlenül), remélem vissza tud majd kerülni. 4-es edzővel edzettem csak, nem is számítottam rá, hogy így is lesz esélye. Most már 6-os edzőm van, következő szezonban gondolkodom egy 18 évesen.